WHO: meg kell állítani az ebolát!

Forrás: AFP/Inaki Gomez -
megállítás WHO ebolavírus ebola veszélyhelyzet terjedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására. Közben csütörtökön Európába érkezett az első ebolás beteg, akit Spanyolországban kezelnek.

Nemzetközi veszélyhelyzetnek minősítette a nyugat-afrikai ebolajárvány terjedését az Egészségügyi Világszervezet. A WHO tisztségviselői arra figyelmeztettek, hogy a vírus gyors terjedése miatt különösen komoly következményekkel kell számolni. Ezért összehangolt nemzetközi intézkedésekre van szükség – számol be az Origo.

Így szállították a reptérről a kórházba az ebolás beteget Spanyolországban Forrás: AFP/Inaki Gomez

Nyugat-Afrikában eddig több mint 930 ember halt meg ebolában. A WHO hasonló vészhelyzetet hirdetett a 2009-es sertésinfluenza-járvány idején is. A WHO igazgatója hangsúlyozta, a világ sok országában remélhetőleg nem üti fel fejét a járvány. A szervezet szerint egyelőre nincs szükség nemzetközi utazási vagy kereskedelmi tilalomra.

A WHO szerint az ebolajárvány jelenlegi kitörése a legsúlyosabb, mióta csaknem 40 éve először diagnosztizálták a vírust embereknél. Ez részben annak a következménye, hogy az érintett országokban törékeny az egészségügyi rendszer, és hiányoznak az emberi, pénzügyi források és megfelelő eszközök a járvány kezelésére. A vírus ellen egyelőre nincs védőoltás, a fertőzöttek mintegy fele meghal.

Időközben csütörtökön megérkezett Spanyolországba egy katonai gép fedélzetén az a 75 éves misszionárius, aki Libériában fertőződött meg a halálos ebolavírussal. Az USA-ban már több megelőző intézkedés lépett életbe és szerdán ebolagyanú miatt került karanténba egy személy Nagy-Britanniában is.

Ebolagyanú miatt került karanténba egy személy Nagy-Britanniábanhttp://www.life.hu/drlife/20140806-ebolagyanu-miatt-kerult-karantenba-egy-szemely-nagy-britanniaban.htmlTünetei még nincsenek, elkülönítését önként kérte és vállalta a Nyugat-Afrikából hazaérkezett személy.Dr. Life--Először érkezett ebolás beteg Európábahttp://www.life.hu/drlife/20140807-ebolas-beteg-erkezett-europaba-spanyolorszagba.htmlMegérkezett Spanyolországba csütörtökön egy katonai gép fedélzetén az a 75 éves misszionárius, aki Libériában fertőződött meg a halálos ebolavírussal. Az USA-ban már több megelőző intézkedés lépett életbe és szerdán ebolagyanú miatt került karanténba egy személy Nagy-Britanniában is. Dr. Life--Megérkezett az Egyesült Államokba az egyik amerikai ebolás beteghttp://www.life.hu/drlife/20140802-megerkezett-az-egyesult-allamokba-az-egyik-amerikai-ebolas-beteg-az-emory-egyetemi-korhazba-vittek.htmlSzombaton megérkezett az USA-ba az a különgép, amely az Ebola-vírussal megfertőződött két amerikai misszionárius egyikét szállította haza Libériából.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.