Csúszómászó férgek a bőr alatt? - Íme, a Morgellons-szindróma

Forrás: Thinkstock -
betegség csúszómászók egészség Morgellons szindróma pszichiátria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Őrjöngő, meztelen férfit vittek el a mentőszolgálat munkatársai Budapesten. Mint kiderült, a férfi a legújabb dizájnerdrogból fogyasztott, és a szer hatására hallucinációi támadtak: úgy érezte, hogy férgek, bogarak mászkálnak a bőre alatt.

A férfit a borzasztó érzékcsalódás őrjítette meg, emiatt tépte le magáról a ruhát és marta véresre a testét. Nem kell feltétlenül drogot fogyasztani azonban ahhoz, hogy a horrorisztikus érzés elhatalmasodjon valakin.

Több mint 33 évvel ezelőtt írták le először a Morgellons-szindróma tüneteit. Ekkor ismertette egy angol orvos, Sir Thomas Browne, a különös betegséget, amelyben az abban szenvedők úgy érzik, férgek csúsznak-másznak a bőrük alatt. A Life.hu utánajárt, mi lehet ez a különös betegség.

Forrás: Thinkstock

Az orvos leírása alapján tudjuk, hogy a "féregérzés" mellett a betegek bőre iszonyatosan viszket, sőt úgy érzik, mintha a bőrük alá fúródott élőlények, bogarak és férgek belülről harapdálnák, csipkednék a testüket. Olyan erős ez az érzés, hogy szerencsétlen betegek képtelenek megállni a vakarózást. Véresre vakarják, horzsolják, csipkedik a bőrüket. A betegség tünetei ma sem változtak, annyi a különbség, hogy a laboratóriumi körülmények között vizsgált bőr alatt, a sebekben színes, vörös, fekete és kék rostokat és szemcséket mutattak ki.

Elmagányosodnak és "őrültnek" titulálhatja őket a környezet

A Morgellons-szindrómában szenvedők élete kész szenvedés: az állandó viszketés, bőr alatti mozgás érzése nyugtalanná teszi őket, alig tudnak megpihenni. Mindeközben attól (is) szenvednek, hogy betegségükre az egészségügy nem kínál számukra is elfogadható megoldást. Mivel a betegséget érzékcsalódásként diagnosztizálják, a terápia is erre épül. A betegek számára olyannyira valóságosak a tünetek, hogy egyszerűen nem is értik, miért nem hiszi el a környezetük, ők valóban "fertőzöttek". Egy idő után elzárják magukat a külvilágtól, a családtagjaiktól is, hiszen féltik azokat: így fizikailag és lelkileg is elszigetelődnek, magukra maradnak. Ez egy sor további pszichés problémát és tünetet okozhat. Tárgyi környezetük is szegényessé válik, megszabadulnak a ruháiktól, tárgyaiktól, mindentől, amelyről úgy gondolják, a fertőzés (a bogarak) góca lehet.

Mi okozza a tüneteket?

Joggal merült fel a gondolat, hogy ha az érzékcsalódás több embernél is ugyanazt a jelenséget vizionálja a betegek számára, akkor nem lehetséges-e az, hogy valóban valamilyen "ismeretlen", nehezen beazonosítható parazita áll a háttérben.

Forrás: Thinkstock

Mary Leitao a kétéves kisfia panaszai és tünetei mentén figyelt fel a betegségre. A pici - ahogy a többi Morgellons-szindrómában szenvedő beteg - a bőre alatt futkosó bogarakra panaszkodott, a száján lévő sebben pedig furcsa szálakat észlelt az orvosi végzettséggel rendelkező édesanyja. Leiato 2006-ban létrehozott egy weboldalt, majd egy magánszervezetet is, melynek célja az volt, hogy összegyűjtse és dokumentálja a világ minden pontjáról a Morgellons-szindrómás betegek adatait. Fő célja azonban az volt, hogy az egészségügy vegye komolyan a betegség tüneteit, és tudományosan foglalkozzon a problémával.

A szervezet hatására 2008-ban el is indult egy négy éven át tartó kutatás, amely rendkívüli aprólékossággal vette szemügyre a kutatásba bevont 115 beteget. Pszichológiai, bőrgyógyászati, belgyógyászati vizsgálatokat végeztek, illetve laboratóriumi elemzéseket a betegek bőr- és vérmintáiból.

Az eredményeket 2012-ben a PLoS One közölte, és nagy valószínűséggel az eredmények nem támasztották alá Mary Leitao feltételezéseit, sőt tulajdonképpen úgy tűnik, hogy maga a Morgellons-szindróma több betegség tüneteiből "épül fel".

A kutatásból érdekes dolgokra derült fény

- A betegek túlnyomó része középkorú, fehér nő.

- A hajminták döntő többségében drogmaradványokat tudtak kimutatni (kokain, amfetamin).

- A bőr laboratóriumi vizsgálata alapján egy sor bőrbetegséget - allergiás reakciókat, gombás fertőzést - állapítottak meg.

- a sebekben található titokzatos szálak és szemcsék minden kétséget kizáróan a külső környezetből kerülhettek a "bőr alá", hiszen pamut és szintetikus szálakként azonosították azokat a kutatók.

- A kutatásban részt vevő betegek egyéb neurológiai panaszokkal is rendelkeztek.

A kutatás eredménye az volt, hogy a betegek gyógykezelése a pszichológiai, pszichiátriai eszközökkel orvosolható betegségek körébe tartozik.

Partidrogok, dizájnerdrogok a piacon

A Life.hu is számos alkalommal számolt már be olyan piacra dobott szerekről, amelyek könnyen elérhetők és nagyon népszerűek a fiatalok körében. Ezek közül mutatunk be ismét néhányat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.