Így vigyázz szervezeted koleszterinszintjére!

Forrás: Thinkstock -
koleszterin betegség szívderítő érrendszer egészség szívbetegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szervezet magas koleszterinszintje befolyásolja az erek állapotát. A koleszterin felelős az érfalakon lerakódó pakkokért, amelyek szűkítik az ereket, sőt akár érelzáródást is okozhatnak.  

A megfelelő koleszterinszint megtartása alapvetően táplálkozás kérdése. A Szívderítő.hu oldalán is foglalkoztatja a látogatókat a koleszterinszint. A következő kérdést egy 23 éves nő tette fel a Szívderítő.hu szakértőjének, Huszáros Bernadett terápiás diétetikusnak.

Forrás: Thinkstock

Magas koleszterinszint esetén milyen étrend javasolt? Miket kell elhagyni, milyen húsokat lehet fogyasztani?

A szakértő válaszában szintén a helyes táplálkozási szokások betartására hívja fel a figyelmet:

"Magas koleszterinszint esetén az állati eredetű zsiradékokat (sertés-,kacsa-,libazsír, szalonna, tepertő,belsőségek) az étrendből ki kell iktatni. A húsok közül a zsírszegényebbeket baromfi-, pulykahús (bőr nélkül) ajánlom. Hetente többször fogyasszon sovány halat (hekk,lazac, sügér, pisztráng. busa) zsírszegény konyhatechnológiával( főzés,párolás, teflon edényben,sütő zacskóban sütés) elkészítve. Állati eredetű zsiradékok (sertészsír) helyett a növényi olajakat (repce-, napraforgó-, kukoricacsíra-olaj) ajánlom főzéshez, sütéshez. Hideg salátákhoz pedig az olívaolajat. Felvágottak közül a soványabbakat (gépsonka, sonka szalámi, baromfi felvágottak) tejtermékek közül a zsírszegényeket (kefir, joghurt, Tenkes-, Óvári-,Tolnai sajt) ajánlom.Az étrend vázát az élelmi rostok adják, amelyek a teljes kiőrlésű gabonából-, és korpából készült kenyérfélékben, tésztafélékben, zöldségekben gyümölcsökben találhatók."

A szívinfarktus akár a húszéveseket is veszélyezteti?http://www.life.hu/drlife/20140930-a-szivinfarktus-egyre-fiatalbb-korosztalyban-jelentkezik.htmlA szív és érrendszer megbetegedései egyre fiatalabb korosztályban jelentkeznek, nem ritka a negyven év alatti páciens, de extrém esetben akár a huszas korosztály tagjai is érintettek lehetnek.Dr. LifeOrigoSzívinfarktus - a nők is veszélyben vannakhttp://www.life.hu/drlife/20140929-a-sziv-es-errendszeri-betegsegek-a-noket-sem-kerulik-el.htmlKorábban úgy tartották, hogy a nőket, a férfiakétól eltérő hormonháztartásuknak köszönhetően, kevésbé veszélyeztetik a szív- és érrendszeri betegségek, mint a férfiakat. Mára kiderült: a szívbetegségek kockázati tényezőit a nők sem hagyhatják figyelmen kívül.Dr. LifeThinkstockSzívdobbanás az egészségérthttp://www.life.hu/drlife/20140528-a-sziv-es-keringesi-megbetegedesek-vezeto-halaloknak-szamitanak-hazankban.htmlHazánkban a keringési rendszer megbetegedéseiben halnak meg a legtöbben. Minden második halálért ez a betegségcsoport a felelős, pedig tudatos életmóddal, odafigyeléssel sokat tehetnénk szívünk és ereink egészségéért. A következő kisfilm is erre hívja fel a figyelmet!Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.