Már Európában is fertőz az Ebola-vírus

Forrás: AFP/Dominique Faget -
ápolónő Spanyolország ebola Európa fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ebola-vírussal fertőződött meg egy spanyol ápolónő egy madridi kórházban. Ő az első, aki Afrikán kívül kapta meg a járványos betegséget - jelentette be a spanyol egészségügyi minisztérium.

A nővér tagja volt annak a kórházi csoportnak, amely egy Sierra Leonéból Ebola-fertőzéssel hazatért 69 éves spanyol papot kezelt, aki a múlt hónapban belehalt a betegségbe. A miniszter közölte: mindent megtettek, hogy biztosítsák a beteget ápoló kórházi személyzet és az egész lakosság egészségét. Az elhunyt atyát boncolás nélkül elhamvasztották az esetleges fertőzések megelőzése érdekében – írja az Origo.

Forrás: AFP/Dominique Faget

Az ápolónőn végzett két teszt is pozitív eredménnyel végződött, ezért elkülönítették. Állapota stabil. A minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy bárkit megfertőzött volna. Az egészségügyi hatóságok megfigyelés alatt tartják azt a 30 tagú egészségügyi csoportot, amely a spanyol papot kezelte.
A betegség Nyugat-Afrikában már több mint 3400 emberrel végzett a WHO adatai szerint.

Legutóbb Amerikában ütötte fel a fejét, egy dallasi kórházban pozitív eredménnyel zárult egy páciens Ebola-vizsgálata.

Az amerikai elnök közben kilátásba helyezte a légi utasok szigorúbb ellenőrzését az Ebola megfékezése érdekében.

Így védekezz az Ebola ellen

Hatásos ellenszere a szappan, a fehérítőszer, a napfény vagy a szárítás. A vírust tartalmazó váladékkal szennyezett ruhák gépi mosása megöli a kórokozót. Az Ebola-vírus csak rövid ideig életképes közvetlen napsugárzásnak kitett vagy kiszáradt felületeken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.