Ma van a kézmosás világnapja! Tudod, milyen a tökéletes?

Forrás: Thinkstock -
kézmosás öblítés világnap ebola szappan fertőzés influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alapos, szappanos kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet az október 15-i világnap. Évente 3 millió gyermek hal meg, mert nem mosott megfelelően kezet! De hogyan is kell ezt helyesen elvégezni? Mutatjuk!

A kézmosást sosem szabad elhanyagolni, főleg most, hogy kezdődik a megfázásos, influenzás időszak. Ennek ellenére sokan nincsenek tisztában ennek fontosságával. A Life.hu korábban is foglalkozott már a témával: hihetetlen, de kezünk egy négyzetcentiméternyi területén tízmillió baktérium nyüzsög. Számukat azonban csökkenthetjük a gyakori kézmosással.

Forrás: Thinkstock

Milyen gyakran kell kezet mosni?

Illemhely használata, orrfújás, takarítás, cipőpucolás, nyers hússal való dolgozás, sebkezelés, szemétlevivés, állatsimogatás után kell megmosni. De megelőző kézmosásra is szükség van, például evés, főzés, sminkelés, gyógyszer bevétele vagy sebkezelés előtt.

Milyen a helyes kézmosás?

A bevizezés után megfelelő adag szappannal 20 másodpercig kell dörzsölni kezeink minden részét ahhoz, hogy alapos legyen a tisztítás: ne feledkezz meg az ujjad közéről, a kézfejről és a nagyujjadról sem. Az alapos öblítés után otthon tökéletes a törölközős szárítás, idegen helyen viszont a papírtörlő a jobb megoldás, amit nyilvános vécék esetén el se dobj addig, amíg azzal a kezedben nem nyitottad ki kifelé menet az ajtót.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Íme! Nézd meg az alábbi videót, amit a Semmelweis Egyetem készített:

Döbbenetes számok

Az UNICEF adatai szerint a fejlődő országokban évente 3 millió gyerek hal meg olyan fertőzésekben, melyek kézmosással megelőzhetők lennének. Emiatt az UNICEF és más szervezetek október 15-ét a kézmosás világnapjának nyilvánították, így is felhívva a figyelmet fontosságára. Magyarországon 2009-ben rendezték meg az első kézmosás-világnapot, egyes iskolák minden évben külön felvilágosító programmal, például bacilus-szépségversennyel készülnek ez alkalomból.
Így erősítsd a gyerek immunrendszerét!http://www.life.hu/drlife/20140909-a-gyerekek-immunrendszeret-erositeni-kell.htmlKözeleg az őszi latyakos, orrfolyós időszak. Az anyák többségének ismerős a helyzet, amikor a gyerek egy hét óvoda, egy hét nátha körforgásában szenved. Nem késő azonban még most sem egy alapos, immunerősítő programot elindítani, hogy megvédd a kicsit a kórokozókkal szemben.Dr. Life--Mit csinál az agyad, amíg alszol?http://www.life.hu/drlife/20140930-az-agy-mukodese-titokzatos-alvas-kozben-is.htmlÉletünk egyharmadát alvással töltjük. Ez a tevékenység ugyanúgy elengedhetetlen, mint az evés, ivás, lélegzés. Azt tudjuk, hogy alvás után energikusabbak vagyunk és a hangulatunkat is befolyásolja a pihenés mennyisége, de mégis mit csinál az agyunk, amíg alszunk?Dr. LifeThinkstockMeghalt a lipcsei klinikán ápolt ebolás beteghttp://www.life.hu/drlife/20141014-meghalt-a-lipcseben-kezelt-ebolaval-fertozott-afrikai-beteg.htmlMeghalt keddre virradóra az az Ebolával fertőzött afrikai beteg, akit múlt hét óta egy lipcsei klinikán kezeltek.Dr. Life--



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.