pitvarfibrilláció betegség szívderítő szívverés egészség szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hogyan vigyázhatunk jobban a szeretteinkre című cikkünkben több tanácsot is adtunk, miként óvhatjuk meg családtagjaink egészségét. A felsoroltakon kívül azonban az is különösen fontos, hogy időben észrevegyük, ha valami nem oké.

Nem csak gyermekeinken és idős szüleinken kell rajta tartanunk a szemünket. Párunkra éppúgy oda kell figyelnünk, főleg, ha makacs, és önmagát örökké egészségesnek gondoló férfiről van szó.

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"A párom nagyon makacs természetű, és nem akar orvoshoz fordulni a problémájával. Akkor vettem észre, hogy szabálytalanul ver a szíve, mikor tévézés közben a mellkasára feküdtem. Szerinte semmi probléma nincs vele, de szerintem ütemtelenül dobog. Lehet, hogy szívritmuszavar?"

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő szakértője, dr. Benczúr Béla tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Nagyon fontos dolog, amit említ, hiszen az egyik leggyakoribb ritmuszavar a pitvarfibrilláció, sokszor csak ennyi jele van (ütemtelen szívverés, kihagyás). Önmagában nem jelent életveszélyt, elég jól tolerálják is az emberek, viszont vérrögképződésre és következményes stroke-ra hajlamosíthat, nem véletlen a kampány: Szívvel a stroke ellen!

Igaz, hogy ez idősebb korban gyakoribb, de bármikor előfordulhat és alvadásgátlót igényel a stroke megelőzése érdekében. Vagyis: készülnie kell egy EKG-nak, ez alapján orvosa felismeri, hogy valóban pitvarfibrillációról van-e szó, amely alvadásgátlást igényel, illetve megszüntethető, vagy ártalmatlan, más jellegű szívritmuszavarról."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.