Tényleg bele lehet halni a szomorúságba?

Forrás: Thinkstock -
szívderítő szenvedés fájdalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szeretett partner elvesztése megduplázza a szívroham vagy a stroke kockázatát - derült ki abból a vizsgálatból, melyben szakértők tanulmányozták a gyász emberi egészségre gyakorolt hatását.

Régóta jól tudjuk, hogy a közeli hozzátartozó elvesztése halálos rizikófaktor, és ezzel a kutatással jobban megérthetjük mindennek az olyan kardiovaszkuláris betegségekre való hatását, mint a szívroham vagy a stroke.

Forrás: Thinkstock

A kutatás kimutatta, hogy a stroke vagy a szívroham valószínűsége a partner elvesztése utáni kritikus 30 napban a legmagasabb a szeretett partner hiánya miatti érzett fájdalom miatt, ezt követően csökken.

Vagyis megszakadhat a szív?

A bánat egyrészt extra fizikai stresszt okoz, másrészt ilyenkor az emberek gyakran elfelejthetik bevenni a gyógyszereiket vagy egyszerűen nem érdekli őket a gyógyszerszedés – állítják a szakértők. Dr. Sunil Shah, a londoni St. George's Egyetem közegészségügyi vezető előadója, a tanulmány társszerzője szerint gyakran használjuk a 'megszakad a szíve' kifejezést annak a fájdalomnak a jelzésére, amit valaki akkor érez, amikor elveszti egy szeretett hozzátartozóját, és a kutatásunk most bebizonyította, hogy ennek a gyásznak valóban közvetlen hatása lehet a szívünk egészségére.

Hogy a partner elvesztése és az efölött érzett szomorúság milyen negatív reakciót vált ki például a véralvadásban, a vérnyomásban vagy a stresszhormon szintjében, az kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.

Drónnal érkezhet az életmentő segítséghttp://www.life.hu/drlife/20141030-szivderito-defibrillatort-repit-magaval-a-dron.htmlDefibrillátorral felszerelt sürgősségi drón - pilóta nélküli repülőgép - prototípusát mutatták be Hollandiában.Dr. Life--Férfiak vs. nők? Akkor most melyik is az erősebbik nem?http://www.life.hu/drlife/20141029-erosebbik-nem-a-ferfiak-vagy-a-nok-elhizas-alkoholfogyasztas-eletkor.htmlBár a férfiakat tekintjük az erősebbik nemnek, a születéskor várható élettartamuk mégis több mint 7 évvel kevesebb a nőknél. Szóval akkor most ki is tulajdonképpen az erősebbik nem?Dr. Life--Hányszor lehet röntgeneztetni, hogy az ne legyen káros?http://www.life.hu/drlife/20141027-rontgen-sugarzas-karos-milyen-ertekben-nem-okoz-egeszsegkarosodast.htmlAhogy arról korábban a Life.hu beszámolt, nemrég egy különleges videóban mutatták meg, hogy néz ki az emberi test jógázás közben. De nem akármilyen módon, hanem röntgen alatt.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.