Erőszak a gólyatáborban: két hallgatót kizártak a jogi karról

Forrás: Thinkstock -
fegyelmi eljárás erőszak gólyatábor ELTE ÁJK botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kizártak két hallgatót az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karáról az intézmény tavalyi gólyatáborában történt erőszakos cselekmények miatt. A feltételezett elkövető ellen ugyanakkor nem indult fegyelmi eljárás.

A közlemény szerint a lefolytatott fegyelmi eljárás eredményeként öt hallgató esetében hozta meg a fegyelmi határozatokat. Eszerint két hallgatót kizártak az oktatási intézményből, egy hallgatót két félévre eltiltottak tanulmányai folytatásátol. További egy hallgató megrovást kapott, egy diákkal szemben pedig megszüntették az eljárást. Egy esetben pedig - a hallgató betegségére tekintettel - az eljárás lefolytatását elnapolta a bizottság.

Forrás: Thinkstock

Az ELTE ÁJK dékánja 2014. október 7-én fegyelmi eljárást kezdeményezett a tavalyi jogász gólyatábor hat szervezője ellen azért, mert tudtak az ott elkövetett erőszakos cselekményről, de sem a hatóságokat, sem a kar vezetését nem tájékoztatták. A közlemény szerint a fegyelmi büntetéssel sújtott hallgatók közül hárman az ELTE ÁJK HÖK vezetői voltak, és ebben a minőségükben vettek részt az ELTE ÁJK hallgatói által a 2013. augusztus 24. és 28. között Gyöngyösön megrendezett gólyatáborban. A fegyelmi vizsgálat megállapította, hogy a gólyatábor főszervezőinek tudomására jutott az a gyanú, hogy a táborban az egyik hallgatónő sérelmére bűncselekményt követhettek el.

A legsúlyosabb büntetésben részesített hallgatóknak szervezőként szerepük volt az eset körülményeinek feltárásában és kezelésében (pl. videófelvétel visszanézése, szembesítés, döntés egy hallgató hazaküldéséről). Az eljárás alatt bebizonyosodott, hogy a fegyelmi eljárás alá vont hallgatóknak a feltételezett bűncselekmény elkövetésében nem volt semmilyen szerepük, felelősségüket az alapozza meg, ahogyan az ügyet kezelték az események megtörténtétől a nyilvánosságra kerülésig. A hallgatók bár tudtak az eseményekről, erről egészen 2014. október 3-ig nem tájékoztatták sem a kar vezetését, sem rendőrségi bejelentést nem tettek, ezzel folytatólagosan, több mint egy éven keresztül hallgatóhoz – különösen választott hallgatói vezetőhöz – méltatlan magatartást tanúsítottak és ezzel fegyelmi vétséget követtek el.

A feltételezett elkövető ellen ugyanakkor nem indult fegyelmi eljárás, mert a gyanú szerinti erőszakos cselekmény elkövetéséért a fegyelmi felelősség a felsőoktatási törvény idézett szabálya alapján már elévült. A cselekmény elhallgatásáért pedig azért nem indult eljárás ellene, mert senkitől nem várható el, hogy saját magát bűncselekmény elkövetésével vádolja, illetve önmaga ellen tegyen feljelentést. Ugyanakkor a rendőrség elrendelte a nyomozást az ügyben, tekintettel arra, hogy a bűncselekmény elévülési ideje lényegesen hosszabb, mint a fegyelmi vétségé - olvasható a közleményben.

Törd meg a csendet!

A Life.hu kiáll melletted! Segíts abban, hogy a szexuális erőszakról való beszéd ne legyen tabu. Amennyiben szexuálisan bántalmaztak, vagy tudomásodra jutott olyan eset, ahol valaki más áldozattá vált, akkor írj nekünk a TORDMEGACSENDET@LIFE.HU e-mail címre. Segítsünk együtt, hogy ez mással ne történhessen meg.

Törd meg a csendet! - "Anyám franciaágyán erőszakolt meg - anyám szerint nem történt semmi"http://www.life.hu/drlife/20141103-a-tord-meg-a-csendet-felhivas-amikor-az-anyai-is-tud-az-eroszakrol.htmlKriszta csak 18 éves volt, amikor édesanyja "aktuális" szerelme megerőszakolta. A lány sírt, könyörgött, menekült volna és valamikor az aktus közben elhányta magát. Ez volt az egyetlen, amire reagált bántalmazója: ráparancsolt, hogy takarítsa fel a mocskot maga után. Az anyja meg ne lássa, mi történt.Dr. Life--Törd meg a csendet! - "Elvette a kezem a sebváltóról és a nemi szervére tette"http://www.life.hu/drlife/20141029-a-tord-meg-a-csendet-felhivas-ujabb-resze-szexualis-eroszak-autovezetes-oktatas.htmlÁgi csak jogosítványt szeretett volna, ehhez azonban mindenképpen be kellett ülnie egy idegen ember kocsijába. Az oktató-tanítvány viszony, és maga a tanulás folyamata is a bizalomra épül, enélkül egyszerűen nem működik. Néha azonban visszaélhet a hatalommal rendelkező fél a bizalommal, ahogy ez Ági esetében is történt. Íme, a Törd meg a csendet! felhívására érkezett újabb történet.Dr. Life--Törd meg a csendet! - "Inkább ittál volna velem, te ribanc"http://www.life.hu/drlife/20141027-a-tord-meg-a-csendet-ujabb-trtenet-hazibuli-eroszak.htmlBea, ahogy a tizenéves fiatalok többsége, házibuliba indult egy hétvégén, ahol a barátai és azok ismerősei vettek részt. Ki gondolna arra, írta a Törd meg a csendet! felhívására érkezett levelében, hogy a barátaink veszélyes embereket is meghívnak a házibuliba. Pedig ez történt.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.