Egymillió cukorbeteg van Magyarországon

Forrás: Thinkstock -
megelőzés cukorbetegség egészséges életmód diabétesz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon hatalmas problémát jelent a cukorbetegség és az ezzel járó tünetek, majd a diabetesz kapcsán kialakuló egyéb betegségek. A helyes táplálkozás és a mozgás segíthet a megelőzésben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szervezésében 1991 óta tartják a Cukorbetegek Világnapját az inzulin felfedezője, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján. Magyarországon becslések szerint csaknem egymillió ember cukorbeteg - a diagnosztizáltak száma 700-800 ezer körül van, de sokan nincsenek tudatában betegségüknek - írja az MTI.

Forrás: Thinkstock

A későn orvoshoz fordulók veséje, látása, szíve súlyosan károsodhat, pedig a betegség inzulinnal jól kezelhető. A felnőttkorban kialakuló cukorbetegség egészséges életmóddal megelőzhető.

Így előzd meg a cukorbetegséget

A Life.hu cikkéből megtudhatod, miért jó a csicsóka és a paradicsom a diabétesz ellen.

Élelmi rostokban gazdag reggeli a diabétesz elleni harc egyik fegyvere

Az egyes típusú diabétesz egy autoimmun betegség, amely csak folyamatos inzulinpótlással és szigorú diétával tartható kordában. A kettes típusú diabétesz kialakulásában azonban több, olyan, életmóddal befolyásolható tényező is szerepet játszik, mint az elhízás, a mozgáshiány, vagy a gyorsan felszívódó szénhidrátokban gazdag táplálkozás. A megelőzésben és a korai szakaszban még a kezelésben is egyaránt fontos a kiegyensúlyozott, rendszeres, napi „többször keveset" jellegű étkezés szerepe.

„Az élelmi rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztása – például fehér/finomított lisztes péksütemények helyett a teljes kiőrlésű, teljes értékű gabonából készült termékeké – azért fontos, mert egyenletesebb vércukorszint emelkedést eredményeznek rostokban szegényebb változataiknál, hozzájárulva rövid távon a jobb közérzethez, hosszú távon pedig a cukorbetegség megelőzéséhez" – állítja Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa.

Ingyenes szűrések az Egy Csepp Világnapon

Ingyenes szűrések, tanácsadás, szakmai előadások mellett táncbemutatók, koncertek, gyerekfoglalkozások várják az egész családot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány egészségnapján vasárnap a fővárosi SYMA Rendezvényközpontban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.