Táplálkozási tanácsok 50 fölött

Forrás: Thinkstock -
betegség táplálkozás egészség időskor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idősödés, a változás új táplálkozási szokásokat is magával hozhat: a rendszeres, megfelelő tápanyagokban dús táplálkozás, esetenként a személyre szabott diéta sokat segíthet a krónikus betegségek megelőzésében, kezelésében. 

Nem minden esetben könnyű eldönteni, hogy a kímélő életmód pontosan mit is jelent idős korban. A legtöbben visszariadnak a különböző krónikus betegségek miatt előírt, vagy a súlyfelesleg leadásához szükséges szigorú diétáktól, ám új ételcsoportokat, hozzávalókat, konyhatechnikai megoldásokat megismerve és elsajátítva változatos, ízletes és egészséges ételeket készíthetünk.

Forrás: Thinkstock

Fekete Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet dietetikusa a változatos étrend összeállításáról beszélt:

A tévhitekkel ellentétben az egészséges táplálkozás egyetlen étel teljes tilalmát sem jelenti, bár bizonyos diéták esetén vannak olyan élelmiszerek, melyekből csak keveset, vagy ritkán szabad fogyasztani. A kímélő ételkészítési módszerek segítségével még bizonyos problémák esetén is vitamindús, változatos étrendet állíthatunk össze, ami minden fontos tápanyagot biztosít a szervezet számára. 65 év felett általában 25%-kal kisebb az energiaigény, mint 25 évesen, így nincs szükség zsírokban gazdag ételek fogyasztására. A sütés-főzés során érdemes inkább növényi zsiradékot használni, és abból is csak kisebb mennyiségeket. Ugyanígy a cukor fogyasztását sem árt mérsékelni, elegendő hetente egy-három alkalommal édességet enni főétkezés után, befejező fogásként, de a sóval is bánjunk csínján: ne sózzuk túl az ételeket. Mivel a székrekedés elkerülése érdekében megfelelő rostmennyiségre van szüksége a szervezetnek, naponta fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, melyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékot is jelentenek. A napi étkezéshez a tejtermékek, sovány húsok is hozzájárulnak, előbbiből fél liternyi sovány tej vagy vele egyenértékű kalciumtartalmú kefir, joghurt fogyasztása javasolt a csontritkulás megelőzése érdekében. Sovány húsféléből nyugodtan ehetünk naponta, fehérje- de főként élettani szempontból kedvező telítetlen zsírsav tartalma miatt a hetente legalább kétszeri tengeri hal fogyasztás is ajánlott. Tojásból heti három-négy, májból havi két-három alkalommal együnk, zöldségekből, gyümölcsökből viszont naponta többször is érdemes fogyasztani egy-egy adagot legalább 40 dkg-nyi mennyiségben.
Az ideális étkezés nyugodt körülmények között történjen: naponta legalább háromszor együnk, ha lehet, mindig hasonló időpontban, amire szánjunk elegendő időt, alaposan rágjunk meg minden falatot. A folyadékfogyasztásra az agyi szomjúságkeltő központ lassulása miatt különösen oda kell figyelnünk, de a napi kétliternyi folyadékot nemcsak vízzel, hanem teával, gyümölcslével, tejjel, joghurttal, levesekkel is pótolhatjuk.”

Az időskorú lakosság életmódváltását a Testnevelési Egyetem és az Országos Egészségfejlesztési Intézetegyedi programokkal, tanácsadással, és ingyenesen látogatható rendezvényekkel támogatja. December 13-án a Testnevelési Egyetem létesítményeiben az Egyetem tanárai, valamint végzős Rekreáció és egészségfejlesztő szakos diákjai nyújtanak szakmai segítséget az érdeklődőknek.

A Life.hu az időskori életmódváltás jelentőségére, a táplálkozás és a mozgás a betegségek megelőzésében játszott szerepére egy előző cikkben is felhívta már a figyelmet:

Magas koleszterin- és trigliceridszint is előfordulhat idős korban, de a csontritkulás és a memóriazavar kezelése is kardinális kérdés. Mindezekre az életmódváltás, az idős korra való felkészülés során találunk megoldásokat: fontos a megfelelő étkezési ritmus kialakítása, a természetes vitamin- és ásványianyag-pótlás, a rostokban, gabonafélékben, tejtermékekben gazdag táplálkozás. További problémát jelenthetnek a fogazat hiánya miatt kialakuló rágási illetve nyelési nehézségek. Legyen szó akár protézisről arra biztatunk mindenkit, hogy használja a fogait, és az ételeket különböző konyhatechnikai módszerekkel, például párolással, ha kell, pürésítéssel tegye könnyebben rághatóvá. A sóhoz hasonlóan érdemes a cukorfogyasztást is mérsékelni, illetve olyan süteményeket készíteni, melyek gyümölcsöt, túrót is tartalmaznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.