Fizikai aktivitás a szenior korosztályban

Forrás: Thinkstock -
betegség életmódváltás egészség OEFI mozgás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ötvenéves kor felett, illetve krónikus betegségek esetén körültekintően kell megválasztanunk, milyen sportágban és mennyit sportolunk. A mozgás egészségvédő szerepét viszont egy kis utánajárással jól kombinálhatjuk a testre szabott kezelésekkel.

A mozdulatlanság veszélyei

A 65 év feletti nők 83, a férfiak 75 százaléka elhízott, miközben a rendelkezésükre álló szabadidő 60 százalékát tévénézéssel töltik. Az egészségük érdekében végzett testmozgással csupán 18, illetve nők esetében 7 perc telik el, ami elősegíti nemcsak a túlsúly, de a szív- és érrendszeri problémák, illetve más krónikus betegségek kialakulását. Az időskori torna nagy szerepet játszik az izomtömeg és az izomerő megtartásában, a hajlékonyság, a mozgáskoordináció javításában és a csonttömeg csökkenésének lassításában - mondta dr. Lacza Gyöngyvér rekreációs szakértő, az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa.

Forrás: Thinkstock

Idős korban a testedzés célja már nem az állóképesség teljesítményközpontú edzése, hanem a keringési, mozgató- és idegrendszert érintő degeneratív folyamatok ellensúlyozása, az önálló életvitelhez – és a megszokott életminőséghez - szükséges feltételek minél hosszabb időn át való megtartása. Az egyéni adottságok mellett általában az alacsony intenzitású, a lehetőségekhez képest optimális környezeti feltételek között végzett és minimális sérülésveszéllyel járó mozgásformák ajánlhatók. Az egyik legtökéletesebb testmozgás a gyaloglás, mely mindenki számára megvalósítható edzésforma.

Mielőtt hosszabb kihagyás után nekikezdenénk a testedzésnek, mindenképpen beszéljük meg kezelőorvosunkkal, hogy jelenlegi állapotunknak melyik mozgásforma felel meg. Fontos tudni, hogy betegen, még hőemelkedéssel sem szabad sportolni, főétkezések után pedig inkább pihenjünk egy-másfél órát edzés előtt!

Az időskorú lakosság életmódváltását a Testnevelési Egyetem és az Országos Egészségfejlesztési Intézet egyedi programokkal, tanácsadással, ingyenesen látogatható rendezvényekkel támogatja. December 13-án a Testnevelési Egyetem létesítményeiben az egyetem tanárai, valamint végzős rekreáció és egészségfejlesztő szakos diákjai nyújtanak szakmai segítséget az érdeklődőknek.

Idősebb embereknek általában a nagy izomcsoportokat igénybe vevő, folyamatos, ciklikus testmozgásokat, mint a gyaloglás, kerékpározás, úszás, evezés, futás, sífutás, táncolás és a különböző gimnasztikai vagy kondicionáló tornákat ajánljuk" - hangsúlyozta a szakértő, aki hozzátette azt is, amennyiben a mozgásszervi korlátozottság esetén a gyaloglás nem megfelelő mozgásforma, akkor jó például a szobakerékpár is. Tavasztól őszig az udvaron vagy a kertben felállítva lehet "tekerni", míg télen a szobában. Ilyenkor a kissé nyitott ablak biztosítja az elegendő oxigént. A fokozatosság elve még fontosabb ebben a korban, mint a fiatalabbaknál. Míg a harmincasok-negyvenesek terhelésüket hetente 5-10%-kal is emelhetik, addig ez az ajánlott szám időseknél csak 1-2%.

Forrás: Thinkstock

Ajánlott sportágak

- Természetjárás, kirándulás
- Úszás, a vízitorna az úszni tudóknak ajánlott mozgásforma.
- Gimnasztika, a gerinctorna kezdetben mindenképpen szakember vezetésével.
- Gyaloglás
- Futás, ha korábban is űztük
- A kerékpározás minden korban ajánlott, ha tudunk kerékpározni.
- Társastánc, néptánc
- Sítúrázás
- A labdajátékok (főként asztalitenisz, a tenisz, a tollaslabda vagy a kispályás labdarúgás, ha korábban is űztük).
- A lovaglás, a tájfutás, az evezés, a korcsolyázás, a golf többek között olyan sportágak, melyeket korábbi sportmozgás ismeretek alapján kortól függetlenül, de egyéntől függően lehet űzni idősebb korban is.
- A jóga és a keleti mozgássorok is hasznosak, csak tudni kell, hogy időskorban nehezebben és lassabban sajátíthatók el az egyén számára új sportmozgások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.