Ráncos bőr, rövid fogak - arcod árulkodik egészségi állapotodról

Forrás: Thinkstock -
szemöldök betegség arc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy orr, ráncok, hajhullás - a legtöbben változtatni szeretnénk a kevésbé előnyös dolgokon. Az arcvonások azonban sok mindenről árulkodnak: a kidülledt szemek például pajzsmirigy-rendellenességet jelezhetnek. De vajon mire utalnak a rövid fogak, a ritkuló szemöldök? Most eláruljuk!

SZEMEK

Fehér gyűrűk az íriszben

Ha valakinek magas a koleszterinszintje, akkor az fehér körök formájában jelenik meg az íriszben, a pupilla körül. A magas koleszterinszint másik jele a szem fehér részében megjelenő zsíros lerakódások, amik a kötőhártya egyik elváltozására utalnak.

Apró púpok és kiütések a szemhéjakon és a szem körül

Ez a magas koleszterinszint egy másik tünete - erre különösen érdemes odafigyelned! ,,Ha azt állítják, hogy erőteljesebb hajlamod van a zsírlerakódásra, mint másoknak, akkor az erek elzáródásának is nagyobb a valószínűsége, ez pedig szívinfarktushoz vagy stroke-hoz vezethet" - vallja David Webb, az Edinburgh-i Egyetem professzora.

Forrás: Thinkstock

Félig csukott szemhéjak

Ez az egyik jele lehet a Bell-féle bénulásnak, amelynél a szem idegellátását éri zavar. A Bell-féle bénulás gyakran egy olyan vírushoz kötődik, ami miatt begyulladnak az idegek. Ritka esetekben stroke-ot okozhat, még akkor is, ha ezt a problémát általában más tünetek kísérik, mint például a féloldali gyengeség és az érthetetlen beszéd.

SZÁJ

Rövidebb fogak

A gyengébb, rövidebb fogakért a savas reflux a felelős - a gyomorsav ugyanis a nyelőcsövön keresztül visszajut a szájüregbe. A gyomorsav veszélyesebb, mint a szénsavas ital, mert feloldja a fogakat.

Forrás: Thinkstock

Fekete nyelv

Amikor az apró receptorok a nyelv felszínén, amiket ízlelőbimbóknak hívunk nem működnek normálisan, baktériumok építik fel őket, így az egész nyelvet feketévé és szőrössé változtatják. Ennek oka lehet akár a rossz szájhigiénia, de antibiotikumok szedése után is előfordulhat. Remek megoldás lehet a nyelv megmosása és a szájvíz.

BŐR

Sárga bőr

A sárga bőr és szemek bizonyos gyógyszerek mellékhatásai is lehetnek, például amelyek cukorbetegség és magas vérnyomás kezelésére használhatók. De jelentős májkárosodás is válthat ki sárgaságot.

Forrás: Thinkstock

Barna foltok

A májfolt, amit barna, szürkésbarna foltok jellemeznek az arcon, tízszer gyakoribbak a nőknél, mint a férfiaknál. A foltok lehetnek kisebbek, mint egy köröm vagy akár olyan nagyok, hogy belepjék az egész arcot. Ezt az ösztrogénhormon okozza, leginkább terhesség vagy fogamzásgátló tabletta szedése alatt. Az arcon jelennek meg leginkább, mivel a napfény káros UVA sugarai váltják ki.

Ráncok

Egy 2011-es amerikai tanulmány szerint a mély ráncok a csontritkulás jelei lehetnek. A 40-50-es éveikben járó, változókorban lévő nőkön végzett kutatás során azt állapították meg, hogy azoknak a nőknek, akik a legtöbb ránccal rendelkeztek, a csontjaik is gyengébbek voltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.