Télen figyelj jobban! A legjobb hajápoló tippek a hideg hónapokban

Forrás: Thinkstock -
hajápolás betegség haj öltözködés egészség gyógynövények
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elérkeztünk az év leghidegebb időszakához. Mostantól hónapokon keresztül figyelnünk kell arra, hogy melegen öltözködjünk, próbáljuk óvni a bőrünket a kiszáradástól, szinte mindent igyekszünk eltakarni, mikor kilépünk az utcára. Természetesen ez alól a fejünk sem kivétel, ideje, hogy előkerüljenek a sapkák és próbáljuk védeni a fejbőrünket és a hajhagymákat.

A hideg beköszöntével a fejbőrünkön az erek összehúzódnak, így a hajhagymák kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jutnak. Ez hosszú távon a hajszálak elvékonyodásához és hajhulláshoz vezethet, ami minket, nőket rendkívül elszomorít. Ilyenkor kipróbálunk minden terméket, remélve, hogy rátalálunk arra az egy csodaszerre, ami átsegít minket ezen az időszakon.

Forrás: Thinkstock

Hajhagyma-szellőztetés

Ahogy az évszakok változnak, úgy kell változtatnunk azon is, hogy milyen módon óvjuk a hajkoronánkat. Télen különösen sok veszélynek tesszük ki a fejbőrünket, gondoljunk csak arra, hogy a hőmérséklet hirtelen változása, a páratartalom ingadozása, a szél, a hideg miatt, de egyéb hatások is közrejátszanak. Ha belegondolsz, a hajszárítót is gyakrabban használod ezekben a hónapokban, hiszen míg nyáron hagyod, hogy a hajad természetesen száradjon, télen félsz, hogy a vizes haj könnyen betegség okozója is lehet.

A sapkák és kalapok mindenféle formában és színben megvásárolhatók és szentül hisszük, hogy ez a legfontosabb védekezés télen. Érdemes vigyázni, hiszen ha nem megfelelő darabot választasz, akkor csak ártasz a hajhagymáknak. A túl szoros fejfedő gátolja a hajhagymák szellőzését, a haj könnyebben zsírosodik, és a kórokozók melegágya is lehet. Sokan ezért úgy döntenek, hogy nem használnak fejfedőt, hiszen akkor gyakrabban kell hajat mosni, de ez sem megoldás.

A Life.hu tippje

Ezért válassz olyan kalapot, sapkát, amely természetes anyagból készült és jól szellőző anyagú. És még valami: Takács Nóra, a Life.hu szépségszakértője megmutatta, milyen az a frizura, amit nem tesz tönkre fejfedő.

Mitévő legyek?

Ebben az időszakban is figyelni kell a megfelelő folyadék- és vitaminbevitelre. Nyáron persze ez egyszerűbb, mert egyrészt a szervezetünk kívánja a folyadékot, így nem kell magunkra erőltetni azt, másrészt azokban a hónapokban több a friss zöldség és gyümölcs. Meg kell próbálnod a hideg hónapokban sem elhanyagolni ezeket.

A téli időszakban szervezetünk több vitamint igényel, melyet általában a test védelmére fordít, így nem elegendő vitamin- és ásványianyag-bevitel esetén hajad fénytelenné, töredezetté válhat. A hidrolizált növényi fehérjék pótolják az elvesztett tápanyagokat, melyet a szél és a hideg hatására elvesztett a haj állománya. Az aloe vera erre kiválóan alkalmas, egyrészt erősíti és ápolja a hajtövet, másrészt segít a sejtmegújulásban.

A hosszú hajszálak végeire már nem jut el a fejbőr faggyúmirigyei által termelt védőanyag, így kiszárad, töredezetté válik. Hajvégápoló balzsam, különböző növényi olajok, például a kókuszolaj használatával megelőzhető a hajvégek kiszáradása. A samponok nem csak természetes anyagokat tartalmaznak, ezért csak vízzel hígítva helyezd a hajra.

Forrás: Thinkstock

Tippek a téli hónapokra

A legfontosabb és egyben legelső lépés a hajmosás. Sok piszkot felvihetünk a kezünkkel és a kefével egyaránt. A hajmosás gyakorisága függhet a fejbőr zsírosságától, izzadástól, kozmetikai szerektől, s attól is, milyen sűrűn érünk a fejünkhöz. A hajmosás megfelelő gyakorisága hetente egy esetleg két alkalom. Használhatsz hajnövekedést elősegítő sampont, mely a fejbőr vérkeringését fokozza és hidratáló hatású. A hajöblítés történjen langyos vízzel, mert a túl meleg víztől kitágulnak a fejbőr erei, ami fokozhatja a faggyútermelést. Ezeket érdemes kiegészíteni a megfelelő ápolószerrel - balzsammal, sőt manapság egyre népszerűbbek a hajápoló maszkok, olajok.

Szuper gyógynövényes hajöblítő

1/3 csészényi gyógynövényt forrázz le 1/4 liter vízzel, majd hagyd hűlni 15 percig. Ezután szűrd le, és hajmosás után öblítsd le vele hajadat.

- Zsíros hajra: csalán, kamilla, bojtorján, citromfű

- Korpás hajra: csalán, kakukkfű

- Hajhullás ellen: csalán, bojtorján, rozmaring, orvosi zsálya

Hajnövesztő és hajerősítő szérum tormával és citromlével

A torma serkenti a hajhagymák működését, fokozza a fejbőr vérkeringését, ezen kívül kitűnő gombaellenes szer. A citrom csak még inkább serkenti a pozitív hatását.
Vegyél egy szép nagy szál tormát, hámozd meg, reszeld le és keverd össze három közepes citrom kinyomott levével. Körülbelül 5-6 adag pakolást készíthetsz így, amiket gombóconként lefagyaszthatsz és aztán mindig előveheted.
Hajmosásnál a samponos oldathoz keverd hozzá, de még jobb, ha hajmosás előtt bedörzsölöd a hajadba és fél órán át rajta tartod. A tormadarabkák száradás után fésülhetők csak igazán jól ki, ezért erre a pakolásra kicsit több időt kell szánni, de a hatás igazán megéri.

Házi csodaszer: a sör

A világos sör természetes hajformázó, melyet hajmosás után oszlass el egyenletesen a nedves hajadon. Vízzel finoman öblítsd ki és hagyd megszáradni. A frizurád nem marad ragacsos és sörszagú, viszont a sör magas B2-, B6-vitamin-, biotin- és folsavtartalma révén fényessé és erőssé teszi a hajat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.