Tuti tippek részegség, macskajaj ellen

Forrás: Thinkstock -
buli fejfájás Macskajaj alkohol szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem kötelező részegre inni magad szilveszter éjszaka sem, de ha előfordul, hogy egyszer-egyszer elveszíted a mértéket és hasonlóan a lakosság nagy százalékához, hajlamos vagy a másnaposságra, akkor fontold meg tanácsainkat. 
Forrás: Thinkstock

Egy régebbi cikkünkben ejtettünk már szót arról, hogy vannak olyan emberek, akik mértéktelen alkoholfogyasztás esetén sem szenvednek macskajajos tünetektől. Ez azonban több szempontból is veszélyes lehet. Egyrészt, mert a macskajaj természetes és igen figyelemfelhívó jel arra, hogy legközelebb óvatosabban emelgesd a poharat. Másrészt a tünetek arra figyelmeztetnek, hogy kiszáradt a szervezeted, utal a szervezet cukorszint-változására, valamint arról is mesél, hogy reménytelenül és kétségbeejtően kialvatlan vagy. Így pedig nagy valószínűséggel nem ülsz volán mögé. A University of the West of England kutatóinak tavaly megjelent tanulmánya éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy a másnapos állapotban volán mögé ülő vezetők szignifikánsan több hibát vétenek, mint mások, még úgy is, hogy az alkohol már keresztüljutott a szervezetükön, vagyis a macskajaj tulajdonképpen hasznos, mert nyugton tart.

Azonban nem kell feltétlenül egy teljes napon át szenvedned az elhajlás miatt, mert akad néhány hasznos trükk, amely segíthet abban, hogy hamarabb átess a macskajajos perióduson, illetve, hogy kevésbé hasson szervezetedre az alkohol.

Tisztázzuk a tévhiteket!

A Life.hu a másnaposság kúrálásának tévhiteivel is foglalkozott már. Akkor Zacher Gábor toxikológus segítségét kértük, aki elmondta, hogy melyek a legnagyobb tévedések ezen a területen:

A zsír vagy olaj NEM szívja fel az alkoholt. Az üres gyomor ugyan "veszélyes" terep, ha ivásról van szó, de a zsír nem szívja jobban az alkoholt, mint bármilyen más táplálék.

Ne szedj be C-vitamint se piálás előtt, se utána. Nem segít se a megelőzésben, se a másnaposság kezelésében.

A magasabb cukortartalmú italoknak nem erősebb a hatása.

A fejfájáscsillapítót akkor vedd be, ha másnapos vagy és fáj a fejed. Teljesen felesleges a szilveszteri buli kezdetén előre "kezelni" magad. Nem segít.

Forrás: Thinkstock

Ezek a tippek viszont garantáltan segítenek

Egyél rendesen! Bár, ahogy Zacher Gábor elmondta, a plusz zsír vagy olaj nem segít, az igen, ha van valami a gyomrodban. Béleld hát ki szépen, mielőtt nekivágnál az éjszakának. Az is segít, ha buli közben is csipegetsz.

Soha ne keverd a különböző tipusú italokat, mert akkor menthetetlenül jelentkezik a másnapos szenvedés.

Mérd fel a valódi teherbírásodat, ha tudod, hogy egy sörtől is fejreállsz, miért gondolod, hogy szilveszterkor ünnepi módon reagál majd a szervezeted? Tuti, hogy kiütöd magad, ha sokszorosan túllépsz a saját határaidon, aztán jön a jajgatás.

A tiszta, szénsavmentes víz valóságos csoda, akár a kapatosság megelőzése, akár a másnapos tünetek ellen. Inkább szaladgálj félóránként pisilni, de tartsd meg a szervezeted vízbázisát. A másnapos tünetek jelentős része úgyis a dehidratáltság miatt üt nagyot. Ezen pedig vízzel, sok-sok tiszta vízzel segíthetsz.

Tippek a Life.hu munkatársaitól - mert mi is bulizunk!

"Én a húslevesre esküszöm, ha ledöntött a szilveszteri buli, nem vélelenül, a húsleves az ugye sok folyadék, plusz só, plusz ásványi anyagok. A gyomrot is nyugtatja, miközben okosan és gyorsan hidratál."

"Én még éjjel beveszem az Aspirint, és a mámor utolsó órájában már nagyon sok vizet iszom, így hígítok :) Volt olyan szilveszter, amikor 2-3 óra között szunyókáltam egy fotelban a buli kellős közepén, utána józanodásnak jöhetett az Aspirin-víz kombó, és másnap, ébredés után nem volt gond."

"
Először is nagyon fontos, hogy a szilveszteri buliban minden pohár ital után igyunk meg egy pohár 'mentes' vizet, így tuti nem lesz macskajaj. De ha már megtörtént a baj, fontos a sok-sok folyadékpótlás. Ne kávézzunk, mert az vizet von el a szervezettől, helyette sok víz, grapefruitlé. Ez nekem nagyon beválik, mert a grapefruit lúgosít. Emellett a nehéz ételeket sem bírom ilyenkor, csak egy kis vajas pirítóst. Ja és semmiképp ne szaunázz másnaposan, mert a bőrödnek nagyon nem tesz jót a kipárolgó alkohol. Egy jó kis séta a levegőn viszont mindig szuper."


"
Még soha nem rúgtam be, se szilveszterkor, se máskor. Nem is értem, miről beszéltek..."

"Paradicsomlé forever!"

"
Grapefruitlé és trashkaja - pizza, hamburger stb. és sok víííz."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.