Terápiás kutyák – a legjobb antidepresszánsok

Fotó: Margitay Klára/Life.hu -
betegség pszichológia tanulási zavar egészség viselkedészavar állatterápia kutyaterápia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan még nem is hallottak a kutyás terápiáról, pedig Magyarországon már 15 éve egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a négylábú doktorok. Kipróbáltuk, a módszer tényleg bevált.

Ha terápiázásra szeretnénk tanítani házikedvencünket, egy sok részes, néha egészen extrém alkalmassági teszten kell részt venni, amelyben felmérik, milyen a tűrőképessége, hogy jön ki az emberekkel.

Göndör Fruzsina, a cikk szerzője saját bőrén tapasztalta meg a terápiás kutyák jótékony hatását Fotó: Margitay Klára/Life.hu

“Nem csak a kutyának, de a gazdinak is születni kell erre a tevékenységre.“ –meséli Gaál Györgyi, a Mancsos Segítőtársaink Alapítvány vezetője. Nem elég az, hogy a kutya okos, hallgat a gazdira, és az sem zavarja, ha alkalmanként a gyerekek megrángatják a szőrét, vagy az arcába sikítanak, az is fontos, hogy élvezze, amit csinál. Nem lehet rávenni egy kutyát, hogy terápiázzon, csak ha ő is úgy akarja.
A kutyák mindig a gazdival együtt dolgoznak, maximálisan engedelmesek, és sok-sok órán keresztül csinálják a rájuk bízott feladatot. “Ha rájuk kerül a munkahám, tudják, hogy mostantól kezdődik a munka. Persze otthon ők is ugyanolyan rosszcsontok, mint más kutyák, de a terápia alatt teljes a fegyelem."

A kezdetek

Györgyi és férje együtt lettek nagy kutyaőrültek, és a terápiázni is csak egész véletlenül kezdtek el. Észrevették, hogy a házi kedvencük nagyon jól kijön a gyerekekkel. Egy gyerekeit egyedül nevelő anyuka egyre többször találkozott Györgyivel és kutyájával, hamarosan a gyerekek és a házi kedvenc elkezdtek együtt tanulni, persze a gazdi irányításával, hamarosan a gyerekek iskolai teljesítménye sokat javult, magatartásuk is egyre jobb lett. Ekkor, e tapasztalat miatt kezdett el Györgyi kutyaterápiával foglalkozni, majd később kiképezni is a segítőkutyákat. Mindezt ráadásul minden ellenszolgáltatás nélkül, ez egy igazi szerelem munka.

Gaál Györgyi Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Együtt a tanulás is könnyebb

A Mancsosok többféle segítőkutyát képeznek ki. A terápiás kutyák egyéni, vagy csoportos foglalkozásokon segítenek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, tanulásban, rehabilitációban, nevelésben. Iskolákban könnyebb a közös tanulás, a gyerekek együtt számolhatnak és olvashatnak az ebekkel, a tesztek szerint 20 százalékkal jobb eredményt értek el még az erős tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek is.

Ha viselkedésük kirívó a gyerekeknek, ha piszkálnak másokat, a kutya nem megy oda hozzájuk, így hívja fel a gyerekek figyelmét arra, hogy "nem tetszik neki" a gyerek persze azonnal összeszedik magukat, hogy legközelebb játsszon velük az eb.

A krízissegítő kutyák bántalmazott gyerekeknek segítenek, nekik könnyebben mondják el a problémáikat, illetve az ölbe ülés, simogatás is rengeteget segít a hangulat javításán. Ezt ki is próbálam – fejfájással érkeztem a találkozóra Györgyivel, és azt javasolta, vegyem az ölembe Hollyt, az ír szettert. Nagyjából 10 perc simizés után a fejfájás eltűnt, és sokkal jobb kedvvel folytattam a beszélgetést. Több száz eset közül összesen egyetlen egyszer fordult elő, hogy nem sikerült eredményt elérni, azon kívül mindenkinél működött a négylábú pszichológusok segítsége.

Jelenleg rohamjelző és egyéni mozgássérült-segítő kutyák kiképzésén dolgoznak a Mancsosok. Ha a kutya esetleg nem lenne nyerő valakinél, terápiás macskák, illetve puha terápiás nyulak is gyógyítanak.

Kutyák és az autizmus

Külföldön nagy népszerűségnek örvend az állatterápia. Kutatók szerint az autista gyerekek szociális képességei sokat fejlődnek állatok közelében. Azok az autisták, akiknek van kutyájuk, sokkal jobb kommunikációs képességgel rendelkeznek, viselkedésükkel is kevesebb probléma van. Felmérések bizonyítják, hogy ha állat van egy osztályteremben, csoportos fogalalkozáson a gyerekek sokkal szívesebben beszélnek, kapcsolódnak be interaktívan a társalgásokba.

Megfigyelhető, hogy ha segítőkutyákkal sétálnak a fogyatékkal élő gyerekek, kortársaik odamennek hozzájuk az utcán, megszólítják őket, beszélgetnek. Az autistákra jellemző, hogy nem szívesen társalognak, de ha kutyájukról kérdezik őket, többször válaszolnak a kérdésekre.

Az autista gyerekek jobban kötődnek a kis testű kutyákhoz megfigyelések szerint, de van akiknél inkább a macskák vagy nyulak váltak be, mint terápiás kedvencek.

/1501/Ter_p2015123163338

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.