13 gyengécske érv – te is ezért kerülöd a mozgást?

Forrás: Thinkstock -
betegség egészség kondi mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Ó, nekem erre nincs időm!” - mondják sokan, és a gyenge kis érv ürügyén meg se mozdulnak. A Life.hu  most listázza a mozgásbojkottáló, de lesöpörhető érveket.

Akinek nem inge, ne vegye magára, de lehet, neked is a gyengédre tapintunk ezzel a listával. Tudjuk, mit beszélünk, hiszen ezeket a kifogásokat mi is megfogalmazzuk. Időnként. De itt az ideje, hogy közösen kukázzuk a harmatgyenge érveket.

1. Most ettem, ki tud tele hassal mozogni?
Senki se állítja, hogy degeszre tömött gyomorral kell belevágni a heti nagy edzésbe. Sőt, azt se állítja senki, hogy degeszre kell enni magunkat. Könnyű reggeli, ebéd, vacsora és hajrá!

Forrás: Thinkstock

2. A környéken nincs alkalmas terep a futásra, nem akarom tönkretenni a méregdrága edzőcipőmet.
Kizárt dolog, hogy ez lenne az ok. A megfelelő edzőcipő fontos kelléke ugyan a testedzésnek, de tegyük a kezünket a szívünkre, egy kopott melegítő, egy kényelmes, ezeréves futócipő is jó lehet, ha komoly a szándék.

3. Nincs pénzem új ruhatárra. Ha lefogynék, lógna rajtam az összes ruha.
Ez a vicc kategóriába tartozó kifogás. Nincs az a nő, aki ne áldozna lelkesen vadiúj ruhatárra, ha végre leadta a fölös kilókat.

4. Nincs pénzem fitneszbérletre.
Oké, ez az érv majdnem rendben van. Ám egy sor olyan mozgásforma van, ami egy fillérbe se kerül. Például a futás, a gyaloglás.

5. Nincs időm mozogni.
Napi húsz perc is elég ahhoz, hogy formába lendülj. Csacsogással, netes szörföléssel talán ennél sokkal több időt is elpazarolsz.

6. Most jött meg, fáj a fejem, nem érzem jól magam.
Van olyan helyzet, amikor tényleg húz az ágy, és csak összegömbölyödésre vágysz egy meleg kuckóban. Egy enyhe fejfájás vagy hasgörcs esetén azonban még jót is tesz egy kiadós séta vagy könnyű kocogás. Máskor néhány jógagyakorlat is csodákra képes.

7. Túl fáradt vagyok, éppen most kezdjek edzeni?
Többféle fáradtság létezik. A fizikai aktivitás elűzi a szellemi fáradtságot, de néhány igazán intenzív nyújtógyakorlat a fáradt izmokat is felfrissíti.

8. Túl sokat utazom, hol tornázzak?
Gyakori kifogás a lakóhelyüktől távol élő emberek részéről, hogy nincs fix hely az edzésre. Értjük, de aludjon az illető akár egy szállodai szobában, vagy húzza meg magát barátoknál, az ágy melletti szőnyeg remek terep egy kiadós crosstréningre. Ott ugyanis nincs szükség eszközre, csak a saját testsúlyra, és persze elszántságra.

9. Tegnap már edzettem.
Hoppá. Akkor tedd meg ma is.

10. Nem tudom használni a kondigépeket, kínosan érzem magam.
Na, ezt értjük, sokan estünk már át kínos pillanatokon. Javaslatunk a kedves kommunikáció. Szabad ám kérdezni akár a terem személyzetétől, akár a melletted küzdő sporttárstól. Mindenki volt kezdő, ráadásul a "bénázás" remek alkalom az ismerkedésre.

Forrás: Thinkstock

11. Szörnyű napom volt, mindenki engem bántott, sütire vágyom, nem futásra.
Megértjük a bánatod. A mozgás azonban köztudomásúlag óriási mennyiségben termel boldogsághormont. Hidd el, egy kiadós futás után sokkal jobban fogod magad érezni. Az endorfin a barátod.

12. Képtelen vagyok elviselni, hogy mindenki engem néz.
Ez is helytálló kifogás lehet. Egy ideig. Ám felnőtt emberként nyilván más terepen is kerülsz olyan helyzetbe, hogy sok szempár figyel rád. Például a munkahelyeden, ahol prezentálnod kell valamit. Ott is megfutamodsz?

13. Utálom, hogy edzés alatt kiizzadok.
Amennyiben ez jellemző rád, akkor olyan időpontot, mozgásformát és helyszínt kell választanod, ahol van lehetőség rendbe kapni magad. Például este fuss egy nagyot, és után irány a zuhany, majd az ágy.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.