A marihuána óvja a csontokat? Igen!

Forrás: Thinkstock -
kutatás marihuána pszichoaktív szer marihuánafogyasztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos amerikai államban legális lett a marihuána használata, persze kizárólag gyógyászati célokra. Egy új tanulmány szerint a marihuána nem pszichoaktív összetevője, a kannabinoid segítheti a csontsérülések gyógyulását.

A jelenlegi kutatásokat már megelőzték korábbi klinikai vizsgálatok, melyek során kevés bizonyítékot találtak a szakértők arra vonatkozóan, hogy a kannabinoidok hatékonyak lennének gyógyászati célra. Mindez persze akkor sem törte meg a marihuána orvosi célú felhasználásának sikerét, melyet egy új vizsgálat is alátámaszt.

A marihuána óvja a csontokat? Igen! Forrás: Thinkstock

A kannabinoidreceptorok az emberi szervezetben is megtalálható receptorok, amelyeket a kannabisz növény bizonyos összetevői képesek aktiválni.

A csontritkulás ellenszere?

Korábban az izraeli Tel-avivi Egyetem és Héber Egyetem munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a kannabinoidok befolyásolják a vázrendszer működését, és a csontképződés is serkenthető a receptorokon keresztül, ami gátolja a csontvesztést. Tehát például a csontritkulás kezelésében is hatékony lehet.

A vizsgálatokban elsősorban a kannabidiol hatásait tanulmányoztuk, aminek gyulladáscsökkentő hatása van, ugyanakkor pszichoaktív hatása nincs. Hozzátette, hogy még nagyon sok a tennivalójuk van addig, amíg a megfelelő kezelési módot is megtaláljuk, teljesen világos, hogy

el kell választani a kannabisz klinikai gyakorlatban történő felhasználását a pszichoaktív alkalmazástól.

A marihuána óvja a csontokat? Igen! Forrás: Thinkstock

Patkányokon tesztelve

A Journal of Bone and Mineral Research című folyóiratban közzétett vizsgálatban dr. Gabet munkacsoportja a kannabidiol (CBD) hatását vizsgálta patkányok combcsontjának középső részét érintő törések esetében.

A patkányok egyik csoportjának CBD-tartalmú injekciót adtak, a kísérleti állatok másik csoportja pedig olyan injekciót kapott, ami a CBD-n kívül tetrahidro-kannabinolt (THC) is tartalmazott. A vizsgálat eredményei szerint 8 hét elteltével jelentős javulást lehetett megfigyelni a csont gyógyulását tekintve azoknál az állatoknál, amelyek csak CBD-t kaptak.

Dr. Gabet így foglalta össze az eredményeket:

„A vizsgálat során azt találtuk, hogy a CBD önmagában erősebbé tette a csontokat a gyógyulás során, segítette a kollagénmátrix érését, ami nélkülözhetetlen a csontszövet kialakulásához.”

Ugyan sokan aggódtak amiatt, hogy a marihuána gyógyászati célú felhasználásának legalizálásával többen fogják szórakozásra is használni, vizsgálatok eredményei szerint a kamaszok körében erre nem volt példa.

A fű másik oldala

Az egyik leggyakrabban lefoglalt kábítószer a kannabisz, amelyet átlagban kb. 14,6 millió 15–34 év közötti európai fiatal használ rendszeresen. Magyarországon évről évre egyre fiatalabbak próbálnak ki valamilyen tudatmódosító szert. A drogellenes világnap alkalmából ITT írtunk a témáról bővebben.

Döbbenetes! 12 éves drogdílert fogtak Londonbanhttp://www.life.hu/news/20150720-minden-idok-legfiatalabb-drogdileret-fogtak-el-londonban-a-fiu-12-eves.htmlMinden idők egyik legfiatalabb drogdílerét fülelték le Londonban: a 12 éves fiú hat társával - akik közül öten fiatalkorúak - terjesztett A-kategóriás drogokat. NewsThinkstockA marihuána mégsem nyit kaput a keménydrogok feléhttp://www.life.hu/drlife/20150717-a-marihuana-megsem-nyit-kaput-a-kemenydrogok-fele.htmlSzámos szakember azért ellenzi a marihuána legalizációját, mert egyes vélemények kaput jelenthet a keményebb drogok felé, különösen a fiatal körében. A New York University Langone Medical Center friss kutatása szerint ez azonban nem így van.Dr. Life--Kinder tojásban rejtegette a drogot a 3 gyerekes anyukahttp://www.life.hu/news/20150709-kinder-tojasban-rejtegette-a-drogot-egy-3-gyerekes-edesanya.htmlAz édesanya, elmondása szerint, egy barátjának tartogatta a körülbelül 80 ezer forint értékű kábítószert, amelyet egy Kinder csokitojásban rejtett el.NewsThinkstockSzex, drogok és rock'n'roll - Fesztiválkalauz aggódó szülőknekhttp://www.life.hu/csalad/20150706-nyari-fesztival-utikalauz-szuloknek.htmlNyári szünet, hétvégi bulik, fesztiválok. Mit tehet egy féltő anyuka, aki idén engedi el először duhajkodni tinédzserkorú gyerekét? Szakértőnk segítségével összeállítottuk a Life.hu fesztiválkalauzát kifejezetten aggódó szülőknek.CsaládThinkstockBedrogozta, majd megerőszakolta áldozatát Bill Cosbyhttp://www.life.hu/news/20150707-bill-cosby-komikus-droggal-kabitotta-el-majd-eroszakolta-meg-aldozatat.htmlAz AP hírügynökség megszerezte a híres komikus megerőszakolásos ügyének dokumentumait.News--Nick Gordon: „A drogok végeztek Bobbi Kristinával, nem én!" http://www.life.hu/sztarok/20150706-nick-gordon-allitja-hogy-a-drogok-vegeztek-bobbi-kristina-brownnal-es-nem-o.htmlWhitney Houston és Bobby Brown közös lányának állapotáért nem párja, Nick Gordon a felelős - derült ki egy nemrég kiszivárgott telefonbeszélgetésből.TV + Sztárok--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.