A balosok szeretnek inni, félénkek, és másképp hallanak: ma van a balkezesség világnapja!

Forrás: Thinkstock -
világnap művész balkezesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Augusztus 13-a a balkezesek világnapja. Míg a társadalmi normák egészen a 20. század közepéig megkívánták a balkezesektől azt, hogy „szokjanak át” a másik kezükre, addigra ma már teljesen elfogadottá vált, ha valaki más kézzel ír, mint a világ legnagyobb része. 

Földünk lakosságának kb. 12 százaléka balkezes. Az 1900-as évek elejétől kezdve több évtizeden át az volt a tanítási elv, hogy

a gyerekek nem csinálhattak semmit – főleg nem írhattak – bal kézzel, mondván ez a világ csak a jobb kezeseknek van kitalálva.


Az átszoktatásnak sok esetben depresszió, antiszociális viselkedés lett a vége. Az akkor 3 százalékos balos arány azóta gyarapodott, sőt manapság már nem számít cikinek a genetikából fakadó, biológiai alapokon nyugvó balkezesség. Mivel a jobb agyféltekéjük a dominánsabb (amely a kreativitásért „felelős”), ezért sokukból válhat művész.

Forrás: Thinkstock

Eredmények a bal oldalról

Több kutatás is készült a balkezesekkel kapcsolatosan. Egyik szerint a balosok 10-12 százalékkal keresnek kevesebbet ellenkező kezű társaiknál, ugyanis előbbiek hajlamosak lehorgonyozni a fizikai munkáknál. Osztrák kutatók arra derítettek fényt, hogy a télen született férfiak között valamennyivel többen lesznek balkezesek: az eredmény azt bizonyíthatja, hogy a magzati agyfejlődés fontos szakaszában (14-18. hét) a tesztoszteron hormon szintje lehet a befolyásoló tényező.

Azonban létezik a szerzett balkezesség jelensége is: ha a jobb kéz annyira megsérül, hogy hosszú időn keresztül pihentetni kell (6 hónapnál több ideig), előfordulhat, hogy az illető a felépülés után a mindennapokban a bal kezét fogja gyakrabban használni.


Akikről nem gondolnád, hogy ballal érvényesültek

A művészek világában is bőven akadnak olyan emblematikus illetők, akik balkezesnek születtek, és később aztán ilyen vagy olyan módon hírnévre tettek szert.

A történelemben több nagy, emblematikus alak nem jobbkezesként élte le életét:

köztük volt a híres hadvezér, Nagy Sándor; az elismert és süketként érvényesült zeneszerző, Ludwig van Beethoven; a magyar költészet kiemelkedő alakja, Petőfi Sándor és a némafilmek sztárja, Charlie Chaplin is.


A jelenkornál maradva: Lady Gaga, Kate Hudson, Nicole Kidman, Mary-Kate Olsen, Jeremy Renner és Hugh Jackman is balkezes. Vilmos herceg szintén bal kézzel ír, egyes jelek alapján úgy tűnik, hogy kisfia, György herceg ebben (is) biztosan ráütött.

Forrás: AFP/Mike Coppola

Tudtad?

Egy friss kutatás megállapította, hogy minden kenguru balkezes. Ballal szedik a leveleket, és azzal adnak egymásnak pacsit is.

A kutatások végeláthatatlan sora

A Yale és Texas Egyetemek kutatása szerint az agyi problémákkal küzdők nagyobb része balkezes. A 107 vizsgált résztvevő közül a bipoláris zavarban szenvedők 11 százaléka, míg a skizofrének között a betegek 40 százaléka volt balkezes. 250 000 alany alkoholszokásait is megvizsgálták, amelyből arra következtettek, hogy gyakrabban néznek a pohár fenekére, mint az ellenkező kézzel aktívkodók.

A balkezesek könnyebben meghallják a gyorsan változó hangokat, jobb művészek, kreatívabbak, és változatosabban gondolkodnak.

Mivel a balkezesek 30 százalékánál az agyuk bal oldala domináns (vagy olykor egyik sem), náluk nagyobb eséllyel fordul elő diszlexia vagy figyelemzavar. Az Abertay Univeristy kutatása pedig arra világított rá, hogy a balkezesek kevésbé mertek belevágni valamibe, mert féltek, hogy hibáznak, nehezebben viselték a kritikát, és félénkebbek is voltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.