Fontos az önvizsgálat! Minden, amit a mellrákról tudni kell

Forrás: Thinkstock -
rákdiagnosztika betegség mellrák túlélő rák túlélés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon évente több ezer nőnél diagnosztizálnak mellrákot. A statisztikák szerint egyre kevesebben halnak bele. Minél korábban ismerik fel a kórt, annál nagyobbak az esélyek a túlélésre és a gyógyulásra.
Forrás: Thinkstock

A mellrákról

A nőknél a leggyakoribb rákos megbetegedés a mellrák: a betegségek 30-35 százaléka ezt a testrészt támadja meg.

A diagnosztikai módszerek a 90-es évek óta egyre jobbak, ezek pedig azt is segítik, hogy korán sikerüljön felismerni a betegséget. Az időben megtörtént diagnózis életet is menthet. A műtéti eljárások is egyre kíméletesebbek és hatékonyabbak.

Egyes országokban gyakrabban, másokban ritkábban fordul elő a mellrák. Nyugaton, az iparosodott országokban sokkal jellemzőbb, mint a fejlődő országokban. A legtöbb beteg Dániában, Franciaországban és Belgiumban van.

Meglepő, de igaz

Az amerikai kutatók szerint átlagosan 17 százalékkal rontja a túlélés esélyét az elhízás. A Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy a vizsgált alanyok közül az egészséges testsúlyú nők 77 százaléka túlélte a betegséget, míg a túlsúlyos betegeknek csak 70 százalékáról volt ez elmondható. A vékonyabb nőknél 29 százalékos eséllyel újult ki a betegség tíz év elteltével, azonban az elhízottaknál ez a szám 34 százalék volt.

A diagnózis után

Miután az orvos megállapítja, hogy daganatról van szó, azonnal elkezdik a kezelést. Műtét, sugárkezelés, kemoterápia, immunterápia, antihormon-terápia kezdődik ilyenkor. A szakorvos dönt arról, melyik módszert alkalmazza. Amennyiben a daganatot kezdeti állapotban veszik észre, elkerülhető, amitől a legtöbb nő fél: a mellek eltávolítása. Ebben az esetben a daganatot kimetszik. Ha viszont túl nagy, vagy a mell közepén helyezkedik el, a mell eltávolítása a legmegfelelőbb módszer.

A nőket nemcsak fizikailag, de sokkal inkább lelkileg viseli meg a betegség. Van, aki pszichológushoz fordul, és kibeszéli magából a fájdalmát, de olyan betegek is vannak, akik senkivel nem konzultálnak, nem tájékozódnak, magukba fordulva próbálják átvészelni a borzalmas időszakot. Ez nagy hiba!

Forrás: Thinkstock

A pozitív hozzáállás jó irányba befolyásolhatja a betegség kimenetelét.

A család, barátok rengeteget tudnak segíteni a betegséggel küzdő nőknek. Jó hatással van a betegekre, ha támogatják őket mindenben, lehetőséget kapnak arra, hogy beszéljenek arról, amit átélnek. Sokszor ilyenkor jönnek rá a családtagok és a betegek is, hogy mi az igazán fontos az életben.

A kórházak pszichológiai tanácsadást is ajánlanak a nőknek, és segítséget nyújtanak abban is, hogy korszerű implantátumokkal pótolják a kimetszett darabot vagy az egész mellet.

A SCAR projekt

A fotós David Jay indította el a SCAR projektet. Jay rengeteg, mellrákot túlélt nőről készített őszinte, felkavaró fotókat. Célja az volt, hogy az egész emberiségnek bemutassa a túlélők sebeit, hegeit, ezek által pedig azt, hogy min mentek keresztül. Szerette volna, ha a rákot megélt nők nem csupán statisztikák, rózsaszín szalagok mögé bújt ismeretlenek lennének, hanem arcot kapna az ügy, és bemutathatná, kik ők.

Nézd meg galériánkat David Jay fotóival a túlélőkről!

/1509/Akik_201591714453

A betegség híres túlélői

Angelina Jolie bátorító története az egész világban tiszteletet ébresztett a színésznő iránt: 2013 májusában hozta nyilvánosságra, hogy mindkét mellét eltávolíttatta, hogy csökkentse a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázatát. Angelinánál ugyanis olyan gént találtak, amely növeli a rákos megbetegedés lehetőségét. Mióta a színésznő rászánta magát a nagy lépésre, egyre több nő fordul orvoshoz, hogy kiderítse, neki kell-e hasonló óvintézkedéseket tenni.

Christina Applegate genetikai úton öröklődő mellrákja 2008-ban derült ki. Mindkét mellét eltávolíttatta, teljesen felépült a betegségből. Azóta gyermeke is született.

Mi a helyzet az örökletességgel?

Azok a nők a legveszélyeztetettebbek, akiknél a családban többször is előfordult emlőrák. Nem mindegy azonban, hogy mennyire közeli rokon volt az illető, és hogy hány évesen küzdött a kórral.

Cynthia Nixon betegségét 2006-ban állapították meg. Sokáig titokban tartotta, hogy rákos, de gyógyulása óta felvállalja, és igyekszik segíteni azoknak, akik jelenleg emlőrákkal küzdenek.

Forrás: AFP

Kylie Minogue bal mellében 2005-ben találtak daganatot. Gyógyszerrel, kemoterápiával és sugárterápiával kezelték, és eltávolították melle egy részét. Az énekesnő teljesen rendbe jött, és manapság jobb formában van, mint valaha.

Anastacia 2003-ban csökkenteni akarta mellei méretét, mert állandóan hátfájása volt. Orvosa megállapította, hogy emlőrákja van. Mivel súlyos volt, melle nagy részét eltávolították. Tíz év múlva kiderült, hogy kiújult a betegség, ezért végre kellett hajtani a dupla melleltávolító műtétet. Hamarosan bejelentette: győzött a rák ellen, meggyógyult.

Dr. Farkas Melinda

Az önvizsgálatot minden hónapban célszerű elvégezni, a menstruációt követő héten. Egy nőnek évente kellene nőgyógyászhoz és szűrővizsgálatokra járnia, valamint 40 éves kor fölött már mammográfiás vizsgálatra is. Kockázati tényező lehet, ha a családban már előfordultak ilyen jellegű megbetegedések, ezeknél nem csupán az anyai, de az apai ág is befolyásoló tényező lehet. A fiatalkori emlőbetegségek általában 30-45 éves kor környékén jelentkeznek, még akár a szoptatáskor is kialakulhatnak, így a kismamáknak is fontos az önvizsgálat.

Támogatott tartalom.

Két éven belül megtörténhet az első fejátültetés?http://www.life.hu/drlife/20150914-fejatulteto-mutetre-keszulnek-ket-even-belul-kinaban.htmlMég 2017 decembere előtt megtörténhet az első fejátültetés Kínában, amennyiben az előkészületi kutatások és kísérletek sikeresek lesznek - közölte újságírókkal Zsen Hsziao-ping, aki olasz kollégájával készül az eddig példa nélküli műtétre.Dr. LifeThinkstockVallomás: 15 évig küzdött a depresszióval Keresztes Ildikóhttp://www.life.hu/drlife/20150913-keresztes-ildiko-enekesno-a-depressziorol-vallott.htmlA sikeres énekesnő elmesélte, kezelték már gyógyszerekkel is a betegsége miatt. Dr. Life--Elképesztő! Mindennap 2014. október 15-re ébred egy fiatal nőhttp://www.life.hu/drlife/20150911-az-otven-elso-randi-sztorijat-eli-at-minden-nap-egy-fiatal-no.htmlAki ismeri az 50 első randi című filmet, annak nem kell bemutatnunk a sztorit. A filmben lejátszódó jelenetek azonban most a valóságban is megtörténnek.Dr. LifeThinkstockÍgy érzi magát Nóci a kórházban töltött idő utánhttp://www.life.hu/drlife/20150911-czifra-noemi-nocinak-mar-nincsenek-fajdalmai.htmlNóci plasztikai műtétje után trombózissal került kórházba, ahol hetekig mozdulatlanul kellett feküdnie. Fél évig még véralvadás gátlót kell szednie, de már nincsenek fájdalmai. "Új arcát" is megmutatta a kameráknak.Dr. Life--Erre az összetevőre van szükséged az egészséghez!http://www.life.hu/drlife/20150911-polifenol-osszetevo-ami-megszepit-es-egeszsegesebbe-tesz.htmlKülönböző növények tartalmaznak polifenolt. Ezek a természetes vegyületek szinte minden növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak és fontos szerepet játszhatnak egészségünket illetően. Dr. LifeThinkstockÍgy fejleszti készségeinket a sokoldalú állatterápia – már az ókorban is alkalmaztákhttp://www.life.hu/drlife/20150909-a-lovasterapia-pozitiv-hatasait-mar-az-okorban-felismertek-segit-irasban-olvasasban.htmlAz ember és a ló kapcsolata nem csupán a sportra hegyeződik ki, a gyógyításban is hatalmas szerepet játszhatnak egymás életében. Az ókori alapokon nyugvó lovasterápia nem csak a rászoruló gyermekek (vagy felnőttek) kedélyállapotára, de azok teljesítményére is pozitív hatással bír.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.