betegség halál Charlie Sheen Freddie Mercury vallomás HIV Rock Hudson HIV-fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egy sztár hírneve és imidzse makulátlan maradjon. Egyesek titkolják egy életen át, mások nyíltan vállalják, sőt együtt is élnek HIV-betegségükkel. Bombaként robbant Charlie Sheen HIV-betegségének híre, ami már csak a következmények miatt is aláásta a sztár tekintélyét. Ennek apropója kapcsán a Life.hu összegyűjtött olyan sztárokat, akik ebben a betegségben szenvedtek.

A napokban felröppent a hír, miszerint egy amerikai híresség HIV-pozitív, és betegségével több szexuális kalandjának alanyait is megfertőzte. Az egész világ találgatott, egészen addig, amíg maga az érintett egy élő show-ban fel nem fedte kilétét. Az illető Charlie Sheen.

Forrás: AFP/Jason Merritt

HIV-betegséggel akár évekig együtt lehet élni

A HIV-fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Még akár a gyermek is elkaphatja anyjától a terhesség alatt, szülés közben vagy az anyatejjel. A leginkább érintettek azok, akik gyakran cserélgetik partnerüket és/vagy prostituáltak, az azonos neműekhez vonzódnak, netán intravénásan adagolják maguknak a kábítószert.

A HIV-fertőzés 4 stádiumból áll: először a heveny fertőzés jelenhet meg több ráutaló jellel (mint például rossz közérzet, láz), ez akár pár nap alatt le is csenghet. Következőleg a tünetmentes HIV-fertőzés jelentkezik, amellyel az illető fertőzőképes, a betegség akár 3-7 évig is lappanghat úgy, hogy a szervezetben közben zajlik a vírusszaporodás. A tünetes HIV-fertőzés esetében az immunrendszer egyensúlya már megbomlik, fokozatosan jelennek meg a betegségre utaló tünetek, a funkciózavarok azonban visszafordíthatóak. A fertőzés utolsó stádiuma az AIDS-betegség, amely nagyjából 10 év után alakul ki, ekkor már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása. Az AIDS betegség jelenleg gyógyíthatatlan.

Nem Charlie Sheen az egyetlen, aki évek óta él együtt betegségével

Forrás: AFP/Jewel Samad

Akik nem bírták a harcot

Anthony Perkins (1932-1992)

A The Actress című filmben ismerhette meg őt a nagyközönség. Szemben az erőszakért című második filmjéért már Golden Globe-díjat kapott, és Oscar-díjra is jelölték. Az amerikai színész legismertebb szerepe a filmtörténet egyik legismertebb thrillere, az Alfred Hitchcock rendezte Psychóban Norman Bates szerepe volt. Sosem titkolta biszexualitását, ám amikor nyilvánosságra került, hogy HIV-pozitív, az mégis sokakat meglepett. 1973-ban nősült meg, és egészen 1992-es haláláig a feleségével élt, betegségéről csak sejteni lehet, hogy honnan kapta el, de feleségén kívül más nem tudott róla a színész haláláig – még a gyermekei sem.

Forrás: AFP/Ho

Freddie Mercury (1946-1991)

A Queen zenekar frontembere máig az AIDS egyik legismertebb áldozata. A biszexuális férfi magánéletében a sajtó a kezdetektől fogva vájkált. Freddie 1974-ben így nyilatkozott egyiküknek: „Meleg vagyok, mint a kályha, drágám!” A karizmatikus, tehetséges énekes feltevések szerint 1987-ben kaphatta el a vírust, mivel az azt követő időszakban ritkábban jöttek ki stúdiólemezeik, és egyre kevesebbet koncerteztek. 1988-ban már alig mutatkozott nyilvánosan, a rákövetkező évben pedig már egyértelművé váltak a betegségének jelei. A zenekar tagjai előtt is titkolta állapotát, hiszen csak utolsó videoklipjük forgatásakor, 1989. május 22-én tudhatták meg, hogy az énekes beteg. Mercury végül 1991. november 24-én, Londonban hunyt el.

Forrás: Facebook/Freddie Mercury

Rock Hudson (1925-1985)

Rock Hudson a hatvanas évek férfiideálja volt, akibe az Óriás című filmben lett szerelmes az egész világ. A négyszeres Golden Globe-díjas színész egész életében rejtegette homoszexualitását. Menedzsere tanácsát megfogadva, 1955-ben feleségül vette titkárnőjét, Phyllis Gatest, aki nem sokkal a házasságkötésük után hepatitisz miatt került kórházba. A nő számára ekkor vált világossá, hogy a férje a saját neméhez vonzódik, ezért 1958-ban beadta a válókeresetet. A férfi betegségének utolsó stádiumában mindenki számára kiderült, hogy AIDS-es. 1985-ben meghalt, ami több millió rajongó nő szívét összetörte. Halálának oka a sajtóvisszhangok miatt a köztudatban maradt, aminek köszönhetően az emberek egyre gyakrabban és nyíltan beszéltek a homoszexualitásról és a vele járó betegségről.

Forrás: AFP
Victoria Beckham pólóval harcol az AIDS ellenhttp://www.life.hu/drlife/20141202-victoria-beckham-feher-polot-tervezett-a-bevetelt-az-aids-betegek-kapjak.htmlVictoria Beckham, az egykori Spice Girlből lett divattervező elegáns felsőt tervezett. A bevételt AIDS-betegek javára ajánlja fel.Dr. LifeOrigoÉNB Joe: „Azt mondták, AIDS-es vagyok"http://www.life.hu/drlife/20141009-joe-az-rtl-klub-ejjel-nappal-budapest-macsojarol-azt-hittek-aids-es-mert-az-orvosok-osszekevertek-a.htmlÉvekkel ezelőtt sokkoló hírt közöltek az orvosok Joe-val, az Éjjel-Nappal Budapest macsójával. Szerencsére hamar kiderült, elcserélték a leleteit.Dr. LifeRTLKLUBÍme, a hollywoodi celebnők, akiket megfertőzhetett a HIV-pozitív Charlie Sheenhttp://www.life.hu/drlife/20151117-charlie-sheen-szinesz-allitolag-hiv-pozitiv-ezeket-a-hires-hollywoodi-noket-fertozhette-meg.htmlA napok óta folyó találgatásoknak nemrég maga Charlie Sheen tett pontot a végére: az 50 éves színész a Today show-műsorban vallotta be, hogy négy éve diagnosztizálták nála a HIV-vírust, azóta gyógyszeres kezelés alatt áll. A Life.hu összegyűjtötte azokat a híres nőket, akiknek eközben átadhatta a betegségét a Két pasi meg egy kicsi sztárja. Dr. LifeOrigoNem fél a fertőzéstől a HIV-pozitív Charlie Sheen exe, Denise Richardshttp://www.life.hu/drlife/20151117-charlie-sheen-allitolag-hiv-pozitiv-szinesz-volt-felesege-denise-richards-feszulten-mosolyog.htmlMíg Denise Richards lelkesen mosolyog a fotósok kamerájába, addig a hírek szerint a színésznő volt férje, Charlie Sheen kedden vallja be, hogy ő a HIV-pozitív világsztár, akiről napok óta cikkeznek. Dr. Life--12 éve HIV-pozitív a világhírű gyerekszínész, Danny Pintaurohttp://www.life.hu/drlife/20150928-danny-pintauro-gyerekszinesz-12-eves-hiv-pozitiv.htmlMeglepő titkot árult el magáról Danny Pintauro, az egykori közismert gyerekszínész. Dr. Life--Állítják: Charlie Sheen a HIV-pozitív világsztárhttp://www.life.hu/drlife/20151116-charlie-sheen-a-hiv-pozitiv-vilagsztar.htmlAz elmúlt héten röppent fel a hír, hogy HIV vírust diagnosztizáltak Hollywood egyik legismertebb sztárjánál. A hír a The Sun magazin egyik bennfentesétől származott, aki a lapnak elmondta: a férfi, akiről csupán annyit tudni, hogy színész, nagy nőcsábász, ágyában állítólag számtalan híres nő megfordult már. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.