8 dolog, amit nem tudtál a balkezesekről

mítosz mellrák terhesség bal kéz tévhit egészség balkezesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A balkezesekről több legenda és tévhit kering. Most kiderül, hogy mi igaz belőlük!

1. Már a terhesség során kimutatható

Egy brit tanulmány kimutatta, hogy azok a nők fognak bal kezes gyermeket szülni, akik a terhesség ideje alatt ösztönösen többször érintik meg az arcukat bal kezükkel. Más tanulmány arra világított rá, hogy azok a babák, akiket idősebb anyák hoznak a világra, illetve a koraszülött gyermekek is nagyobb eséllyel lesznek bal kezesek.

Forrás: Thinkstock

2. Egyre gyakoribb az ikreknél is

Az egypetéjű ikrek néha tükörképei egymásnak: például ha az egyik ikernek a jobb orcáján van egy anyajegy, addig a másiknak is egy ugyanolyan található a bal orcáján. Ez a „tükröződés” igaz lehet a bal - és a jobbkezesség esetében is. A balkezesség kétszer nagyobb eséllyel fordul elő az ikreknél.

3. Nem aktívabb a jobb agyféltekéjük

Az újzélandi Welington Egyetem igazgatója, Gina Grimshaw szerint csak egy mítosz, hogy a balkezesek a jobb agyféltekéjüket használják inkább. A jobbkezesekhez hasonlóan a balkezesek 78 százalékának ugyanúgy a bal agyféltekéje az aktívabb.

4. Hajlamosabbak a mentális betegségekre

A Yale Egyetem 2013-as tanulmánya szerint a balkezesek jobban ki vannak téve olyan pszichotikus betegségeknek, mint a skizofrénia.

Forrás: Thinkstock

5. Nem annyira befordulóak

A balkezesekről kialakult az a sztereotípia, miszerint zárkózottak és maguknak valók. Egy 2013-as kutatás során megvizsgálták ezt a feltételezést és nem találtak egyértelmű összefüggést, azonban megállapították, hogy a „kétkezesek” esetében valóban nagyobb az esélye a befelé fordulásnak.

6. Nagyobb az esélyük a mellrákra?

2007-ben megjelent jelent meg a British Journal of Cancer kutatóinak tanulmánya. Megállapították, hogy a balkezesek esetében magasabb a mellrák kockázata, különösen a menopauza után.

7. Nem valószínű, hogy többet innának, mint mások

Ahogy a balkezesség világnapja kapcsán mi is megírtuk, állítólag a balosok szeretnek inni. Ennek a kutatók is utánajártak 2011-ben, ezért 27.000 embert vizsgáltak meg. Az egyéni bevalláson alapuló tanulmányból kiderült, hogy a balkezesek valóban hajlamosabbak gyakran a pohár fenekére nézni, de ebből nem következik egyértelműen, hogy nagyobb eséllyel válnának alkoholistává.

Forrás: Thinkstock

8. Összességében nem számít, milyen kezesek vagyunk

Ronald Yeo, a Texas-Austin Egyetem kutatója szerint az érdekességeket és a tényeket összevetve eget rengető különbségek nincsenek a jobb - és balkezesek között. A személyiségüket, a szokásaikat és az identitásaikat nem befolyásolja, hogy melyik kezüket használják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.