6 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a toxikus sokk szindrómáról

Forrás: Thinkstock -
tünetek toxikus sokk szindróma kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hirtelen robbant be a köztudatba ez a betegség, amit a tamponhasználattal hoztak összefüggésbe. Súlyos és veszélyes lehet, ráadásul nem csak a nőket érinti!

A toxikus sokk szindróma kialakulásáért legtöbb esetben a Staphylococcus baktérium felelős, ami számos mérget termel. A véráramba felszívódva szepszises, vérmérgezéses tüneteket okoz.

Forrás: Thinkstock

Nemcsak a nőket érinti

Legtöbben azt feltételezik, hogy csak a tamponhasználat következtében alakulhat ki a betegség, de számos más oka is lehet. Nyílt seben keresztül is bejuthat a véráramba a baktérium, amely természetesen is megtalálható az orrnyálkahártyában vagy éppen a hüvelyben.

Ritka

A toxikus sokk szindróma nem gyakori betegség, de azért nem árt az elővigyázatosság. Odafigyeléssel azonban kikerülhető. Nem kell lemondani a tamponhasználatról, mindössze megfelelően gyakori időközönként kell cserélni!

Félreérthető tünetek

A betegség tünetei általában hirtelen kezdődnek, ezért nagyon fontos odafigyelnünk magunkra. Kezdetben magas lázat, hasmenést, szédülést és izomfájdalmat okoz, ami félrevezető lehet. Később viszont megjelennek a tünetek a bőrös is. Olyan mintha leégett volna, a tenyér és a talp hámlása is megindul.

Forrás: Thinkstock

Megakadályozható

Azért írják a betegséget a tamponhasználat számlájára, mert először a 70-es évek végén találkoztak ezzel a tünetegyüttessel. Sok nőnél alakult ki, főként azoknál, akik egy bizonyos, nagy nedvszívó képességű tampont használtak. Éppen ezért érdemes hanyagolni azokat a termékeket, amik nagyon sokáig bent maradhatnak, és 4 óráként cserélni kell a tampont, valamint a megfelelő higiénia sem elhanyagolható.

A tamponnak is van lejárati ideje

Nem gondolná az ember, de a tampont sem lehet a végtelenségig használni. Ezért érdemes megtartani a dobozát, és ellenőrizni a dátumot. Főként azoknál a termékeknél jelenthet kockázatot, amik mondjuk illatosítottak.

Lehet kezelni

A szindróma mindenképpen kórházi ellátást igényel. Antibiotikummal és rengeteg folyadékkal kezelhető a betegség, ha idejében elkapják. Ezért érdemes egyből orvoshoz fordulni, ha a tüneteket tapasztalod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.