Furcsa tüneteket produkál a tested futás után? Lehet, hogy allergiás vagy rá!

Forrás: Thinkstock -
gén kutatás génmutáció kutatók futás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elsőre akár egy jó kifogásnak is tűnhet, de egy vizsgálat alapján tényleg létezik olyan ember, aki allergiás a futásra. Kutatók azonosítottak egy olyan génmutációt, amely miatt a bőrön kiütések jelentkeznek a test rezgésének hatására.

A rezgésallergiaként ismert állapotot a futás mellett a tapsolás, a törülközés, de akár egy rázós buszút is kiválthatja, ilyenkor az illető bőre kiütésekkel lesz tele, amit gyulladást okozó vegyi anyagok felszabadulása idéz elő a szervezetben. Amint arról a kutatásban részt vevő dr. Dan Kastner, a nagy-britanniai Humán Genom Kutató Intézet munkatársa beszámolt,

a kiütéseken kívül hőhullám, fejfájás, ájulás, homályos látás, illetve a szájban fémes ízérzet is jelentkezhet.

Az allergiára utaló panaszok egy órán belül általában megszűnnek, de akár naponta többször újra jelentkezhetnek.

Forrás: Thinkstock

Most akkor mégis káros a sok futás?

Eddig úgy tudtuk, hogy a futás hasznos az egészségünk érdekében. Most azonban felmerült, hogy a sokat és nagy tempóban futók ugyanolyan halálozási kockázattal rendelkeznek, mint az egyáltalán nem futó, passzív életmódot folytatók. De akkor most mi az igazság?

A vizsgálat során a szakemberek három családot kísértek figyelemmel, akiknél több generáción keresztül jelentkezett ez a fajta allergia. A bőrben és egyéb szövetekben található legtöbb sejt bizonyos ingerek hatására hisztamint és egyéb gyulladást okozó vegyi anyagot küld a véráramba és a közeli szövetekbe. Hogy megállapítsák, vajon a hízósejteknek mi a szerepük mindebben, a kutatók a rezgés által kiváltott allergiás roham közben ellenőrizték az alanyok vérében a hisztaminszintet, és megállapították, hogy ez a szint a rezgés után, illetve azon túl még egy órán keresztül igen magas volt. Ezután a kutatók a triptáz szintjét is ellenőrizték, ami szintén a hízósejtek degranulációjának mutatója lehet, és kismértékben, de itt is emelkedést találtak.

Forrás: Thinkstock

Mindez arra utal, hogy egy kisebb rezgés - ami az átlagember számára semmilyen következménnyel nem jár - azoknál, akik örökölték a fenti rendellenességet, komoly tüneteket okozhat. Arra is rájöttek, hogy az ADGRE2 nevű gén mutációja okozhatja a bajt, ezért ezzel a génnel kapcsolatban még további számos vizsgálatra készülnek a szakemberek.

Futni mindenki tud! Vagy mégsem? Tanuld meg a helyes technikát!

Sosincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Barbi a héten egy futótechnikai edzésre látogatott el, ami nagyon hasznos lenne mindenkinek, aki rendszeresen fut!

5 okosság a futásról, amik a hétköznapokban is beválnakhttp://www.life.hu/drlife/20151102-hetkoznapi-okossagok-a-futassal-kapcsolatban-tippek.htmlKitartás, erő és hit. Három dolog, amire a sportban és az életben egyaránt szükséged van, na és persze öt futásból eredő okosságra is, amit nem árt, ha tudatosítasz magadban. Dr. LifeThinkstockNövekvő létszámot mutat a 27. Telekom Vivicittá Városvédő Futáshttp://www.life.hu/drlife/20120320-novekvo-letszamot-mutat-a-27-telekom-vivicitta-varosvedo-futas.htmlFutók ezrei köszöntik a tavaszt. Április 1-jén a 27. Telekom Vivicittá Városvédő Futás hét különböző táv rajtjához várja a futókat a Margitszigetre.Dr. LifeMár a nyelved is lóg? Versenyfutás a gyerekkel - te elrakod, ő szétszórjahttp://www.life.hu/csalad/20150324-takaritas-gyerekek-mellett.htmlHa felkaptad a fejed a cikk címére, akkor tuti, hogy te is megélted már a teljes reménytelenséget. Amikor hónapokig szalad a lakás, a gyerek örökké maszatos, és a rendetlenség szinte újratermeli magát. Illetve van azért ludas a dologban: a saját csemetéd, aki káoszt hozott a mindennapjaidba.CsaládThinkstockSzándékos ámokfutás Las Vegasban: Életveszélyben voltak a Miss Universe versenyzői?http://www.life.hu/news/20151221-las-vegasban-autos-amokfuto-hajtott-gyalogosok-koze.htmlEgy embert megölt és 37-et megsebesített Las Vegasban az a nő, aki gyalogosok közé hajtott a Miss Universe-szépségverseny közelében. News--Trokán Nóra nehezített futást választott http://www.life.hu/sztarok/20150907-trokan-nora-es-kocsis-tibor-nehezitett-futast-valasztott-a-runway-run-futoversenyen.htmlA hétvégén kilencszázan futottak a repülőtéri betonon, köztük két közismert művész. Ők szokatlan módon vágtak neki a nem mindennapi futópályának.TV + SztárokOrigoSpeciális babakocsival készül Kovács Patrícia a baba-mama futásrahttp://www.life.hu/csalad/20140912-kovacs-patricia-szineszno-kislanyaval-reszt-vesz-a-baba-mama-futason-a-29-wizz-air-budapest.htmlKovács Patrícia színésznő nem mindennapi teljesítményre készül: vasárnap 11 hónapos kislányával fut le 3,5 kilométert. A baba-mama futás a 29. Wizz Air Budapest Félmaraton egyik kísérőprogramja.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.