mentális betegség Magyarország pszichiátria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A WHO egyik felmérése szerint minden negyedik embernek van valamilyen mentális problémája az élete során. A betegséget azonban rejtőzködés és titkolózás övezi.

Ma Magyarországon a pszichiátriai betegnek diagnosztizáltak stigmatizáltak, ami rejtőzködést, a betegség titkolását eredményezi - derült ki az MTA Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban című kutatásából, melyet Légmán Anna szociológus vezetett.

Forrás: Thinkstock

Egy WHO-felmérés szerint élete során minden negyedik embernek van valamilyen mentális problémája. Magyarországon a népszámlálás keretében rögzített számok és a pszichiátriai gondozókban nyilvántartottak száma között azonban nagy a különbség. Míg a 2011-es népszámlálási adatok szerint a mentálisan sérült személyek száma 46 265 volt, addig a KSH szerint a gondozókban öt évvel korábban, 2006-ban 149 777 főt tartottak nyilván betegként.

Forrás: Thinkstock

A hiánypótló kutatás főképp a betegek és a közösség viszonyára koncentrál, és ennek alapján javasol változtatásokat a kezelésben. Az mta.hu interjújában a szociológusnő elmondta, hogy alapvetően elhibázottnak találja a hazai ellátórendszereket, mert zárt, a betegek elzárására és rendszerben tartására irányul, nem pedig a társadalomba való integrációjukra. Légmán Anna szerint a súlyos kórképekkel

pszichiátriai betegnek diagnosztizáltak nagy része a betegség megállapítását követően többé nem tud teljes értékű életet élni.

A szociológusnő szerint pszichiátriai betegekkel szemben általánosnak mondható az elutasítás, létük tagadása.

Forrás: Thinkstock

A kutatás legfontosabb megállapításai közé tartozik, hogy a a jelenlegi pszichiátriai ellátórendszer helyett inkább az egyéni szükségletekre és erőforrásokra építő megoldások volnának ideálisak. Fontos volna az utólagos korrekció mellett a prevenciós programok megerősítése is, valamint a szemléletváltás.

Egy pillanat alatt sötétült el előtte minden: „Sok orvos máig nem ismeri el, hogy létezik ez a betegség” http://www.life.hu/drlife/20160223-interju-szabo-evaval-aki-lyme-korja-miatt-latasserult-es-kerekes-szekben-el.htmlA Lyme-kór máig a nehezen felismerhető betegségek közé tartozik, a betegeket sokszor félre diagnosztizálják az orvosok. Szabó Éva gyerekkorában vakult meg, majd később le is bénult a betegség következtében, mivel felnőtt koráig nem a megfelelő kezeléseket kapta. Mindezek ellenére pozitív életszemlélete töretlen, amit legfőképp két dolognak köszönhet. Dr. Life--Kiderült, hogy mitől ájult el élőben a meteorológushttp://www.life.hu/drlife/20160224-elajult-a-kamerak-elott-most-tisztazta-mi-is-tortent-pontosan-twitteren-uzent-a-meteorologus.htmlA BBC időjárás-jelentője még a hétvégén lett rosszul a kamerák előtt. Ő maga a Twitteren mesélte el, hogy mi is történt vele pontosan. Dr. Life--Hódi Pamela két hónapig szenvedett mellplasztikája miatthttp://www.life.hu/drlife/20160224-hodi-pamela-musorvezeto-es-modell-megszenvedte-mellplasztikajat.htmlAz Édes Élet sztárja őszintén beszélt mellnagyobbító műtétjéről, és a beavatkozást követő problémákról. Dr. LifeOrigoÚjra kórházba került Psota Irénhttp://www.life.hu/drlife/20160224-allitolag-psota-iren-szineszno-ujra-korhazba-kerult.htmlA Kossuth-díjas színésznőt állítólag ismét kórházba kellett szállítani, mert otthonában rosszul lett.Dr. Life--Rákot okozhat a híres babapúder!http://www.life.hu/drlife/20160224-rak-kialakulasahoz-vezethet-a-hires-babapuder-hasznalata-a-birosag-megallapitotta-a-ceg-felelosseget.htmlTöbb száz per elé nézhet a hatalmas gyógyszereket és egészségügyi termékeket gyártó amerikai vállalat. Évtizedeken át nem figyelmeztették a fogyasztóikat, hogy púderük rákot okozhat. Dr. Life--Már napi egy pohár alkohol is árthat az egészségednekhttp://www.life.hu/drlife/20160224-napi-egy-pohar-alkohol-is-noveli-a-rak-kialakulasanak-kockazatat.htmlMértéktartás ide vagy oda, már napi egy pohár bor vagy egy korsó sör is károsan hathat a szervezetedre, és növeli a rák kialakulásának kockázatát. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.