Sokkal nagyobb károkat okozhat a Zika-vírus, mint hitték

Forrás: AFP/CHRISTOPHE SIMON/Christophe Simon -
halál kisfejűség Zika-vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy Zika-vírussal fertőzödött anya halva született babájának esetét tanulmányozva megállapították: magzati halált és agyszövetpusztulást is okozhat a vírus!

A kórokozó a korábban véltnél is nagyobb károkat okozhat a magzati szövetben - állapították meg egy halva született baba esetét tanulmányozva a kutatók.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/CHRISTOPHE SIMON/Christophe Simon

A PLoS Neglected Tropical Diseases szaklapban ismertetett kutatás szerint a halva született csecsemőnek hiányzott az agya, szövet helyett az üregeket folyadék töltötte ki. A vízfejűségen kívül a baba más testrészeiben is rendellenesen sok volt a víz. Eddig csak a kisfejűséget kötötték a Zika-vírushoz, ezek megállapítások azonban még nagyobb aggodalomra adnak okot.

Forrás: AFP/Johan Ordonez

Az új kutatást Albert Ko, a Yale Egyetem trópusibetegség-szakértője és Antonio Raimundo de Almeida, a brazíliai Salvador Roberto Santos kórházának igazgatója vezette. Ko szerint eredményeiket nehéz lenne általánosítani, hiszen csupán egy esetet vizsgáltak. Aggasztó viszont, hogy a 20 éves terhes, brazil nőnél - mint ahogy a fertőzöttek 80 százalékánál - a Zika-láz tünetei nem jelentkeztek. A terhessége első harmada normálisan zajlott. A csecsemő halva születésének, és állapotának lehetséges más okait - a HIV- és a hepatitisz C-vírust, a rubeolát és a toxoplazmózist - a tesztek kizárták.

Képünk illusztráció Forrás: Brazil Photo Press

"Nem tudjuk bizonyítani, hogy a Zika-vírus okozta a magzat halálát, de az eset aggodalmat kelt"- állapította meg Ko.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.