5 inspiráló Down-szindrómás, aki nem adta fel az álmát!

inspiráció világnap Down Down-szindróma álom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Down-szindróma világnapja alkalmából úgy gondoltuk, ezúttal teret adunk azoknak az érintetteknek is, akik betegségükre fittyet hányva építettek karriert, és lettek egy ország vagy világ kedvencei. Lássuk őket!

Katie Higgins, a zumbatanár


1990 szentestéjén Kate Higgins szüleinek megmondták, hogy lányuk Down-szindrómás lesz, ők azonban vállalták a babát, aki öt hónappal később meg is született. A most 23 éves lány élete nem volt fenékig tejfel: nemcsak betegségével kellett szembenéznie, de bátyja rákban meghalt, emiatt édesanyja depressziós lett. Ez ösztönözte arra, hogy elvégezzen egy zumbatanfolyamot – titkon így akart segíteni szeretett anyukájának. Katie elsők között szerezte meg a képesítést, és azóta is aktívan dolgozik tánctanárként.

Forrás: ndss.org

Zhou Zhou, a karmester


Zhou Zhou egy rendkívüli tehetség, ő az egyetlen karmester a világon, aki nem tud kottát olvasni, mégis hallás után képes megjegyezni, hogyan épül fel egy-egy darab. A 37 éves férfi Vuhanban, Hupej tartományban született. Az átlagos emberénél harminc százalékkal alacsonyabb az intelligenciahányadosa, viszont egy szimfóniát bármikor összetesz fejben. Édesapja csellista volt, gyakran voltak együtt, amikor a szimfonikus zenekar próbált, és Zhou Zhou akkor szerette meg igazán a klasszikus zenét – egy alkalommal, amikor a hangszeresek éppen pihenőt tartottak, a fiú felállt a porondra, és vezényelni kezdett. A többi pedig történelem, a csodálatos tehetségű karmesterről azóta dokumentumfilm is készült.

Forrás: Youtube

Ayelen Barreiro, a táncos


A fiatal argentin nő volt az első, aki Down-szindrómásként szerepelt a Bailando por Un Sueño nevű táncos tehetségkutatóban. Habár nem nyert, nagyszerű technikája és kitartása lenyűgözte a nézőket, ezért rengeteg rajongója lett.

Forrás: eltrecetv.com.ar

Madeline Stuart, a divatmodell


A most 19 éves Madeline kétségkívül úttörőnek számít ebben a szakmában. Az energikus, természetes szépségű lány magasabb szintre emelte a fogyatékos emberek elfogadását. Ő volt a második Down-szindrómás modell, aki részt vehetett a New York Fashion Weeken 2015 szeptemberében, azóta pedig az EverMaya, egy társadalmi helyzetekre érzékeny cég arca lett.

Forrás: AFP

Pablo Pineda, a színész


A 42 éves Pablo Pineda spanyol színész Ezüst Kagyló-díjat kapott a 2009-es San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon a Yo Tambien című filmért, amelyben egy önmagához hasonló, diplomás Down-szindrómást alakított. A Málagán élő férfi a kórral élők közül az első volt, aki Európában diplomát szerzett. Jelenleg egy spanyol alapítvány munkatársa, de gyakran tart előadást konferenciákon is.

Forrás: AFP

A Down-szindróma egy súlyos, nem öröklődő genetikai rendellenesség, amely a 21. kromoszóma hibás osztódásának következtében jöhet létre. Az érintettek olyan jellegzetes külső jegyekkel bírnak, mint a laposkás arc, a távol ülő, ferde szemek, a nyomott orr, az elálló fülek, a rövid nyak, a rövid végtagok és ujjak, az alacsony termet. Intellektuális képességeik egyénenként eltérhetnek, IQ-juk általában feleakkora, mint a hétköznapi embereké. Barátságos, nyitott egyéniségek, akiknek eddig 25-30 évre becsült élettartamuk mostanra már nőtt, sokan közülük felnőttkorukra annyira önállóvá válnak, hogy barátokat szereznek, megházasodnak, állásuk lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.