A férfiaknál agresszívabb a mellrák, mint a nőknél

Forrás: Dreamstime -
betegség mellrák orvos Semmelweis Egyetem férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Előrehaladottabb állapotban veszik észre, ráadásul agresszívabb is a mellrák a férfiak esetében, mint a nőknél - mondja a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának vezetője.

Dank Magdolna szerint a férfiaknál ugyan jóval ritkább ez a betegség, az összes emlőrák kevesebb, mint egy százaléka érinti őket, a prognózisuk azonban épp az előrehaladott állapot miatt rosszabb, mint a nőknél. A megnövekedett ösztrogénszint, a Klinefelter-szindróma és a sugárzásnak való kitettség növeli a kockázatot - hangsúlyozza az onkológus.

Forrás: Dreamstime

Van olyan korosztály, amely sokkal veszélyeztetebb?

A szakember szerint a férfiaknál nincs veszélyeztetett korosztály, ezért szűrőrendszer sincs, így ők rendszerint a betegség későbbi stádiumában kerülnek orvoshoz, ezért rosszabbak a gyógyulási kilátásaik. Első körben a háziorvoshoz kell fordulni, aki szükség esetén további vizsgálatokra küldi a beteget.

A diagnózis felállítása esetükben is mammográfiával, emlővizsgálattal és core-biopsziával, azaz úgynevezett vastagtű segítségével vett szöveti mintavétellel történik, ám náluk gyakran már más szerveken is áttétek vannak, amikor kiderül, hogy baj van.

Míg korábban elsősorban az idősebb, 60-70 éves férfiakat érintette a mellrák, addig ma már a 40-es korosztályban is előfordul ez a betegség - mondja az onkológus.

Mi növeli a kockázatot?

Dank Magdolna szerint növeli a kockázatot az elhízás, a magasabb ösztrogénszint, a Klinefelter-szindróma, a besugárzás például valamilyen gyermekkori betegség miatt, és azoknál is magasabb a rizikó, akiknek a családjában előfordult ez a betegség.

Adele-nek szakálla nőtt a terhessége alatthttp://www.life.hu/drlife/20160330-adele-kiszorosodott-a-varandosag-alatt-oszinten-beszelt-maganeleterol-az-enekesno.htmlAz énekesnő egy koncertjén mesélte el, hogy bizony neki is akadt dolga a borotvával első gyermeke megszületése után. Dr. Life--Csaknem meghalt a nő, mert túl fiatalnak hitték a rákhozhttp://www.life.hu/drlife/20160330-csaknem-meghalt-amy-lewis-mert-tul-fiatalnak-hittek-a-rakhoz.htmlAmy Lewis néhány évvel ezelőtt ment keresztül szörnyű megpróbáltatásokon, amit most megosztott a nagy nyilvánossággal is, hogy mással ez ne történhessen meg. Szerinte ugyanis senkinek nem szabad elhinnie, hogy túl fiatal a rákos megbetegedéshez. Dr. LifeThinkstockMegható! Down-szindrómás babákat fotózott egy alapítvány http://www.life.hu/drlife/20160330-down-szindromas-kisbabak-bajos-fotosorozat-egy-alapitvany-kulonleges-akcioja.htmlTöbb szülő örömmel egyezett bele, hogy gyermekét egy naptár kedvéért megörökítsék. Az egyesület arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy kicsit többet foglalkozzanak a hasonló problémákkal küzdő kisbabákkal. Dr. LifeOrigoBrad Pitt majdnem spermadonor lett!http://www.life.hu/drlife/20160330-majdnem-brad-pitt-lett-az-apja-melissa-etheridge-enekesno-gyerekenek.htmlBizonyára sok nő örülne annak, ha a leendő gyermekük apja Brad Pitt lehetne, de Melissa Etheridge énekesnőnek valóban volt rá esélye! Dr. Life--Öngyilkosságot fontolgatott A szökés sztárja, Wentworth Millerhttp://www.life.hu/drlife/20160329-wentworth-miller-a-szokes-sorozat-sztarja-ongyilkossagot-fontolgatott.htmlA Golden Globe-díjra jelölt színész közösségi oldalán kérte meg rajongóit, hogy ne gúnyolódjanak régi testalkatán, mert korábban komoly mentális zavarokkal küzdött. Dr. LifeOrigoMennyire viseli meg szervezetünket az óraátállítás?http://www.life.hu/drlife/20160325-egy-kutatas-szerint-akar-stroke-ot-okozhat-az-oraatallitas.htmlSvédországban és Amerikában is kimutatták, hogy az óraátállítás utáni hétfőn és kedden, az első munkanapokon körülbelül tíz százalékkal emelkedik a szívrohamok száma - mondta Kiss Róbert a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke egy tévécsatorna műsorában. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.