plasztikai műtét műtét plasztika2016 plasztika őskor történelem ókor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pörgessük vissza az idő kerekét, és vegyük szemügyre, hogyan alakultak ki a ma már bárki számára elérhető szépészeti beavatkozások. Nem hiába, az ember más ősidők óta arra törekszik, hogy kinézetét vonzóbbá, a másik nem számára kívánatosabbá tegye. A történet kezdetéhez menjünk vissza az időben, jó sokat.

Egyértelmű bizonyítékok nem állnak rendelkezésre arról, hogy milyenek voltak a jelenkori plasztikai beavatkozások elődei, ám egyes források alapján

már i.e. 800-ban, az ősi Indiában végezhettek rekonstrukciós eljárásokat

bőrgraft segítségével.

Illusztráció az indiai orrműtétről Forrás: Robert Thom

Olybá tűnik, hogy a keleti kultúra nyitottabb volt erre, hiszen az európai országokban jóval később terjedt el. Ez „áttörés” volt a köztudatban, egészen az ókori orvostudomány fejlődéséig. Egy római orvos, Aulus Cornelius Celsus ugyanis akkor írta meg a La Mediciana kötetét, amelyben taglalta az ajkak és az orr sebészeti átalakításának alapjait.

Habár az alapok le voltak fektetve, a vallás elterjedése, valamint a Nyugatrómai Birodalom bukása mind keresztény irányba terelték az orvoslás fókuszát, és valamelyest meg is rekesztették egy szinten. A tudományos ismeretek helyett a szellemi megvilágosulások jelentek meg, persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy akkoriban

a plasztikai műtétek higiéniai feltételei nem voltak biztosítottak.

A reneszánsz a műtéteket tekintve is a felvirágzást jelentette, jelentős fejlesztések történtek a biztonságosabb eljárások érdekében. Egy 15. századi, Serafeddin Sabuncuoglu tollából származó szöveg már beszámolt száj-, szem- és mellkisebbítő műtétekről. Ekkor jelent meg a szakma ősatyjának tekintett olasz sebésznek, Gasparo Tagliacozzinak a szakmába vágó alkotása is, az 1597-ben megjelent De curtorum chirugiau.

Illusztráció Serafeddin Sabuncuogluról Forrás: Wikipédia

Tudtad?

Az ókorig visszavezethető plasztikai sebészet neve a görög plastikos szóból ered, amelynek jelentése: megformálni.

A munkások inspiráló műtétje és a világháború

A 17. századi stagnálást követően 1794-ben a brit sebészek végignézték, ahogy indiai építőmunkások orrot rekonstruálnak – a műtött félnek az akkori szultán, Tiu vágatta le szaglószervét. Az eljárási módszert az orvosok elvitték magukkal Európába, amely nagy érdeklődésnek örvendett. A plasztikai műtétek a 20. században kerültek ismét középpontba, főként a világháborúban megsérült katonák arcának rekonstruálása segítette elő az ágazat fellendülését.

A modern kori fegyverek olyan sérüléseket okoztak a katonák arcán, amelyekre korábban nem volt példa,

ekkoriban realizálódott az emberekben, mennyire fontos a küllem. Ok-okozatként a sebészek kezdték megérteni az altatás, valamint a fertőzések megelőzésének fontosságát, így nyert magának akkortájt teret a szépészeti beavatkozások két zászlóshajója is: a mellnagyobbítás és az orrplasztika.

Orrplasztika után Forrás: Dreamstime

A plasztikai sebészet fejlődésében jelentős szerepet játszott az amerikai John Hopkins Intézet, ahol Dr. William Stewart Halsted az első általános sebészeti képzés programot létrehozta, majd az 1904-ben megjelent „Sebészi képzés” kötet. A modern sebészet alapjai gyorsan elterjedtek.

Az első mellnagyobbítási kísérlet 1890-re vezethető vissza, eleinte paraffint fecskendeztek a nők mellébe; annak ellenére, hogy az eljárás fertőzésveszéllyel járt, több tíz évig ezt a módszert alkalmazták. Az 1920-as években a paraffint felváltotta a sebészi úton eltávolított zsír, amely a testben felszívódva torz mellformát hagyott. A II. világháborúban kezdődött a szilikon fénykora, a japán prostituáltak mind ily módon akartak tetszeni az amerikai katonáknak.

A plasztikai sebészet az 1950-es évekre teljesen beivódott a köztudatba és az egészségügybe, már nemcsak rekonstrukciókat tudtak csinálni, de deformitásokat is kezeltek az orvosok. Az 1960-as években annyira kibontakozott az ágazat, hogy a plasztikai sebészek elismertek lettek,

némelyikük Nobel-díjat is nyert.

Részlet a Brazil című filmből Forrás: AFP

Az 1980-as években az emberek számára már anyagilag is elérhetővé válhatott a szépség és a tökéletesség. E népszerűség az 1990-es években fokozódott, és habár mindig vannak, akik támadják a beavatkozásokat, máig sokan döntenek úgy, hogy kés alá fekszenek.

Támogatott tartalom

Mellnagyobbítás érettségire, testképzavar minden napra?

Húszmillió ember nem tévedhet, vagy inkább túlságosan is engedünk a hiúságnak, és igyekszünk a diktált dogmáknak megfelelni? A következő szint már az, amikor a fiatalok is sebészeti eljárásokkal akarnak szépségideálokká válni. Egy magyar plasztikai sebész segítségével nyertünk betekintést ebbe az ellentmondásos világba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.