Miért menstruálnak egyszerre a nők?

nők kutatás összehangolás menstruáció tanulmány menzesz együttélés ciklus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A köztudatban régóta élő mítoszok egyikét döntötte meg az Oxford Egyetem antropológusa, dr. Alexandra Alvergne, amikor arról írt, hogy miért hangolódik össze azoknak a nőknek a menstruációs ciklusa, akik huzamosabb időt töltenek egymás társaságában.

A lánykollégiumokban, vagy éppen a hosszasan együtt nyaraló lányok körében gyakran terjed a fenti nézet, sőt még tudományos magyarázat is született rá,

miszerint mindennek evolúciós oka van.

Forrás: Dreamstime

Ha ugyanis az egy közösségbe tartozó nők egyszerre lépnek a termékeny időszakukba, akkor a domináns hím számára ez megnehezíti annak lehetőségét, hogy ő legyen a közösségben az egyetlen férfi, aki megtermékenyíti a nőket. Mindeközben a fejtegetések szerint a sikeres szaporodás esélyét is maximalizálja az összehangolt ciklus.

Dr. Alvergne antropológus azonban mindezt megcáfolja a The Conversation című lap hasábjain, ahol arra is kitér, honnan eredhet egyáltalán ez a véleménye szerint teljesen téves gondolat.

Tudomány vagy csak legenda?

Mint azt a szakember kifejtette, még 1971-ben készült egy tanulmány, amely során 135 kollégista lányt kísértek figyelemmel Amerikában, akik egy-, illetve kétágyas szobákban laktak együtt. A megfigyelések azt mutatták, hogy a szobatársak, illetve a legjobb barátnők ciklusa egy idő után kezdett összehangolódni.

Forrás: Dreamstime

Azóta több hasonló jellegű vizsgálat is született, amelyek hol megerősítették, hol megcáfolták a fenti kísérlet eredményeit, ám összességében az derült ki, hogy ha valóban egyszerre vagy közel egy időben kezd is menstruálni két közeli barátnő,

annak a véletlenen kívül semmi más oka nincs.

Nincs bizonyíték rá

Az 1971-ben készült kutatás ugyanis több ponton is megbukik. Elsősorban a módszertani okok miatt kritizálták, illetve később

egyetlen tanulmány sem tudta megismételni az itt közölt korábbi megállapításokat.

Ráadásul matematikai elemzések szerint bizonyos fokú egyidejűség teljesen valószínű a nők menstruációs ciklusában.

Forrás: Dreamstime

Később született egy alaposabb kutatás is, amely arra világított rá, hogy a menstruációs ciklust számos körülmény befolyásolhatja, például egy vetélés, az étrend, vagy éppen az, hogy ki mekkora pszichés stressz alatt áll. Az azonban, hogy a szempont az lenne, kik mennyi időt töltenek együtt, mindenképpen csak egy városi legenda marad.

Így hat rád a menstruáció

Felpüffedt, vizesedő végtagok, ingerültség, görcsök és fejfájás. Ezek a tünetek egyértelműen tetten érhetőek a menstruáció alatt. De mi történik ezeken túl a szervezetben? A Life.hu cikkéért kattints ide!
Minek kerüljek ciki helyzetbe, amikor az internet is tudja a választ?http://www.life.hu/drlife/20160720-az-internet-konfliktust-okozhat-a-csaladi-eletben-szulo-es-gyerek-kozott.htmlA kínos helyzetek elkerülése végett a gyerekek inkább a világhálóról tájékozódnak az őket érdeklő témákról, kérdésekről, semmint a szüleiktől. Ám nem csupán emiatt törhet ki veszekedés a családban – derül ki egy nemrég készült felmérésből. Dr. Life--A Pszichológus Pasi: tényleg verseny lenne a szépség?http://www.life.hu/drlife/20160721-a-pszichologus-pasi-a-szepsegversenyekrol.htmlTúl vagyunk a Miss Hungary döntőjén, illetve még néhány hónap, és kezdetét veszi majd a Miss Universe szépségverseny is. De vajon mi a céljuk ezeknek a megmérettetéseknek, hogyan hatnak ránk és mit gondol róluk a pszichológus, aki nem mellesleg pasiszemmel nézi mindezt? Most kiderül. Dr. Life--Gond van az ágyban? Van, hogy a szex az orvosra is tartozikhttp://www.life.hu/drlife/20160719-az-orvossal-is-kell-beszelni-a-szexrol-idosebb-szivbetegek-eseteben.htmlBár a rendszeres lepedőgyűrögetés javíthatja a szívkoszorúér-betegségben szenvedő idősebb páciensek életminőségén, rájuk mégis kevésbé jellemző a szexuális aktivitás, mint az ebben a betegségben szenvedő kortársaiknál. Dr. Life--Plusz egy óra alvás, és kevésbé leszel éhes! Így vedd elejét a nassolás iránti vágyadnakhttp://www.life.hu/drlife/20160714-az-ehsegerzet-es-az-egeszsegtelen-nassolas-ellen-ezekkel-a-modszerekkel-tehetsz.htmlEleged van az egész nap gyötrő hunger pangekből, azaz az éhségnyilallásokból, amelyek leküzdhetetlenül támadnak rád? A mindent legyűrő éhségben nem egyszerű egészségtudatosnak maradni, hiszen korgó gyomorral nehezen tudunk ellenállni a táplálónak sokszor legkevésbé sem nevezhető pizzának vagy fagyinak. Íme, néhány egyszerű, ám nagyszerű módszer, ha rád tör a mindent elsöprő éhség. Dr. Life--Te is bekajálod, amit látsz és hallasz? Minden, amit a mentes diétákról tudnod kellhttp://www.life.hu/drlife/20160713-a-glutenmentes-laktozmentes-es-cukormentes-dietak-nem-feltetlenul-egeszsegesek-is.htmlGlutén, laktóz, cukor és fehér liszt – az egészséges életmódot követők között mára szinte szitokszóvá vált ezen összetevők emlegetése, az ezeket tartalmazó élelmiszercsoportok étrendből való kivonása köré pedig egyfajta kultusz kerekedett. Cleaneating, paleo, laktóz- és gluténmentes étrendek lennének egészségünk zálogai? Utánajártunk. Dr. Life--Az életmód fontosabb, mint a genetika? Így gazdálkodj a szülői örökségeddelhttp://www.life.hu/drlife/20160714-az-egeszseg-megorzesenek-szempontjabol-fontosabb-az-eletmod-mint-a-genetika.htmlA The U.S. Centers for Disease Control meghatározása szerint egészségünket 43%-ban határozza meg életmódunk, 19%-ban környezetünk, 27%-ban öröklött tulajdonságaink, és csupán a fennmaradó 11% az egészségügyi viszonyok függvénye. A szülői örökség tehát adott, ám hogyan tudunk jól gazdálkodni vele? Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.