Zuckerbergék 3 milliárd dollárt adnak a betegségek felszámolására

betegség adomány kutatás gyógyítás Priscilla Chan Mark Zuckerberg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A következő tíz évben hárommilliárd dollárral (821 milliárd forinttal) támogatja az alapkutatást Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan, hogy a 21. század végére fel lehessen számolni a betegségeket a világon.

Az a cél, hogy "meggyógyítsunk, megelőzzünk és kezelni tudjunk minden betegséget" a következő nyolcvan évben - jelentették be szerdán Zuckerbergék. Hozzáfűzték: ez talán őrültségnek tűnhet, de annak tükrében, hogy a múlt században mekkorát lépett előre a tudomány és a gyógyítás, ezen az úton haladva az évszázad végére elérhetőnek tűnik ez a cél.

Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan Forrás: AFP/2014 Getty Images/Scott Olson

"Jelenleg csupán négy betegségcsoport okozza a legtöbb halálozást, a rák, a szívbetegségek, a fertőző betegségek és az idegrendszeri betegségek. A megfelelő technológiával mindegyiknél előrehaladást érhetünk el a gyógyításukban" - írta Facebook oldalán a közösségi háló alapítója.

A The Chan Zuckerberg Initiative (CZI) elnevezésű filantróp szervezet 2015 decemberében, a Zuckerberg házaspár kislányának születése alkalmából kezdte meg működését. A szervezet új programja, a Chan Zuckerberg Science (CZS) tudóscsoportok és mérnökök hadát mozgósítja, hogy olyan új eszközöket hozzanak létre, amelyek elősegíthetik az orvosi alapkutatásokat.

A projekt nem bizonyos betegségek meggyógyítására helyezi a hangsúlyt, hanem az alapkutatást támogatja. Például egy olyan sejtatlaszt akarnak létrehozni, amely a test minden sejtjét feltérképezi, ugyanis ez segíthet a kutatóknak különböző típusú gyógyszerek megalkotásában.

A programban 600 millió dollár (164 milliárd forint) jut egy új San Franciscó-i kutatóközpont, a Biohub alapítására, ahol a Stanford Egyetem és a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) tudósai dolgoznak majd.
A CZS vezetőjévé Cori Bragmann neurobiológust nevezték ki, aki hangsúlyozta, hogy a szervezet által támogatott kutatások eredményei minden orvos és kutató számára elérhetők lesznek.





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.