"Olyan erősen görcsöltem, hogy az ügyeleten kötöttem ki"

Forrás: Getty Images -
műtét urológia genetika vesekő Magyarország fájdalom görcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nemrég készült felmérés szerint hazánkban a húgyúti kövesség a magyar lakosság 5%-át érinti. Az esetek száma azonban egyre nő, amiben a genetikai adottságokon túl a helytelen életmód is szerepet játszik, ráadásul a betegség az érintettek több mint felénél pár éven belül ismét kiújul annak ellenére, hogy a vesekő a legtöbb esetben megelőzhető lenne.
Forrás: Getty Images

Ilyen és ezekhez hasonló élményekről számolnak be a hozzászólók az interneten fellelhető fórumokon, amelyeken a vesekövességgel kapcsolatos, sokszor rémtörténetbe átcsapó tapasztalataikat osztják meg egymással és a világgal. Nem ők az egyedüliek: egy frissen készült felmérés szerint

Magyarországon minden huszadik embernek lehet veseköve élete során.

Forrás: Getty Images

Csak végső esetben műtik

A húgyúti kövesség sajnos gyakori betegségnek számít: az urológiai osztályokon kezelt betegek 10-15%-át ilyen jellegű panaszokkal veszik fel. A vesekő többnyire középkorúaknál alakul ki, és a férfiakat háromszor gyakrabban érinti, mint a nőket.

A vesekő kemény, kristályos anyagból áll, és többnyire úgynevezett kalcium-oxalát alkotja, amely kicsapódik a vizeletben.

A kövek mérete az apró homokszemcsétől az akár a teljes vesemedencét kitöltő nagyságig terjedhet.

Van, hogy a betegség nem okoz tüneteket, de többnyire heves, görcsös fájdalommal jár. A kisebb méretű kövek spontán kiürülhetnek a szervezetből, más esetben a kövek ultrahangos kőzúzással vagy műtéti beavatkozással távolíthatók el.

Gombos Edinát is műteni kellett miatta

A műsorvezető 6 hónapos terhes volt, amikor vesekövet diagnosztizáltak nála - a Life.hu annak idején itt számolt be Edina operációjáról.

A betegség kialakulásának hátterében

a genetikai hajlam mellett nagy szerepet játszik az egészségtelen életmód,

amibe ugyanúgy beletartozik az elégtelen folyadékbevitel, a túlzott sófogyasztás, a mozgásszegénység, az egyoldalú táplálkozás és a túlzott fehérjebevitel. Bár az ezeken való változtatással a vesekő sok esetben megelőzhető lenne, a statisztikák szerint mégis minden második-harmadik esetben kiújul a betegség 5 éven belül.

Forrás: Getty Images

Folyadék, változatosság és mozgás

A rendszeres szex jót tehet a vesekő ellen?

Minden eddiginél kellemesebb módját sikerült megtalálni a kisebb vesekövek eltávolításának: a szokásos terápián kívül ugyanis a szex is hatékony alternatívát jelent. A cikkért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.