Életveszélyes is lehet a tüdőgyulladás – Vedd komolyan a tüneteket!

Forrás: Thinkstock -
betegség tüdőgyulladás Dr. Life tüdő2016 életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan nincsenek vele tisztában, pedig a tüdőgyulladás egy nagyon komoly betegség, ami akár halállal is végződhet. Minden korosztályt érint, de a legtöbb halálesetet a gyermekek körében okozza a tüdőgyulladás szerte a világon. A téli hónapok beköszöntével érdemes jobban odafigyelni a betegségre. Ismerd fel és előzd meg a tüdőgyulladást – ehhez adunk most tippeket szakértő segítségével.

Egyértelmű tünetek nincsenek

Sok más betegséggel ellentétben a tüdőgyulladás azért is kifejezetten alattomos, mert nincsenek egyértelmű tünetei, ezért a diagnózishoz mindenképp szükséges az orvosi vizsgálat.

„Általánosságban a láz, a köhögés, a mellkasi fájdalom, a szapora lélegzetvételek, a nehéz légzés utalhatnak tüdőgyulladásra, de vannak különleges esetek is

– számol be a betegségről Dr. Novák Hunor orvos. – Egyedi esetekben jelentkezhet hányinger, hányás, hasmenés is a tüdőgyulladás miatt. Bár ez sokak számára megdöbbentő lehet, de bizony előfordulhat akár az is, hogy egy tüdőgyulladás csak hasmenéses tüneteket okoz. De létezik az úgynevezett »walking pneumonia«, azaz a »lábon sétálós tüdőgyulladás«, amikor olyan enyhék a tünetek, hogy a beteg akár észre sem veszi, hogy tüdőgyulladása van, és lábon kihordja.”

Forrás: Thinkstock

„Összességében tehát azt lehet mondani, nincs biztos recept: ha kétely merül fel, fokozódnak, vagy nem enyhülnek a tünetek, rossz az általános állapot, minél előbb érdemes orvos segítségét kérni, aki tetőtől talpig megvizsgálja a beteget.”

Figyelj az életmódodra!

Dr. Novák Hunor azt is hangsúlyozza, hogy a tüdőgyulladást maximálisan nem lehet kivédeni, de változatos, vitaminban gazdag étrenddel, egészséges életmóddal, a dohányzás mellőzésével és sok mozgással igenis tehetünk a kialakulása ellen. „

a multivitaminok, csodagombák nem oldanak meg semmit.

Forrás: Thinkstock


Fontosak a védőoltások


A betegség nagyon sok kisgyermeket sújt, néhány éve azonban már itthon is ingyenes és kötelező a a pneumococcus elleni védőoltás a kicsik számára. Ez azért is fontos, mert ők vannak talán a legnagyobb veszélyben, az oltás azonban képes a pneumococcus okozta tüdőgyulladást megelőzni.

A pneumococcus elleni védőoltást számos felnőttnek is javasolt beadni, kiváltképp 65 év felett; erősen ajánlott a cukorbetegeknek, krónikus szív- vagy tüdőbetegséggel küzdőknek, dohányzóknak.

Forrás: Thinkstock

Télen fokozottabban figyelj a testedre!

A hideg idő beköszöntével egyre ritkábban fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt, így kevesebb vitamint viszünk be a szervezetünkbe. Pedig épp ezekben a hónapokban kellene fokozottabban odafigyelni a testünkre.

Bakteriális és vírusos eredetű tüdőgyulladások egész évben előfordulhatnak, de télen a leggyakoribbak. Ezeknek valószínűleg főként az az oka, hogy télen a zsúfolt körülmények, köhögős emberek kedveznek a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók terjedésének”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.