Elképesztő: Két anyja és egy apja van a kisbabának

Forrás: AFP -
genetika újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ritka orvosi csodának lehetünk tanúi: született egy kisbaba, akinek három szülője is van. 

Egy olyan eljárás következtében született a kisbaba Kijevben, ami még ezelőtt soha nem volt sikeres. Ám most, a háromszülős mesterséges megtermékenyítés ( pontosan pronukleáris transzfer ) sikerrel járt.

Sikerült a különleges eljárás, egészséges baba született
Képünk illusztráció Forrás: AFP

Az eljárás során a kijevi édesanya petesejtjét megtermékenyítették a férj hímivarsejtjeivel, majd a szülők kromoszómáit beültették egy donorba, vagyis egy másik nő petesejtjébe. A kisgyerek génjei javarészt a szüleitől származnak, de egy egészen kicsi százalékban a másik nőre is hasonlít. - írta meg a Bors

Ezt a fajta eljárást a mitokondriális betegségben szenvedő nőknek fejlesztették ki, mert ők sajnos temrészetes módon nem képesek egészséges gyermeket nemzeni. Ebben az esetben az anya meddőséggel küzd, ezért volt szükség a külső beavatkozásra. Egy régebbi tanulmány pedig megállapította, hogy a mesterséges megtermékenyítés összekovácsolja a párokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.