Szünet utáni visszatérés az oviba: Hasfájást és ágybavizelést is okoz a szorongás

óvoda iskola síszünet téli szünet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Téli szünet, síszünet, egy influenza okozta 1-2 hetes kényszerpihenő, a gyerekeknek is számos alkalommal kell visszaszokniuk a közösségbe. Ráadásul a legkisebbeknél az ősszel megkezdett beszoktatást minden visszatérésnél gyakorlatilag újra lehet kezdeni. Ez pedig a gyerekek számára is igencsak stresszes időszak.

Szerencsére vannak gyerekek, akiket a szünet vagy betegség utáni visszatérés egyáltalán nem visel meg. Azonban előfordul, hogy bizonyos gyerkőcöknél nehezebben indul a visszaszokás. De nemcsak lelkileg terhelheti meg őket a visszatérés. „A szünetek alatt fontos, hogy a szülők gondoskodjanak a gyermek megfelelő folyadékbeviteléről, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálékokhoz való hozzájutásról és lényeges a szünetben a korábban is adott vitaminok, elsősorban a D- és C-vitamin bevitele" - mondja Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyermekorvos, csecsemő/kisgyermek-szülő konzulens. A gyermek fejlődésben lévő szervezetének különösen fontos, hogy a korábban kialakult napirendje a szünetben se boruljon fel. Kiemelten figyelni kell tehát, a délutáni alvásra és az esti lefekvésre. „Ha mégis borul a rend, akkor a közösségbe való visszatérés előtt érdemes két-három napot hagyni az „akklimatizálódásra", amikor a már korábban megszokottak szerint alakítják a gyermek napját."

A gyermek fejlődésben lévő szervezetének különösen fontos, hogy a korábban kialakult napirendje a szünetben se boruljon fel, ezért kiemelten figyelni kell a délutáni alvásra és az esti lefekvésre Forrás: Shutterstock

A szülők minden igyekezetük ellenére előfordulhat, hogy egy szünet után, mégis ellenállásba ütköznek, vagyis a gyermek megmakacsolja magát „Előfordulhat, hogy már előző este, de gyakrabban reggel, indulás előtt tiltakozik a gyermek, és próbálja győzködni a szülőt, hogy ne kelljen óvodába mennie. Határozottan, esetleg sírva, vagy még indulatosabban kijelenti, hogy ő nem megy. Az is lehet, hogy valamilyen fájdalomra panaszkodik, például a hasát, fejét fájlalja, de konkrét tüneteket is produkálhat. Például

Tartósabb problémát jelezhetnek a gyakori betegeskedések. Van, hogy az oviban produkál hasonló tüneteket, amelyek hazaérkezve megszűnnek, és testi betegségnek semmiféle jele nem mutatkozik eztán" – mondja a szakember, aki kiemeli, hogy a gyermek szorongása alvási problémákban is megmutatkozhat. „Nehezen alszik el és válik el a szülőtől este, húzza az időt, kijön az ágyából. Lehet, hogy sokszor felriad éjszaka, és nehezen alszik vissza. Esetleg a már szobatiszta kisgyermek elkezd újra bepisilni. Előfordulhat az is, hogy nem akar az oviban pisilni, de a kakilással is támadhatnak nehézségek: visszatartja a székletét, és jellemzően az oviban nem akar kakilni."

Előfordulhat az is, hogy nem akar az oviban pisilni, de a kakilással is támadhatnak nehézségek Forrás: Shutterstock

A gyermek viselkedésének megváltozása is jelezheti, hogy nehézségekkel küzd a közösségbe való visszatéréssel. Előfordulhat, hogy visszahúzódóbb lesz, magába fordul, de az is lehet, hogy agresszívvé, indulatossá, hiperaktívvá, nehezen kezelhetővé válik. Beszédében megjelenhet a dadogás. „Iskolás korban ugyanígy kifejezheti tiltakozását szavakkal, de szintén nem ritka, hogy testi tüneteket produkál egy gyermek. A fejfájás, a hasi panaszok és tünetek, a bizonytalan rosszullét náluk is megjelenhet. Jellemzően ezek a reggeli indulás előtt jelentkeznek, és ha otthon marad a gyermek, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy rövid időn belül meg is szűnnek" – folytatja Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna.

A szakember felhívja a figyelmet arra, hogy ha ezek a testi tünetek ismétlődnek, és nem csak átmeneti jelleggel mutatkoznak, mindenképpen konzultáljunk a gyermek orvosával, hogy az esetleges testi betegségeket, a háttérben álló szervi okokat kizárjuk. „Fontos, hogy szülőként legyünk megértőek a gyerekünkkel, ha a fenti tüneteket vagy viselkedéseket tapasztaljuk nála.

Fontos, hogy szülőként legyünk megértőek a gyerekünkkel, ha a fenti tüneteket vagy viselkedéseket tapasztaljuk nála Forrás: Shutterstock

Hiszen mindegyik egy-egy jelzés arra, hogy gyerekünk nem érzi jól magát a bőrében, nem érzi magát biztonságban. Próbáljuk megérteni a tünetek hátterét, járjunk utána, mi okozhatja ezeket. A legjobb az, ha a pedagógusokkal együttműködve tudjuk tenni mindezt, és közösen keressük a megoldást a probléma megoldására."

Kerüld el ezeket a mondatokat!

„Nincs neked semmi bajod, menj csak szépen oviba/iskolába!"
„Ne szimulálj már!"
„Nekem dolgom van, akkor is mész oviba/iskolába!"
„Kapsz rá gyógyszert, aztán mars az oviba/suliba!"
„Sietnünk kell, nem érek rá ezzel foglalkozni!"
„Nem is fáj az neked annyira!"
„Látod, ha rendesen tanultál volna, akkor most nem lenne semmi bajod sem!"
„Biztos nem készültél fel rendesen, azért játszod most a beteget!"
„Ezt a dolgozatot ma akkor is meg kell írnod!"
Torokfájásnak indult, végül intenzív osztály lett a végehttp://www.life.hu/drlife/20171215-fajt-a-torka-lelegeztetogepre-kerult-a-17-eves-focista.htmlA szülők tehetetlenül álltak a 17 éves fiuk ágyánál, aki néhány napja még élete meccsére készült. Egy egyszerű torokgyulladásnak indult minden, ám néhány óra leforgása alatt imádott fiukat már lélegeztetőgép tartotta életben az intenzív osztályon. Dr. Life--A legdrágább, a legnépszerűbb, a legfurcsább - Ilyen kórházakban szülnek a celebekhttp://www.life.hu/drlife/20171218-ilyen-korhazakban-szulnek-a-celebek.htmlVolt olyan híresség, aki egy egész emeletet lezáratott, amikor szült, mások viszont a luxusból is a leginkább puritánabb megoldást választották. Nézzük a leg-leg-leg szüléseket a sztárvilágban. Dr. Life--Hepatitis C: segítséget kapnak a megfertőződött EÜ-dolgozókhttp://www.life.hu/drlife/20171211-hepatitis-c-a-fertozottek-nagy-resze-nem-is-tudja-hogy-beteg.htmlMagyarországon körülbelül hetvenezer ember fertőzött a hepatitis C vírussal. Közülük legalább 40 ezernek lenne szüksége hatékony kezelésre, a vírus okozta májbetegségek miatt. Viszont még mindig rengetegen vannak azok, akik nem tudják magukról, hogy betegek. Közben a fertőzöttek egyik legnagyobb rizikócsoportját az egészségügyben dolgozók teszik ki. Az új vírusszaporodást gátló gyógyszerek rajtuk is segíthetnek. Dr. LifeOrigoCelebek, akik megharcoltak a pattanásokkalhttp://www.life.hu/drlife/20171112-rettentoen-pattanasos-celebek.htmlSokszor hangoztatják a hírességek, hogy ők is pont olyan problémákkal küzdenek, mint bármelyik ember, de csak ritkán hisszük el nekik. Ezeket a pattanásos fotókat elnézve azonban kezdjük gyanítani, hogy igazuk van. Dr. Life--A legdrágább, a legnépszerűbb, a legfurcsább - Ilyen kórházakban szülnek a celebekhttp://www.life.hu/drlife/20171218-ilyen-korhazakban-szulnek-a-celebek.htmlVolt olyan híresség, aki egy egész emeletet lezáratott, amikor szült, mások viszont a luxusból is a leginkább puritánabb megoldást választották. Nézzük a leg-leg-leg szüléseket a sztárvilágban. Dr. Life--Norovírus: a tél legalattomosabb gyomorbetegségehttp://www.life.hu/drlife/20171111-tudtad-norovirus-betegit-meg-telen.htmlA norovírus rendkívül erős hasmenéssel, és hányással járó vírusos megbetegedés, ami ellen szinte csak egyetlen védekezési forma ismert. Eláruljuk, hogy melyik a leginkább veszélyeztetett korosztály, ahogyan azt is, hogy miért kell mondókát szavalni a kézmosás alatt. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.