Magyar orvoscsapat választja szét a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket, Rabiát és Rukiyát

Forrás: NORTHFOTO/Rehman Asad / Barcroft Media/Rehman Asad / Barcroft Images -
magyar sziámi ikrek Banglades orvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bangladesi ikerpár, Rabia és Rukiya műtétjét a világon egyetlen orvos sem vállalta, de egy magyar csapat úgy döntött, ők megpróbálkoznak a fejüknél összenőtt ikrek szétválasztásával. A veszélyes és bonyolult műtétsorozat első része sikerrel zárult.

Hihetetlen csodát készülnek végrehajtani magyar orvosok: arra vállalkoztak, hogy szétválasztják a fejüknél összenőtt bangladesi ikerpárt, Rabiát és Rukiyát. Dr. Csókay András, dr.Pataki Gergely és dr. Hudák István a bonyolult műtétsorozat első részét sikerrel elvégezték.

Magyar orvoscsapat választja szét a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket Forrás: NORTHFOTO/Rehman Asad / Barcroft Media/Rehman Asad / Barcroft Images

az agyuk külön-külön kifejlődött, az agykéreg összetapadt.

Blikknek

5 órás műtéttel szétválasztották a kislányok agyát összekötő ereket.

Ugyan kívülről még nem látszik az eredmény, a kislányok agya már külön-külön működik. "Áprilisban Pataki Gergely speciális szövettágítókat helyez be, szeptemberben pedig közösen ténylegesen is elválasztjuk egymástól az agyukat: ekkor a koponyacsontjuk egy részét is pótolni kell. Ez sem lesz veszélytelen műtét, addig is mindennap gyakorolok majd erre, ahogy szoktam: a boncteremben" - árulta el még az orvos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.