Erős kemoterápiát kapott Székhelyi József: a daganat összezsugorodott

tüdődaganat daganat rák kemoterápia Székhelyi József
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Négy hónapja tudja Székhelyi József, hogy tüdődaganata van, azóta pedig mindent megtesz a gyógyulásért. A színész végre nagyon jó hírt kapott az orvosoktól.

Székhelyi József különösen erős kemoterápiát kapott, ami a rákos sejtek nagy részét el is pusztította: daganata harmadára zsugorodott. Székhelyi az orvosok tanácsait betartva küzd a kórral, de saját gyógymódja is van: a derű nem hagyja el, egy pillanatig sem csügged, és továbbra is játszik.

"Jól vagyok, de nem mindig egyformán jól. Most nagyon nehéz, mert a Tahi temetése megvisel, de remélem, talpra állok. Gyűjtögetem az erőt" - mondta a Borsnak Székhelyi, aki minden körülmények között folytatja a munkát, a temetésről is a színházba ment.

Székhelyi József beszédet mond Tahi Tóth László temetésén, a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában Fotó: Polyák Attila - Origo

"Ez nekem terápia! Csodálatosan szép szerep, csodálatos darab. A Mr. Green és a Halpern életben tartanak. Szó szerint. A szakmai aktivitás fontossága és a nem betegségtudatos lét a legnagyobb ellensége ennek a szörnyű nyavalyának. Úgyhogy szerencsémre két kiemelkedő feladatom is van, ami terápia a köbön. Megcélozza az ellenállásomat, és ennek köszönhetően javulok. A hospitalizálódás, az önfeladás, a feladattalanság, a küldetéstudat-nélküliség mind segít a ráknak. Minden, ami ennek ellenébe megy, az segíti az onkológust, a gyógyszereket, a vegyszereket, tápszereket, a vajákot. Azt gondolom, és minden sorstársamnak is ezt üzenem: nem szabad feladni! Küldetéstudattal, az élet szerelmeseként kell élni. Le kell tudni győzni! Ennyi" - vallja a színész, aki lélekben is ugyanolyan erős, mint amikor megtudta, hogy halálos beteg.

Székhelyi József daganata harmadára zsugorodott Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Székhelyi arról is beszélt, milyen stádiumban van most, hogy halad a kezelése:
"Van egy protokoll, amin végig kell trappolni, és természetesen még nem látható a vége. Középtájon vagyunk, tudja a jóisten, hogy meddig tart a küzdelem. A legnagyobb baj, a tragédia elhárítását viszont büszkén vállalhatjuk, mert az onkológia zseniális volt, és győzött. Legyőzte a halált. Az a típusú rák, ami nekem adatott, percek alatt fel szokta zabálni a pácienst. De az onkológia zsenialitása következtében ez nem történt meg. Az a szer, amit találtak erre a nyavalyára, rendkívül hatékony, nagyon erős, a ciánnal vetekedő méreg. Ezt nem bírta elviselni a rákos szövet, és örült neki az élő sejt. Az onkológia diadala, hogy élek! Zsugorik az „anyaráksejt", amely az áttéteket szülte. Tulajdonképpen egyharmadára összement. Ez a folyamat zajlik, de azt még nem lehet tudni, meddig tart a terápia. Itt tartunk most. Ez persze nagyon meggyepálja az embert. Olyan baromi gyenge vagyok, hogy egy golyóstollat is negyvenkilósnak érzek. De a színházra bőven van erőm!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.