Három tipp inkontinencia ellen

Forrás: Shutterstock -
praktika vizelettartás inkontinencia egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bárkivel előfordulhat, hogy vizelet-visszatartási problémával küzd, legyen szó fiatalokról, idősekről, férfiakról vagy nőkről. Ez a probléma lehet időszakos vagy krónikus, de szerencsére van néhány tippünk arra, hogyan védekezhetsz ellene.

1. Életmódváltás

Manapság az életmódváltás divatos kifejezés lett, nem is csoda, valóban számos egészségügyi problémára megoldást jelenthet. A vizelet-visszatartási problémákat is mérsékelhetjük, ha kicsit jobban odafigyelünk az életmódunkra. Sokat segít például, ha a megszokottnál kevesebb koffeintartalmú italt, szénsavas folyadékot fogyasztasz, de az is segít, ha kerülöd a vízhajtó ételek fogyasztását. A petrezselyem például híres remek vízhajtó hatásáról. Kerüld a vizelethajtó gyógyteákat, és ha dohányzol, itt az ideje elgondolkozod azon, hogy leszoksz.

A megszokottnál kevesebb koffeintartalmú italt fogyassz! Forrás: Shutterstock

Fontos!

A folyadékfogyást ne mérsékeld! Talán logikusnak tűnhet, hogy minél kevesebbet iszol, annál kevésbé tör rád a vizeletürítési inger, de ez a módszer könnyen kiszáradáshoz vezethet.

2. Mozgás

Amennyiben vizelet-visszatartási problémákkal küzdesz, szinte kötelező a rendszeres testmozgás, mellyel az intim tájékon lévő izmokat dolgoztatod meg. Erre kifejezetten jó az intimtorna, melyet nemtől és kortól függetlenül bármikor elkezdhetsz. Vannak erre szakosodott oktatók, csoportos órákon is részt vehetsz, de ma már számos videót találsz a közösségi videómegosztókon is, amelyek segítségével akár otthon is elvégezheted ezeket a gyakorlatokat.

Az intimtorna-gyakorlatokat nemtől és kortól függetlenül bármikor elkezdheted Forrás: Shutterstock

3. Toalett-tréning

Ennek lényege, hogy nem várjuk meg, amíg a vizelési inger ránk tör, előtte nagyjából fél órával meglátogatjuk a toalettet. Ha például megfigyeled, hogy nagyjából háromóránként szoktál a mellékhelyiségbe látogatni, figyelj arra, hogy két és fél óra múlva megtedd ezt. Anélkül, hogy különösebb okod lenne rá... Ezt az időintervallumot pedig naponta-hetente húzzuk el, először csak két perccel később menjünk, aztán öttel – ezzel nyújtva a két vizelés közötti időt. Ennek sikeres megvalósításához az intimtorna-gyakorlatok is sokat fognak hozzátenni.

Ne várjuk meg, amíg a vizelési inger ránk tör, előtte nagyjából fél órával látogassuk meg a toalettet Forrás: Shutterstock

Az inkontinencia nem más, mint a vizelet akaratlan ürítése. Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy betegség, sokkal inkább egy egészségügyi probléma tünete. Előfordulhat például akkor, ha a húgycső körüli izomzat egy műtétet követő időszakban gyenge vagy sérült, de átmenetileg kialakulhat bizonyos gyógyszerek hatására is. Amennyiben tartósan fennáll ez a probléma, feltehetőleg szervi eltérések állnak a hátterében. Az inkontinencia bármely életkorban előfordulhat, habár leginkább az idősebb férfiaknál tapasztalható, ennek ellenére nem tekinthető az öregedési folyamat velejárójának. Létezik úgynevezett stressz inkontinencia is, ez leginkább köhögés, tüsszögés, nevetés, vagy nehéz tárgy emelésekor esetén jelentkezik.

Élet a Sclerozis Multiplexszel - Igor gyönyörű világahttp://www.life.hu/drlife/20170906-elet-a-sclerozis-multiplex-szel-andrassew-david-igor-gyonyoru-vilaga.htmlSM. Sokféle rövidítést jelenthet e két betű. Andrassew Dávid Igornak például kettőt is, de erről majd kicsit később. A 36 éves dunakeszi fiatalember élő példája annak, hogy miként lehet egy súlyos betegséggel együtt élve is jókedélyűen élvezni a számára cseppet sem szürke hétköznapokat. Merthogy Igi - ahogy sokan becézik - igazán tudja, hogy a boldogság tényleg nem a külső körülményeken múlik. Vida Melinda interjúja. Dr. LifeOrigoAhol élmény a fogászati kezelés: mesebeli gyermekrendelők http://www.life.hu/drlife/20180419-gyermek-fogaszati-beavatkozasok-megoldasok-rendelok.htmlTegye fel a kezét, aki gyermekkorában nem rettegett a fogorvostól! Gyanús, hogy a kezek többsége ezúttal szorosan a testek mellett lapul. Nem is csoda: ki ne emlékezne az iskolai fogászatokat átjáró fertőtlenítő szagára, a folyton visító fúró borzalmas hangjára? Szerencsére a mi gyermekeink már jobb helyzetben vannak: manapság számos olyan jól felszerelt, barátságos fogászati rendelő van, ahol a megnyugtató hangú, mosolygós doktor néni olyan észrevétlenül és fájdalommentes eljárásokkal dolgozik, hogy a gyerekek örömmel térnek vissza hozzá minden egyes alkalommal. Dr. LifeOrigoVándor Éva: Tehetetlen voltam a betegséggel szembenhttp://www.life.hu/drlife/20170518-vandor-eva-tehetetlen-voltam-a-betegseggel-szemben.htmlIszonyú betegséggel találkozott Vándor Éva. Dr. LifeFotó: Hámori Zsófia/Life.hu5 bizarr baleset, amit csoda, hogy túléltek az emberekhttp://www.life.hu/drlife/20170511-ot-bizarr-baleset-amit-tuleltek-az-emberek.htmlHihetetlen, hogy mire képes az emberi szervezet: gyakran minden tudományos érv ellenére életben maradnak azok a súlyos sebesültek, akiknek a szakemberek nem sok jót jósoltak. Íme, öt igazán bizarr eset. Dr. LifeOrigoA csendes gyilkos – a vastagbélrákhttp://www.life.hu/drlife/20170511-a-vastagbelrakrol.htmlA vastagbélráknak nincsenek teljesen egyértelmű tünetei, éppen ezért a legnehezebben diagnosztizálható daganatos megbetegedések közé tartozik. Dr. LifeThinkstockNők ezreinek rémálma: az emlőrák és egyéb daganatos megbetegedésekhttp://www.life.hu/drlife/20170511-emlorak-es-mas-noket-erinto-daganatos-megbetegedesek.htmlA WHO adatai szerint ma már többen halnak meg rákban, mint AIDS-ben, TBC-ben vagy maláriában összesen. A férfiak és a nők együttes rákhalálozási világstatisztikájában a tüdőrák vezet, ahol sajnos a magyarok az elsők: hazánkban közel annyian halnak meg évente tüdőrákban, mint korábban tuberkulózisban. De milyen ráktípusok veszélyeztetik még a nőket? Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.