Az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát egészséges életmóddal csökkenthetjük

Forrás: AFP/BSIP/Amelie-Benoist -
genetika kialakulás egészséges életmód Alzheimer-kór
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akkor is csökkenthetjük az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak kockázatát, ha a betegség kialakulásának rizikóját genetikai tényezők növelik. Nem kell hozzá sokat tennünk.

A legújabb tanulmány szerint az egészséges életmóddal akkor is csökkenthetők az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak kockázata, ha kialakulásának esélyét genetikai tényezők is növelik.

A magas genetikai kockázattal rendelkezőknél és egészségtelen szokásokkal élőknél háromszor nagyobb eséllyel alakul ki demencia,

mint azoknál, akiknél alacsony a genetikai kockázat, de egészséges életmódot folytatnak. Viszont a genetikai tényezőktől függetlenül a megfelelő étrend, a testedzés, a mérsékelt alkoholbevitel és a dohányzás mellőzése jelentős mértékben csökkentik a demencia kialakulásának esélyét – közölték kutatók a Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata csökkenthető – Képünk illusztráció Forrás: AFP/BSIP/Amelie-Benoist

Senki sem garantálhatja, hogy el lehet kerülni ezt a szörnyű betegséget, de az egészséges életmóddal csökkenteni lehet a kialakulás kockázatát – mondta John Haaga, az öregedéssel foglalkozó amerikai intézet (NIA) kutatója.

Világszerte mintegy 50 millió ember szenved demenciában, amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

A genetikai hajlam és az életmód jelentősen hozzájárul több betegség kialakulásához is,

de a kutatók számára csak nemrég váltak elérhetők olyan eszközök és információk, amelyek révén nagyobb kutatásokat végezhetnek annak kiderítésére, mely tényezők számítanak.
Elzbieta Kuzma, az Exeteri Orvosi Egyetem kutatója és munkatársai a brit Biobank adatbankot használva

mintegy 200 ezer, 60 éves vagy annál idősebb személynél vizsgálták a demenciára utaló jeleket vagy a kór tüneteit.

A genetikai kockázat alapján magas, közepes és alacsony rizikójú csoportba osztották őket. Csoportokat hoztak létre az életmód alapján is. A vizsgálat nyolcadik éve után a

magas genetikai kockázatúak és egészségtelen életmódot folytatók 1,8 százalékánál fejlődött ki demencia,

míg az egészségesen élők és alacsony genetikai kockázatúaknak csupán a 0,6 százalékánál.
A magas genetikai kockázatúak körében az egészséges életmódot folytatók 1 százalékánál, az egészségtelen életmódot folytatóknak viszont 2 százalékánál alakult ki demencia.

A kutatók kiemelték: csak európai ősökkel rendelkezőknél fellépő mutációkról voltak információik, így nem ismeretes, hogy az eredmények etnikai és faji csoportokra is érvényesek-e. Az eredmények bátorítást jelenthetnek azok számára, akik attól tartanak, hogy önmagában a genetikai mutáció befolyásolja a sorsukat. Az Alzheimerhez köthető mutációk kevesebb mint öt százalékánál garantált, hogy kialakul a betegség.

Piócát találtak egy 65 éves nyugdíjas torkábanhttp://www.life.hu/drlife/20190714-piocat-talaltak-egy-65-eves-nyugdijas-torkaban.htmlVért köhögött egy nő, és úgy érezte, valami mozog a torkában, ezért orvoshoz fordult: ezt találták ott a doktorok. Dr. LifeOrigoMajka különböző kezelések miatt nem tudja minden koncertjét megtartanihttp://www.life.hu/drlife/20190714-majka-kulonbozo-kezelesek-miatt-nem-tudja-minden-koncertjet-megtartani.htmlA rajongók nagyon várják, hogy hallhassák Majkát élőben, de nem minden koncertet tud megtartani. Dr. LifeOrigoÍgy van most, agyérgörcse után Zana József színészhttp://www.life.hu/drlife/20190714-igy-van-most-agyergorcse-utan-zana-jozsef-szinesz.htmlZana Józsefet agyérgörccsel szállították kórházba nemrégiben. A színész azonban az első éjszaka után saját felelősségére elhagyta a kórházat: elmondása szerint jól van. Dr. LifeOrigoEgyre többeknek okoz panaszt az időjárás-változáshttp://www.life.hu/drlife/20190713-egyre-tobbeknek-okoz-panaszt-az-idojarasvaltozas.htmlEgyre többeknek okoz panaszt az időjárás-változás – mondta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában. Dr. Life--Napi motiváló! Végtagok nélkül született, mégis teljes és önálló életet él ez a fiatal nőhttp://www.life.hu/drlife/20190712-amy-brooks-vegtagok-nelkul-szuletett-megis-teljes-es-onallo-eletet-el.htmlKarok és lábak nélkül született, mégis teljesen önállóan látja el magát Amy Brooks. Élete példaértékű lehet mindenki számára. Dr. Life--A cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatáthttp://www.life.hu/drlife/20190712-a-cukros-uditoitalok-fogyasztasa-novelheti-a-rak-kockazatat-kutatas-szerint.htmlA cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát egy nagyszabású, hosszú időn át tartó vizsgálat eredményei alapján – írta a BBC hírportálja. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.