Egyre több energiaital fogy, pedig nagyon veszélyes a túlzott fogyasztásuk

Forrás: Shutterstock -
energiaital
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Töretlenül bővül az energiaitalok népszerűsége, noha túlzott fogyasztásuk komoly veszéllyel jár – írja a pénteki Népszava nyomán az MTI. 

A lap a Nielsen piackutató friss adatait idézve arról ír, hogy az elmúlt 12 hónapban 15 százalékos volt a növekedés. 2018 júniusa és 2019 májusa között csaknem 32 milliárd forintért adtak el energia- és sportitalokat. A legnépszerűbbek a 2,5 decis cukros, ízesítetlen verziók.

Forrás: Shutterstock


Az energiaitalok térhódítása különösen a fiatalok körében aggasztó: az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet korábbi felmérése szerint minden ötödik 10–14 éves gyerek fogyaszt energiaitalt reggelire, ami európai összehasonlításban is kimagaslóan rossz mutató – hívta fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága. A magyar kamaszok 78 százaléka iszik energiaitalt, közülük 13 százalék rendszeres fogyasztó.
A kardiológusszakma álláspontja szerint az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a nagy cukor- és koffeintartalom jelenti, amely szívritmuszavar kialakulásához vezethet a rendszeres fogyasztóknál.

Megfázás vagy allergia? Így tudod megkülönböztetni őket egymástólhttp://www.life.hu/drlife/20190702-megfazas-vagy-allergia.htmlBár a megfázások időszaka inkább a hűvös, nyirkos, csapadékos ősz és a hideg tél, nyáron a légkondik okozta hirtelen hőmérsékletkülönbségek miatt is sokan szenvednek meghűlés miatt. Elég, ha izzadtan felszállunk egy túlhűtött tömegközlekedési eszközre vagy bemegyünk egy szupermarketbe, máris megvan a baj. A megfázás tünetei nagyon hasonlóak lehetnek, mint a szezonális allergiáé, de mivel mindkettő más kezelést igényel, fontos, hogy tudd, pontosan miért is folyik az orrod vagy mitől tüsszögsz. Dr. LifeOrigoAz elhízott gyerekeknél nagyobb a szklerózis multiplex kockázatahttp://www.life.hu/drlife/20190718-elhizott-gyermekeknel-nagyobb-a-szklerozis-multiplex-kockazata.htmlNagyobb a szklerózis multiplex betegség kialakulásának kockázata az elhízott gyerekeknél, akik ráadásul rosszul reagálnak a betegség kezelésére német kutatók szerint. Dr. Life--Keringési rendszeri betegségekben hal meg a legtöbb ember az Európai Unióbanhttp://www.life.hu/drlife/20190716-keringesi-rendszeri-betegsegekben-hal-meg-legtobb-ember-az-europai-unioban.htmlKeringési rendszeri betegségekben, elsősorban szívrohamban vagy agyvérzésben hal meg a legtöbb ember az Európai Unióban, a második leggyakoribb halálok a különféle rákos megbetegedések – írta keddi értékelésében az EU statisztikai hivatala. Dr. LifeThinkstockÍgy van most, agyérgörcse után Zana József színészhttp://www.life.hu/drlife/20190714-igy-van-most-agyergorcse-utan-zana-jozsef-szinesz.htmlZana Józsefet agyérgörccsel szállították kórházba nemrégiben. A színész azonban az első éjszaka után saját felelősségére elhagyta a kórházat: elmondása szerint jól van. Dr. LifeOrigo70 kilós lábbal élt a nő: életmentő műtétet hajtottak végre rajtahttp://www.life.hu/drlife/20190707-70-kilos-labbal-elt-a-no-jamila-coleman-eletmento-mutetet-hajtottak-vegre-rajta.htmlHosszú éveken keresztül nem tudott mozogni a 27 éves Jamila Coleman. A lába nyiroködéma miatt 70 kilót nyomott, és egyre súlyosabb lett az állapota. Végül életmentő műtét segített rajta, ma újra jár. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.