Az ember a legkülönösebb élőlény és talán az egyetlen, mely megváltoztatta a világot maga körül. Mi tesz minket ilyen különlegessé? Íme, néhány dolog, amelyeket mi már magától értetődőnek veszünk, pedig mindegyik igencsak figyelemreméltó tény.

1. Élet a gyerekek után


A legtöbb állat élete végéig szaporodik, míg az ember képes évekkel túlélni reprodukciós szakaszának lezáródását. Ebben nagy szerepet játszanak a szociális kötelékek, hiszen a nagyszülőknek is fontos szerep jut a családban, bár saját gyermekeik már nem születnek.


2. Hosszú gyermekkor


Az embergyereknek sokkal hosszabb ideig szükségük van szüleik törődésére, mint az állatoknak. Ennek egyik oka a fejlettebb agy, aminek hosszabb időre van szüksége a fejlődésére és a tanulási szakaszra, továbbá életünk nem elsősorban a minél gyorsabb kifejlődésről és a minél több utódról szól.


3. Szégyenérzet


Az ember az egyetlen lény, amely képes a szégyenkezésre. Bár az bizonytalan, hogy igazán miért is szégyenkezünk, a legelfogadottabb érv, hogy a szégyen segít bennünket kedvesnek maradni és a közösséget részesíteni előnyben az egyénnel szemben.


4. Tűz


A tűz használata nagy mértékben befolyásolta az ember fejlődését, hiszen a tűz segített őseinknek látni az éjszakában, melegen tartott a hidegben és a főzés fogalma sem kaphatott volna értelmet nélküle.


5. Ruházat


A ruházat viselése szintén egyedivé teszi az embert, sőt a ruházat fejlődése más egyedek evolúcióját is befolyásolhatja.


6. Beszéd


Sokáig sorolhatnánk azokat a tulajdonságokat, amelyekkel az ember képes a beszédre. A gége pl. sokkal lejjebb helyezkedik el az embernél, mint a csimpánzoknál, továbbá teljesen egyedi az emberi nyelvcsont, hiszen semmilyen más csonthoz nem kapcsolódik a testünkben és segítségével tudunk artikulálni beszéd közben.


7. Kéz


A tévhitekkel ellentétben nem az ember az egyetlen szembeforduló hüvelykujjal rendelkező élőlény, hiszen a legtöbb főemlős rendelkezik vele, sőt a nagyobb majmoknak a lábujjuk is hasonló. Amiben viszont különbözünk, hogy csak az ember képes széles körben és egymástól függetlenül mozgatni ujjait, ami szoros fogást és különleges kézügyességet biztosít számunkra.

 

Forrás: iStockphoto


8. Szőrtelenség


Bár szinte meztelennek tűnik az ember a majmokhoz hasonlítva, adott területen ugyanannyi szőrszállal rendelkezik mint más főemlősök, csak szőrszálaink vékonyabbak, rövidebbek és világosabbak.


9. Egyenes testtartás


Az ember szintén egyedülálló abban, hogy fő mozgási testtartásunk teljesen egyenes, szabaddá téve kezeinket az eszközhasználatra, átalakítva viszont a medencét, amely az állatvilágra nem jellemzően, veszélyessé és fájdalmassá tette a szülés folyamatát. Egy évszázaddal ezelőtt még a szülés volt a nők leggyakoribb halálozási oka.


10. Különleges agy


Vitathatatlanul az agyunk tesz minket a leginkább különlegessé a többi élőlény közül. Bár nem az emberé a legnagyobb agy - ezt a címet az ámbrás cet birtokolja -, sőt, még testünk arányaiban sem miénk a legnagyobb agy. Mégis ez a közel másfél kilós szerv tesz minket gondolkodó lénnyé és szolgálta Mozartot, Einsteint és más zseniket műveik elkészítésében.


10 dolog, amit minden férfinak tudnia kell a női agyrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20100910-10-dolog-amit-minden-ferfinak-tudnia-kell-a-noi-agyrol.html 10 elképesztően furcsa fóbiahttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101002-10-hihetetlen-fobia.html