Harry Potter-lázban ég a világ, ez nem vitás - mi most utánajártunk, mennyi valóságalapja van J. K. Rowling varázsvilágának, halálos főzeteinek és gyilkos növényeinek.

Júlia halála csak mese volt

Már William Shakespeare is előszeretettel "küldte a másvilágba" főhőseit. Dr. Zacher Gábor, az ismert toxikológus elárulta, mennyire valószínű az, hogy a Shakespeare-művekben szereplő mérgek valóban halálosak.

A Rómeó és Júliában a főhősnő klinikai halála is több sebből vérzik. Mint ismeretes, Júlia egy olyan szert kap Lőrinc baráttól, amitől a lány 42 órára tetszhalott lesz. A toxikológus azonban megosztotta velünk: akkoriban még nem is létezett ilyen szer, de most már igen - ez a barbiturát. "Ezt az 1800-as évek végén szintetizálták Veronában. De azt kell mondjam, olyan szert még akkoriban nem ismertek, ami álhalált okozott volna."
A barbiturát egyébként a barbitursav származékaiból készült altató, nyugtató. Korábban évtizedekig alkalmazták az alvászavarral, nyugtalansággal küszködő betegeknél, de veszélyes, mivel súlyos gyógyszerfüggőséget okozhat.

Harry Potter: A mandragóra sikolyába valóban bele lehet halni

Ma azonban a Harry Potter-filmek varázsitalai és mérgező növényei a legfőbb beszédtémák - és dr. Zacher szerint J. K. Rowling regényében minden méreg leírása valódi. "Fontos tudni, hogy kinek milyen fából van a varázspálcája. Harry Potternek magyalból van a pálcája, ami valójában egy igen vízhajtó hatású növény. Terméseinek elfogyasztása akár 6-8 liter vizeletet eredményez, mely életveszélyes állapotot jelent."

A másik, gyakran előforduló veszélyforrás a varázsbirodalomban a mandragóra. "Aki meghallja a mandragóra sikolyát, azonnal szörnyet hal" - hangzik el az okos kis boszorkány, Hermione Granger szájából. Nos, az eminens kislánynak most is igaza volt: "A mandragórát már az Ótestamentumban is említik - ez L-szkopolamint és antropint tartalmaz, melyek hallucinogének. Valójában a mandragóra sikolyába bele lehet halni, mert az antropinmérgezés halálos szívritmuszavart okozhat, illetve a hallucináció kapcsán veszélyes cselekvésekre sarkallhat: például valaki gondolhatja magáról, hogy meg tud állítani egy száguldó vonatot, esetleg repülni is képes" - mondta dr. Zacher a Harry Potter-film kapcsán.

Gyűrűk Ura: függni akár egy gyűrűtől is lehetséges

A Gyűrűk Ura sem nélkülözi az extrém betegségeket és hallucinációkat. Amikor a még ép testű Szméagol megtalálja az Egy Gyűrűt, teljesen a rabja lesz - majd szinte belebolondul a mágikus tárgy imádatába, és válik a torz testű szörnnyé, Gollammá. "A való életben is természetesen léteznek ezek a függőségek. Az alkohol, a csokoládé, a munka, az evés, a szex, a vásárlás, a koffein, a nikotin is képes azt a fajta függést kialakítani, amit a filmbeli gyűrű" - vallja dr. Zacher. A függőség, más néven addikció egyébként komoly betegség, hiszen olyan kényszeres viselkedési mintákba csaphat át, melyek megszüntetése sikertelen.

A Life Magazinban dr. Zacher Gábor toxikológus bővebben mesél Harry Potter halálos főzeteiről.Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen  és a Facebookon  is!


Harry Potter - Te is rettegni fogsz!http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20101202-harry-potter-a-gyereket-ne-vidd-el-ra.html 12 meglepő dolog, ami elcsúfítja a fogainkathttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101203-meglepo-dolgok-amik-elcsufitjak-a-fogainkat.html Mindent a mágiáról - A tökéletes szerelmi főzet receptjévelhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20101201-mindent-a-magiarol-szerelemi-bajital-recepttel.html