Angliában egy tizenkét éves kisfiú felakasztotta magát. Édesanyját és környezetét sokkolta a gyermek halála, és értetlenül állnak előtte. A miért kérdésre látszólag nincs válasz, ahogy arra sem, miért nem észlelte időben senki, hogy ilyen nagy a baj.

iStockPhoto

Zaklatás?


A kisfiú öngyilkosságának hátterében a hírek szerint társai súlyos zaklatása állt, amelyet már képtelen volt elviselni. Más hírek viszont arról szólnak, hogy az állítólagos - és a gyermek kifinomult, abban a környezetben szokatlannak számító stílusa és szóhasználata miatti - zaklatás nem történt meg, és egészen más okok állhatnak az öngyilkosság hátterében. Iskolájának igazgatója szerint semmilyen jel nem utalt arra, hogy a kisfiú ilyen súlyos, végletes tettre készül: kiegyensúlyozottnak tűnt, derűsnek, és állítólag élvezte társai szeretetét és elismerését.

Hol van az igazság?


Nem tudhatjuk, ahogy azt sem, hogyan jut el hazánkban évente több száz kamasz és kiskamasz, hogy megpróbálja eldobni magától az életet. A kísérletek egy jelentős százaléka sikerrel is jár, még akkor is, ha a gyermek eredeti szándéka szerint a halál megkísértése csak egy kétségbeesett, utolsó üzenet volt a világ számára.

A jelzéseket természetesen elsősorban a szülőknek kellene észrevenniük, de nem mentes a felelősség alól az iskola és a szűk környezet sem, hiszen ezeken a szociális felületeken kellene hogy világossá váljon, a gyermek rosszul érzi magát a bőrében, távolodik ettől a világtól, és ennek vannak értelmezhető, érzékelhető jelei.

Depresszió


Természetesen a szülők jelentős része nem szakember, és nem tudja eldönteni azt sem, hogy a kamaszokra (és kiskamaszokra is egyre inkább jellemző) általános világfájdalomról van-e szó, vagy sokkal súlyosabb a probléma. Ugyanakkor, ha valaki nyomon követi, és nem felületesen figyeli gyermeke mindennapjait, legalább azzal tisztában lehet, hogy történik, történtek-e olyan események a gyermek életében, amelyek kiválthatnak depressziós tüneteket.

Lehet ilyen egy "egyszerű válás" is, hiszen nagyon sok esetben a gyermek képes önmagát hibáztatni a szülei válásáért, még akkor is, ha annak semmilyen racionális alapja nincs. De lehet akár más lakóhelyre való költözés a háttérben (elveszíti barátait), egy, a családban bekövetkezett haláleset (főleg, ha az elhunyt közel állt a gyermekhez), súlyos betegség vagy folyamatos iskolai kudarcok megélése is. Azonban negatív életesemények nélkül is alakulhat ki depresszió kamasz gyerekeknél, és ennek hátterében a legtöbb esetben önértékelési zavarok állhatnak.

iStockPhoto

A legfontosabb, hogy ragaszkodjunk a gyermekkel való folyamatos kommunikációhoz, és soha ne elégedjünk meg az elutasító, a szülőt kirekesztő válaszokkal. Igenis minden szülőnek joga van tudni, mi történik a gyermekével, és a szeretettel és bizalommal teli légkör megteremtése és fenntartása lehet a kulcs az öngyilkossági kísérletek megelőzéséhez.

Üvöltő jelek öngyilkossági kísérlet előtt


1. A gyermek burkoltan vagy nyíltan, de fenyegetőzik az öngyilkossággal ("vonat alá fekszem", "felvágom az ereimet", "kiugrom az ablakon", esetleg: "Minek születtem meg?", "Mindenkinek jobb lenne, ha meghalnék!"). Ha ilyet hallunk, vegyük nagyon-nagyon komolyan, és beszéltessük a gyereket, próbáljuk a bizalmát vissza- vagy megszerezni!

2. Rejtett depresszió: ésszerűtlen kockázatvállalás, önmagára is veszélyes agresszió - például vad száguldozás motorral, a szülők kocsijának elkötése és vezetése jogosítvány nélkül, alkohol és drog, önsebzés (vágás vagy égetés), esetleg válogatás nélküli szex idegenekkel.

3. Korábbi öngyilkossági kísérlet, szakember segítsége és a szülői magatartásváltozás nélkül nagy valószínűséggel újra megpróbálja.

iStockPhoto

4. Viselkedésbeli változások: öngyilkosság előtt "elcsendesedik" a gyerek, szemmel láthatóan nem hozza lázba semmi, és minden mindegy alapon tekint a környezetére. Nem érinti meg többé a szülő elismerése vagy elutasítása. Életritmusa is megváltozhat: nem tud aludni, esetleg folyamatosan álmos és levert, valamint étvágya is változik, nem eszik többé semmit vagy ellenkezőleg, falásrohamok törnek rá.

5. Finis: a tett előtt a gyermek elajándékozza legkedvesebb játékait és tárgyait - tulajdonképpen szavak nélkül így búcsúzik azoktól, akiket szeret. Ha figyelünk rá, és tudjuk, mely tárgyakhoz fűzik érzelmi szálak, és azt tapasztaljuk, azoktól megszabadult, szólaljon meg a vészcsengő azonnal az agyunkban!

Nagyon fontos tudni, hogy a lányok hamarabb feladják, és könnyebben választják az öngyilkossági kísérletet megoldásként, a fiúk ritkábban, mégis a befejezett kísérletek számát tekintve a fiúk cselekedeti végzetesebbek lehetnek, ugyanis ők általában erőszakosabb, biztosabb módját választják az öngyilkosságnak.

Gazdag Enikő pszichológus
A pre-pubertáskori pszichés problémák elsősorban a családban gyökereznek. A kiskamasz még elválaszthatatlan része a családnak, az ott jelen lévő légkörnek, hatásoknak, értékeknek, attitűdnek. Jelentős szerepet játszanak már az életében a kortárs kapcsolatok is, de azok hatásait, negatív történéseit jól tudja ellensúlyozni egy harmonikus családi háttér. Nagyon fontos a kiskamasz számára az, hogy ha igényli, tudjon a szüleivel a problémáiról beszélni, és támogató légkört élvezhessen. Ellenkező esetben, pl. egy zárt, rideg, magas elvárásokat támasztó légkör táptalajul szolgálhat a korai pszichés problémáknak: étkezési zavarok, depresszió, önértékelési problémák stb.

A pre-pubertáskori öngyilkosságok hátterében a családi hatások mellett szerepet játszhat még a média is. Egyes műsorok, filmek azt sugározzák a gyerekek felé, hogy nincsen következménye az erőszakos cselekedeteknek, a főhősök szinte mindent túlélnek. Ezek a hatások összeadódnak, és elsősorban figyelemfelkeltés lehet az öngyilkossági kísérlet a kiskamasz részéről.

LIFE MAGAZIN: A DEPRESSZIÓ ORSZÁGA VAGYUNKKassai Tini

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!11 dolog, amit nem tudtál a szerelemhormonrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101213-11-dolog-amit-nem-tudtal-a-szerelemhormonrol.html Mit ajándékozhatnak a gyerekek a szüleiknek?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20101209-ajandekozas-ha-meg-gyerek-vagy.html 9 dolog, amit az anyák szívesen mondanának a mostoháknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20101101-9-dolog-amit-az-anyak-szivesen-mondananak-a-mostohaknak.html