Akármilyen valószínűtlennek tűnik, a hátfájások hátterében időnként nem szervi, hanem pszichés okok rejlenek.

A pszichés eredetű fájdalom nem azt jelenti, hogy a fájdalom nem igazi vagy eltúlzott. Aki lelki eredetű fájdalomtól szenved, ugyanazt érzi, mint akinek szervi eredetű panaszai vannak. Nem hazudik vagy tetteti a betegséget.

iStockPhoto


Miért fáj a hátam, ha szerelmi bánatom van?


A hátfájás hátterében meghúzódó lélektani okok - bár a pszichoszomatikus jelenségek háttere rendkívül összetett - sokszor közel sem annyira rejtélyesek, mint amilyennek első hallásra tűnnek. Felmerül a kérdés: ha nem fáj a karom vagy a térdem, ha szerelmi bánatom van, akkor miért fáj tőle a hátam?

Egyrészt azért, mert nagyon elterjedt betegségről van szó; sok embernek fáj a háta, kézenfekvő rá hivatkozni. Másrészt meg azért, mert a pszichogén hátfájástól szenvedő betegek tudják, vagy inkább érzik, hogy a hátfájás okát pontosan diagnosztizálni sokkal nehezebb, mint pl. a felkarét vagy az alsó lábszárét. A fájdalom hátterében sokkal több ok húzódhat meg; a belső szervek rendellenességei, szív- és érrendszeri betegségek, idegrendszeri bántalmak, ortopéd betegségek és sérülések stb. Magyarul több minden miatt fájhat az ember háta, mint valamelyik végtagja.


A stressz és az izmok


Mindemellett a lelki okok és a fizikai fájdalom közötti összefüggés közvetlenebb is lehet. Közismert, hogy a stressz izommerevséget okoz. Ha valaki a munkahelyi vagy magánéleti problémáival nem tud megküzdeni, folyamatosan szorong, állandóan tónus alatt vannak a hátizmai. Azért a háté, mert arra általában figyelünk, hogy ne tűnjünk feszültnek, így a végtagok izmait, amennyire tudjuk, tudatosan lazán hagyjuk. A hát és a nyak izmaira azonban kevésbé összpontosítunk, így ezek az izmok folyamatosan feszült állapotban maradnak. A feszült, görcsbe rándult izmok a gerinc kisízületeire is hatnak, és a gerinc statikája megváltozik. A görcsös izom fájdalmat okoz, és a folyamatos feszülés a szegmentumokra is károsan hat. A stressz tehát növeli az izomfeszülést, a feszes izom erősíti a stresszt - a kör bezárul.

Az akut stressz hatásaival szemben, amely növeli a fájdalomtűrő képességet, a krónikus stressz másképp is hozzájárulhat a fájdalom észleléséhez: a stresszhormonok csökkentik a fájdalomküszöböt és erősítik a fájdalmat. A fájdalom viszont növeli a stresszt. Ördögi kör ez, amelyből a gyógyulást nem a fájdalomcsillapító gyógyszerek, hanem a stresszt kiváltó ok kezelése és megszüntetése fogja elhozni.  

iStockPhoto


Küzdés az élet nehéz helyzeteivelA lelki egészség és a gerinc kapcsolatát szólások is kifejezik:
- derékba tört az élete,
- meghajlott az élet súlya alatt,
- nagy súlyt raktak a vállára,
- gerinces/gerinctelen ember,
- fát lehet vágni a hátán,
- tartása van stb.

Ezek a közmondások nemcsak arra utalnak, hogy a gerinc fizikailag testünk tartóoszlopa, hanem arra is, hogy az élet nehéz helyzeteiben a megküzdés - vagy ahogyan a pszichológusok mondják, a coping képességek - szimbólumaként jelenik meg. Akinek tartása van, nem hátrál meg a konfliktusok előtt, nem hajlik meg a nehézségek alatt. A gerinctelen ember gyáva és sunyi, viselkedése nem jellemes. A jelkép, amelyet a mondások kifejeznek, evidenciának tűnik, ezért érdekes megnézni, hogyan változik a gerincbetegségtől szenvedő ember személyisége.


A gerincbetegség pszichés hatásai


Önmagában a hosszan tartó fájdalom is pszichés hatásokkal jár, azonban a hátfájás az esetek döntő többségében mozgáskorlátozottsággal párosul, (nem említve az esetleges széklet- és vizelettartási zavarokat), így a lelki következmények még kifejezettebbek. A legjellemzőbb pszichés reakció a fokozott agresszió, a kiszolgáltatottságból eredő önértékeléscsökkenés, énképváltozás és személyiségtorzulás vagy fokozott egocentrizmus. A hátfájástól sújtott ember időnként a legalapvetőbb mozdulatokat sem tudja végrehajtani. Komoly erőfeszítésbe kerül a napi rutinfeladatok elvégzése, a felkelés, mosakodás, öltözés, a járás, ülés. Akinek fáj a háta, nem tud ölelni és szeretkezni. Az alábbi tanácsok segítenek, hogy ne érezze úgy, hogy betegsége elszigeteli a családjától, a barátaitól és a világtól.


Mit tehetünk hátfájás esetén?


- Tartsa meg a normális napi aktivitását, ez biztos nem okoz a gerincben károsodást.
- Természetesen kerülje el a nehéz tárgyak emelését.
- Mozogjon! A séta vagy gyaloglás, úszás, kerékpározás karbantartja a gerinckörnyéki izmokat, amely segít abban, hogy jobban legyen. Fontos, hogy ne hagyja abba a sportolást akkor sem, ha jobban van.
- Lehetőleg 2-3 napnál többet ne töltsön otthon betegállományban. Ha lehetséges, kérjen könnyebb munkát 1-2 hétre.
- Legyen türelmes! Mindenkinek vannak időnként panaszai.
- Nem függessze fel a szexuális életét. Keresse meg azt a pózt, amelyben nem terheli a gerincét.

iStockPhoto

Mit ne tegyünk?


- Ne maradjon otthon és ne hagyja abba azokat a tevékenységeket, amelyek örömöt okoznak.
- Ne aggódjon! A fájdalomtól nem lesz rokkant.
- Ne hallgassa meg mások rémtörténeteit. Ezek többsége nem valós vagy túlzó.
- Ne halogassa az orvosi vizitet!
- Mértékkel fogadja az interneten olvasottakat. Mindenki szeretne ugyan többet tudni a betegségéről, de az információk sokszor félrevezetőek. Sok betegségnek hasonlóak a tünetei.


Jegyezzük meg!- A gerincfájdalom gyakori, de csak ritkán van a háttérben súlyos betegség.
- A nagy fájdalom nem jelenti azt, hogy súlyos károsodás van a gerincen.
- A derékfájás legtöbbször idővel magától elmúlik.
- Az ágyban fekvés 1-2 nap után nem tesz jót a gerincnek.
- A mozgás és az aktivitás segít a gerincnek, hogy gyorsabban regenerálódjon, és megelőzi a nagyobb bajokat.
- Minél előbb visszanyeri az aktivitását, annál hamarabb gyógyul meg.

Gedő László

Milyen az optimális matrac egy gerincbeteg számára?

A válasz sokkal bonyolultabb lett, mint amire számítottunk. A legfontosabb következtetéseink ezek voltak:

- Nincs olyan matrac, amely valamennyi testsúlyú és alkatú beteg számára optimális lenne, tehát egyféle matrac biztosan nem oldhatja meg a problémát.

- A beteg állapotának több jellemzőjét összevetve kifejlesztettünk egy olyan eljárást, mellyel meghatározható a beteg számára megfelelő matrac.

- A heveny (akut) fájdalom időszakában a betegek számára a legkeményebb fekhely a legkényelmesebb. Ugyanez igaz a frissen műtött páciensek esetében is. Néhány hét elteltével azonban a páciensek már másik matracot választanak.

A kutatási eredmények alapján a Rottex és a Doctorfit Gerincambulancia létrehozta a gerincbetegek számára azt a matrac családot, amely a megfogalmazott igényeket próbálta minden szempontból kielégíteni.


VIDEÓ: GERINCFERDÜLÉS GYERMEKKORBAN

 

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Segítség! A pasimnak mástól született gyereke!http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20101216-vihar-a-mozeskosar-korul.html Tévedés, hogy minden nap fürödnünk kell?http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101217-tevedes-hogy-minden-nap-furodnunk-kell.html AIDS: Megvan az első gyógyult beteg!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101217-megvan-az-ellenszer-meggyogyult-az-elso-hivfertozott-ferfi.html