Egyre butábbak leszünk? Az emberi agy 20 000 éve zsugorodik!

agy intellektus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberi agy összement az elmúlt 20 000 évben: átlagos térfogata 1500 cm3-ről 1350 cm3-re csökkent, ami nagyjából egy teniszlabda méretnyi változást jelent - írta a Discover magazinban Kathleen McAuliffe.

iStockPhoto
iStockPhoto

Nem butít, hanem inkább okosabbá tesz?

Dr John Hawks, a Wisconsini Egyetem antropológusa cáfolja, hogy a méretcsökkenés feltétlenül együtt jár az intelligencia visszaesésével is. Sok tudós véli úgy, hogy ez gyakorlatilag csak okosabbá tesz. Több elmélet is létezik az agytérfogat változásának magyarázatára. Az első szerint a nagy fej szükséges volt a paleolit életmódhoz, ahol túl kellett élni a hideg időt. Mások szerint a koponya akkoriban azért nőtt olyan nagyra, hogy eleink megbirkózhassanak az erős rágást szükségessé tevő étrenddel. Más szakértők szerint a fokozatosan csökkenő csecsemőhalálozás vezetett az agy arányos csökkenéséhez.

A Missouri Egyetem kognitív tudósai, David Geary és Drew Bailey felmérték, miként változott a koponyaméret, ahogy az emberek fokozatosan alkalmazkodtak az egyre bonyolultabb társas környezethez az 1,9 millió és a 10 ezer évvel ezelőtti időszak során.

Geary felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne gondolja bölcsebbnek a letűnt korok emberét a mainál. "Az elődeink gyakorlatilag nem álltak velünk egy intellektuális és kulturális szinten, mert nem volt ugyanilyen hátterük. A mezőgazdaság fejlődésével és a modern városok megjelenésével lehetővé vált, hogy a legokosabbak a tudományokra, művészetekre és más területekre összpontosítsanak. Az őseiknek nem állt rendelkezésükre a támogató infrastruktúra. Minden erejüket a túlélésre kellett fordítaniuk" - jegyezte meg.

Hawks másfelől úgy véli, hogy az agyunk méretének csökkenése igazából az intelligencia növekedését jelzi. Ez a szerv az összes elfogyasztott energiamennyiség 20 százalékát emészti fel.

LIFE MAGAZIN: GONDOLATOLVASÁS

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=dYJBc6NuGRvx97L3

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.