Álmodtad már valaha, hogy meghaltál? Hogy hiába küzdenél ellene, már nem létezel, és ez ellen semmit sem tehetsz? Vannak, akiknek ez a téma nem csupán rémálom. Ők azok, akik az év 365 napján élnek együtt a tudattal, hogy már a túlvilágon vannak. Mindez pedig egy ritka pszichés betegség, a Cotard-szindróma számlájára írható.

Ki ne hallott volna a hallucináció jelenségéről? Egy-egy fáradtabb estén, néhány átdolgozott vagy éppen átbulizott éjszaka után - minden pszichés zavar nélkül - néhány pillanat erejéig bármelyikünk láthat, hallhat, "flash"-elhet érdekes dolgokat, anélkül, hogy szemernyi realitásalapja lenne a tévesen érzékelt ingereknek.

Istockphoto

A modern pszichiátria kórképeit vizsgálva azonban a szokásosnál gyakrabban találkozunk az érzékcsalódás tünetével. A hétköznapokban csak hallucinációként emlegetett epizód lényege, hogy a betegek olyan "érzéki benyomásokat" tapasztalnak magukon, melyek a valóságnak cseppet sem felelnek meg. Tartósan hallanak, látnak, ízlelnek vagy éreznek olyan illatokat, melyek nem léteznek, illetve az adott időszakban nincsenek jelen. 

Az érzékcsalódás persze nem reklámozza fals mivoltát, ezért a betegek valós élményként élik meg hallucinációikat, és a legtöbb esetben hisznek is nekik, tehát a téves érzékleteknek megfelelően, illetve azok befolyása alatt cselekszenek.

Cotard-szindróma: úgy érzi, már nem él


A Cotard-szindrómában szenvedő betegek az érzékcsalódás egy egészen különös alfajával kénytelenek megosztani hétköznapjaikat: ők úgy érzik, hogy már nem élnek. Vannak közülük, akik meg vannak győződve róla, hogy súlyos vérveszteséget szenvedtek, mások azt gondolják, hogy elvesztették belső szerveiket, bizonyos testrészeiket, hogy halottak, sőt, nem ritka, hogy ehhez az élményhez saját bomló testük szagát és a bőrükön csúszó-mászó férgek mozgását is hozzáhallucinálják.

Istockphoto

A bizarr tüneteket tapasztalva a betegek - nem véletlenül - kétségbeesnek, állandó önutálattal, negatív hangulati állapottal, depresszióval és szuicid azaz öngyilkossági gondolatokkal küzdenek.


A betegség a ritka pszichés zavarok táborát erősíti: többnyire tartós alvásmegvonásban, kokainpszichózisban szenvedő pácienseken jelentkezik, illetve egyéb pszichés zavarok, pszichózisok, skizofrénia, bipoláris zavar kísérőjelenségeként üti fel a fejét.

Miért alakulhat ki ez a betegség?


A kutatók egy neurológiai problémát kiáltottak ki főbűnösnek: úgy vélik, a Cotard-szindrómában szenvedő betegeknél megszakadt a kapcsolat az agy arcfelismerő rendszere és az érzelem központjai közt.

Istockphoto


Hogyan lehet gyógyítani?


Az orvosok egyelőre még sötétben tapogatóznak: a 19. század végén a betegség keresztapja, bizonyos dr. Cotard még elektrosokk-kezeléssel próbálkozott enyhíteni a betegek képtelen tüneteit, a mai pszichiáterek pedig az antidepresszánsoktól várják a megoldást.

Oláh-Szíjjártó Linda

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Korábban:

Vigyázz a szexszel! Allergiát okozhat! Videó 
Így öregszik a pasik pénisze 
Egyhónapos korában jöttek rá, hogy kislányuk született, nem kisfiuk