Hogy a farsangi bulin elsőre nem ismerjük fel a pingvinben a legjobb barátnőnket, az egy egészen vicces dolog. Az viszont már cseppet sem az, hogy vannak betegek, akik nemhogy nem ismerik fel rokonaikat, barátaikat, de úgy érzik, egy ideje valaki más helyettesíti őket.

A gyanútlan férj este besétál a hálószobába, bekapcsolja a tévét, és a felesége mellé fekszik. Illetve csak feküdne, mert az asszony ekkor minden ok nélkül felsikolt, segítségért kiált, sír, és levegő után kapkodva kérdezi az értetlenül tébláboló férfitől: "Ki maga? És mit csinált a férjemmel?" Aztán kikergeti hites urát a szobából, elbarikádozza magát, és rémülten felfegyverkezik, hogy hatástalaníthassa a támadót, ha az esetleg visszatérne a tett színhelyére. A bizarr jelenet simán megállná a helyét egy pszicho-thriller előzetesében. Itt azonban nem hollywoodi sztoriról, hanem egy ritka pszichés betegségről van szó.

IstockphotoA férjem bőrébe bújt egy ellenséges idegen


A Capgras-szindrómában szenvedő betegek életének legmeghatározóbb élménye ugyanis az, hogy nem ismerik fel rokonaikat, barátaikat, a kutyusukat, sőt, a betegség súlyosbodásával már saját tükörképüket sem. És ha mindez még nem lenne elég, a betegek arról is meg vannak győződve, hogy egy ismeretlen rosszakaró próbál a szeretteik képében a közelükbe férkőzni. A pácienseknek ettől kezdve egy perc nyugta sincs: hétköznapjaik szorongással telnek meg, mindenkire gyanakodnak, alig alszanak, közben pedig kétségbeesetten agyalnak rajta, mit csinálhatott az idegen a rokonaikkal, és vajon mit tervez ellenük. A szerencséseknél pár nap alatt elmúlik a téves azonosítással járó gubanc, másoknál azonban krónikus formában jelentkezik, évekre-évtizedekre megkeserítve ezzel a páciensek és a rokonok életét.Gyógyulj, Segítség, valaki a rokonaim bőrébe bújt!Agyvérzés, skizofrénia, drogtúladagolás a kísérő tünete


A téveszmét - ahogy az lenni szokott - dr. Capgrasról nevezték el, aki a 20. század elején elsőként számolt be a bizarr tünetekről. Bár az okokat azóta is kitartóan keresik az orvosok, még mindig nem tudni, pontosan mi okozza a ritka zavart. Annyi biztos, hogy a Capgras-szindróma kialakulásban az agy strukturális problémái mellett nagy szerep jut a gondolkodás zavarának is.

Istockphoto


A ritka mentális probléma azonban csak ritkán üti fel a fejét egymagában: leggyakrabban drogtúladagolás utórezgéseként, agyvérzés szövődményeként, paranoid zavar illetve skizofrénia kísérő tüneteként jelenik meg.

Gyógyulási esélyek


E téren sincsenek jó híreink: a betegek alacsony száma és az okok pontos hiánya miatt a Capgras-szindrómás páciensek csak a spontán gyógyulásban és az eredeti betegségükre javallott gyógyszerek pozitív hatásában reménykedhetnek.


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Cotard-szindróma: Emberek, akik azt hiszik, hogy már nem élnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110111-cotardszindroma-emberek-akik-azt-hiszik-hogy-mar-nem-elnek.html Stendhal-szindróma - Emberek, akik műalkotás hatására önkívületi állapotba kerülnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110117-stendhalszindroma-emberek-akik-mualkotas-hatasara-onkivuleti-allapotba-kerulnek.html Így öregszik a pasik péniszehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.html Így lesz a női nemi szerv egyre csak kívánatosabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110114-igy-lesz-a-noi-nemi-szerv-egyre-csak-kivanatosabb.html 26 kilóra fogyott és meghalt a híres modell! Videóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101231-26-kilora-fogyott-es-meghalt-a-hires-modell.html