Legvégső esetben rendkívül szokatlan és emellett visszataszítónak ható kezelést is választhatnak egy bélbaktérium okozta, akár halált is eredményező heves hasmenés és visszatérő bélgyulladás kezelésére az orvosok: egészséges emberek székletét ültetik át a páciens emésztőrendszerébe.

A Clostridium difficule nevű baktérium által kiváltott problémák kezelése során az egészséges ember ürülékében lévő jótékony baktériumok bekerülnek a beteg emésztőrendszerébe, és elfojtják a kórokozókat. A kezelés nem költségesebb, mint egy béltükrözés. Számos, szaklapokban és szakmai kongresszusokon dokumentált eset bizonyítja, hogy a székletátültetés sok páciensen segített már.

Forrás: [origo]Akárcsak egy szervátültetés


Alexander Khoruts, a Minnesotai Egyetem orvosa az eljárást a szervátültetéshez hasonlítja - azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a befogadónak nincs szüksége az immunrendszer védekezését elnyomó gyógyszerek szedésére. "Olyan ez, mint egy ultimátumszerű probiotikum" - véli Lawrence Brandt, a New York-i Montefiore Klinika munkatársa, aki összesen 17 alkalommal ültetett át ezzel a módszerrel egész baktériumkolóniákat.

Egyelőre nem létezik bevett módszer


Brandt először ellenőrzi, hogy az adományozó félnek nincs-e fertőző betegsége - hepatitisz vagy HIV -, illetve hogy nem rendelkezik-e bélparazitákkal. Ezután az orvos az illető székletmintáját cseppfolyósítja, és béltükrözés során a beteg emésztőrendszerébe csepegteti.

A problémát okozó Clostridium difficule baktérium kórházakban és azokon kívül is fertőz. A fertőzöttek többsége csak enyhe hasmenést kap, más betegek azonban, elsősorban az egyéb betegségek miatt már legyengült idősek, a bélrendszer heves fertőzésétől szenvednek. Az Egyesült Államokban évente mintegy 15 ezer halálos áldozata van.

Hónapokig tartó antibiotikumkúrát lehet az új eljárással orvosolni


A tünetek enyhülése és eltűnése után csaknem minden harmadik betegnél visszatér a fertőzés, sokuknál rendszeresen. Ezek az emberek így hetekig, néha hónapokig antibiotikumok szedésére kényszerülnek. A gyógyszerek a betegség okozói mellett hasznos bélbaktériumfajok százait is elpusztítják, így megfelelő környezetet teremtenek arra, hogy idővel a kórokozó "új erőre" kapjon. A páciensek ezáltal bekerülnek a kezelések ördögi körforgásába.

A székletátültetés nem új keletű dolog


Az első transzplantációt 1958-ban végezték, azóta 170 esetet dokumentáltak szaklapokban. Ennek egyharmada 2010-ből származik, ez pedig jelzi, hogy az orvosok a probléma erőteljesebbé válása miatt mind gyakrabban élnek ezzel a lehetőséggel.

Bár egyre növekszik a pozitív eredményeket produkáló kezelések száma, egyelőre még nincs az eljárás hatását egyértelműen bizonyító, a transzplantációt antibiotikumos kúrával összehasonlító kutatás.


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Cotard-szindróma: Emberek, akik azt hiszik, hogy már nem élnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110111-cotardszindroma-emberek-akik-azt-hiszik-hogy-mar-nem-elnek.html Stendhal-szindróma - Emberek, akik műalkotás hatására önkívületi állapotba kerülnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110117-stendhalszindroma-emberek-akik-mualkotas-hatasara-onkivuleti-allapotba-kerulnek.html Így öregszik a pasik péniszehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.html Így lesz a női nemi szerv egyre csak kívánatosabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110114-igy-lesz-a-noi-nemi-szerv-egyre-csak-kivanatosabb.html Injekciós tűvel akart rabolni egy férfi - HIV-fertőzöttnek mondta magáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110124-injekcios-tuvel-akart-rabolni-egy-ferfi-hivfertozottnek-mondta-magat.html