Hat egészséges szokás, amitől megbetegszel

túlzás egészséges életmód megbetegedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Társadalmunk egységes törekvése, hogy egészségesebb, boldogabb életet éljünk. Ezekkel az erőfeszítésekkel azonban néha azt kockáztatjuk, hogy túl messzire megyünk.

Általános szabályként úgy tudjuk, hogy minden, amit túlzásba viszünk, egészségtelen; ennek ellenére ritkán tájékoztatnak bennünket az egészséges szokások árnyoldalairól, inkább azt sugallják, hogy minél gyakrabban teszünk valamilyen hasznos dolgot, annál jobb. Az alábbiakban néhány példát láthatunk arra, hogyan fordulhat a visszájára egy egészséges szokás, ha túlzásba viszik.

Thinkstock
Thinkstock

1. Túlzásba vitt edzés

A testünknek legfeljebb 30-45 perces kardioedzésre van szüksége heti három-négy napon. A kardio/aerobikedzéseket minden másnap érdemes végezni, közte egy kis jógával vagy Pilatesszel, sétával vagy súlyemeléssel. A túrázás, úszás, tenisz, golf, csapatjátékok és a testmozgásba beiktatott változatosság a karcsú, jó alak és a fittség titka. A heteken át tartó, pihenők nélküli edzés azonban nem tesz jót az izmoknak, és az immunrendszert is gyengíti.

2. Elrejtőzés a napfény elől

Szervezetünknek szüksége van a D-vitaminra az egészséges csontokhoz és az immunrendszer megerősítéséhez. Nem szabad túlzásba vinni a naptejet. Ha 20 percnél hosszabb időt töltünk a medencénél, illetve a strandon, vagy valamilyen szabadtéri program alkalmából, érdemes felkenni a 30-as fényvédő faktorú krémet, de ha csak a hétköznapi tevékenységeinket végezzük a szabadban, élvezzük a napfény érintését a bőrünkön. Egyedül az arcunkat kell állandóan védeni.

3. Az antibakteriális szappanok és zselék használata

Nem baj, ha magunkkal visszük a táskánkban vagy az autóban, de ne essünk túlzásba, mert a fertőtlenítés következtében meggyengülhet a szervezetünk védekezőképessége. Bőven elég, ha meleg vízzel és szappannal húsz másodpercig alaposan kezet mosunk.

Thinkstock
Thinkstock

4. Alvás

Az embereknek általában 7-9 óra alvásra van szükségük. Ennél kevesebb, illetve több alvás nem tesz jót, még a bőrünknek is árthat, sőt puffadást, túlevést, zavart és depressziót is okozhat.

5. Légkondicionáló

A berendezés által keringetett levegő baktériumokat, kórokozókat és porszemcséket tartalmazhat. Néhány óránként érdemes kikapcsolni a készüléket, kimenni sétálni egyet a szabadba friss levegőt szívni. Ne feledjük rendszeresen tisztítani a légkondicionáló szűrőjét!

6. Bioélelmiszerek

Azon kívül, hogy az organikus élelmiszerek általában drágák, az igazi probléma az, hogy még ezek is erőteljesen feldolgozottak. Figyelmesen olvassuk el a termékek címkéjét még akkor is, ha bioboltban vásároljuk. Egy élelmiszernek nem feltétlenül kell "organikusnak" lennie ahhoz, hogy egészséges legyen. Válasszunk olyan élelmiszereket, amelyek kevés összetevőt tartalmaznak, és alacsony a természetes cukor- (pl. méz, nádcukor), nátrium- és feldolgozott szénhidráttartalmuk.


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.