Spanyol neurológusok cáfolják azt a romantikus képet, amit George Sand teremtett a híres zeneszerző körül. Tanulmányukban azt állítják, hogy Chopin elidegenedése és hallucinációi valószínűleg inkább valamilyen betegséggel álltak összefüggésben, mintsem a romantikus művész lelki terheivel.

AFP

A romantikus Chopin - George Sand szemével


A nagyszerű lengyel zeneszerző elsöprő zsenije törékeny külsővel párosult, sápadt arca melankóliát, halálvágyat, a való világtól történő elkülönülést, és néha szörnyű hallucinációkat rejtett. Ezt a beszédes képet a George Sand írói álnéven alkotó francia regényírónő alkotta meg róla, aki lírai módon mutatta be szeretőjét, a csodagyereknek tartott, betegsége miatt korai halálra ítélt törékeny művészt, és részletesen ír a férfi kísérteties látomásairól.

"A fantomok állandóan szólították és megragadták őt, és ahelyett, hogy édesapját és barátait a hit fényében mosolyogni látta volna, csonttá aszott arcaik rémisztgették, és jeges kezeik nyúltak utána" - írta Sand.

Egy másik Chopin - a neurológusok szemével


Spanyol neurológusok azonban megcáfolják ezt a gótikus képet. Tanulmányukban azt állítják, hogy Chopin elidegenedése és hallucinációi valószínűleg inkább valamilyen betegséggel álltak összefüggésben, mintsem a romantikus művész lelki terheivel.

AFP

A lugói Xeral-Calde kórház kutatói, Manuel Vazquez Caruncho és Francisco Branas Fernandez azt követően jutott erre a következtetésre, hogy átvizsgálták a korabeli forrásokat és Chopin levelezését. 1848-ban Chopin egy manchesteri koncerten éppen egyik szonátáját játszotta, amikor egyszer csak távozott a teremből. Nem sokkal később visszatért, és befejezte az előadást. George Sand lányának írt levelében Chopin azzal magyarázta viselkedését, hogy látta, mint "átkozott teremtmények" jelentek meg zongorája félig felnyitott testéből.Sand és egyik tanítványa, Madame Streicher más beszámolóiból az derül ki, hogy Chopin gyakran került olyan elmeállapotba, melynek következtében tekintete vad lett, haja pedig szó szerint égnek állt. Ő maga úgy írta le ezeket, hogy időnként "álomszerű, képzeletbeli állapotba" került, egyszer pedig úgy érezte magát, "mintha gőz lenne".

Nem skizofrénia, nem drogok hatása


A kutatók azokat a pszichiátriai állapotokat vizsgálják, amelyek magyarázhatják a nagy zeneszerző panaszait. A skizofréniát kizárták, mert az általában hangok formájában jelentkezik. A migrén okozhat hallucinációt is, ami akár fél óráig is tarthat. Chopin epizódjai viszont rövidek voltak, mindössze néhány másodpercig vagy percig tartottak. Ráadásul a fejfájás nélkül jelentkező migrénes aura jellemzően 50 éven felüli betegek esetében jelentkezik. Chopin mindössze 39 éves volt, amikor légzőszervi megbetegedés következtében meghalt.

iStockPhoto

A Charles Bonnet-szindróma elnevezésű pszichiátriai betegséget is kizárták, mert ez szembetegségekkel áll kapcsolatban, arra pedig nincs bizonyíték, hogy a zeneszerző szenvedett volna ilyen panaszoktól.

Chopin tinktúra formájában fogyasztott ópiumot számos testi tünete enyhítésére. Az általa megtapasztalt hallucinációk típusa azonban nem hasonlít az ópiumos látomásokhoz, ráadásul már évekkel azelőtt is tapasztalta őket, hogy ópiumot kezdett szedni.

Valószínűleg temporális lebeny epilepszia


Mindezek alapján egy nagy gyanúsított marad: temporális lebeny epilepszia, melynek görcsei rövid, sztereotip látomásokat okoznak, éppen olyanokat, amilyeneket Chopin tapasztalt, valamint a "jamais vu"-ként ismert álomszerű elszakadással jár a külvilágtól. Mindeközben a beteg nem álmos és nem is eszméletlen.

A szerzők arról számolnak be, hogy Chopin idejében nagyon keveset tudtak az epilepsziáról, könnyen előfordulhatott, hogy az orvosok nem ismerték fel, bár azt is hangsúlyozzák, hogy elméletük mindössze "diagnosztikus találgatás". Ennek ellenére segíthet különválasztani a romantikus legendát a valóságtól, és új megvilágításba helyezi a világhírű férfit és életét - állítják a Medical Humanities szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Cotard-szindróma: Emberek, akik azt hiszik, hogy már nem élnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110111-cotardszindroma-emberek-akik-azt-hiszik-hogy-mar-nem-elnek.html Stendhal-szindróma - Emberek, akik műalkotás hatására önkívületi állapotba kerülnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110117-stendhalszindroma-emberek-akik-mualkotas-hatasara-onkivuleti-allapotba-kerulnek.html Capgras-szindróma - Segítség, a férjembe bújt egy idegen és meg akar ölni!http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110124-capgrasszindroma-segitseg-a-ferjembe-bujt-egy-idegen-es-meg.html Így öregszik a pasik péniszehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.html Így lesz a női nemi szerv egyre csak kívánatosabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110114-igy-lesz-a-noi-nemi-szerv-egyre-csak-kivanatosabb.html