A menstruáció általános megközelítése mára egészen más irányt vett, mint ahogy azt őseink kezelték. A közgondolkodásban a vérzés megjelenése összefonódott a kényelmetlenséggel és a fájdalommal, és a lehető legritkább esetben merül fel a gondolat, hogy a menstruáció tulajdonképpen nőiségünk megélésének hiteles eszköze és a termékenység ősi szimbóluma is lehet.

Szent vagy tisztátalan?


Persze kultúránként és korszakonként is eltérő volt a megítélése a menstruációnak (valamint a menstruáló nőnek), hiszen míg egyes törzseknél szentként tiszteleték az anyát, máshol tisztátalannak ítélték a menstruációs vért, és a menstruáló nőt elszigetelték a törzs többi tagjától. Nem ehetett a többiekkel, nem húzhatott vizet a kútról, vagy nem ihatott a folyó többiek által látogatott szakaszáról, sőt bizonyos esetekben kunyhójának küszöbét sem léphette át.

Forrás: AFP

Az indiánok asszonyai is elkülönültek a menstruációs napok során, ám nem azért, mert tisztátalannak tartották őket törzsük tagjai. Épp ellenkezőleg, különleges tisztelet és kímélet illette őket, s ezért vonulhattak külön egy erre a célra kijelölt kunyhóba, ahol magukba fordulhattak, önmagukkal foglalkozhattak, vagy figyelhették testük jelzéseit. Így a menstruációs időszak tulajdonképpen szent időnek számított, amikor a nő a legteljesebb nyugalomban élhette meg az egyik legnagyobb titkot, a létezés, a termékenység titkát.

Anyáink öröksége - örökölt görcsök?


A menstruációhoz való személyes hozzáállásunk jelentős mértékben függ attól, hogy családunk idősebb nőtagjai mit közvetítettek felénk saját, vérzéssel kapcsolatos élményeikről, tapasztalataikról. Ennek értelmében, ha édesanyánk vagy nővérünk fájdalmas görcsökről, kellemetlen érzésekről számoltak be, ha az első menzeszünk megjelenését sajnálkozó megjegyzések kísérték, ha a vérzési periódust mint betegidőt élték meg és ezt üzenték nekünk is, nagy valószínűség szerint ezt az attitűdöt hoztuk tovább magunkkal a felnőtt életünkbe, valamint ugyanezt adjuk át lánygyerekeinknek is.

Újrahangolva


Nem feltétlenül kötelező azonban, hogy ez így legyen, hiszen a folyamatot ésszerű és tudatos hozzáállással át lehet értékelni, újragondolni és értelmezni a saját termékenységünkkel kapcsolatos leghangsúlyosabb üzenetet.A legfontosabb, hogy ha változtatni szeretnénk a havi vérzéssel kapcsolatos hozzáállásunkon, akkor el kell hinnünk, hogy a menstruáció megjelenése minden hónapban a természet ajándéka és a női egészség jele. Hiszen ha a termékeny időszak alatt mindez szünetel, elmaradozik vagy rendszertelen, az valóban ijesztő lehet és megkérdőjelezheti saját nőiségünkben való hitünket, valamint meg is nehezítheti vagy lehetetlenné válik a fogamzás. Az időben és rendszeresen érkező menstruáció csupán azt jelzi, hogy fiatalok vagyunk és egészségesek, valamint hogy a testünk újra és újra felkészült a megtermékenyítésre. És ez öröm. És az a jó, ha ezt képesek vagyunk tudatosan is örömmel fogadni és kezelni.

iStockphoto

Néma tiltakozás


A menstruációs görcsök megjelenése (a hozott mintán felül) azonban egy sor egyéb üzenet is lehet, amelyeknek semmi köze a női nemi szerv vagy a méh mint szerv betegségeihez. A görcsök tulajdonképpen a nőiségünkkel kapcsolatos egyéb problémáink létezésére hívja fel a figyelmet.

Rossz szexuális élet?


Ha például hosszan elhúzódó, fájdalmas görcsökkel kísért menzeszt élünk át, akkor nagy valószínűség szerint a szexuális életünkben akadnak problémák, nem kívánjuk partnerünket, vagy önmagában a szexet, így a menstruációt menedékként használjuk, ahelyett, hogy szembenéznénk a problémával, és nyíltan kommunikálnánk szexuális gondjainkat párunk felé.

Az anyaság elutasítása


Máskor, ha látszólag minden ok nélkül rendszertelenné válik a menstruációnk, kimarad vagy csak jelzésértékű marad a vérzés, gyakran az okok lelki hátterének feltárása közben kiderül, hogy a párkapcsolat során a férfi oldaláról felmerült az igény az utód érkezésére, de a nő még nincs felkészülve az anyaságra. Szívesen várna még néhány évet, ezt azonban nem meri kommunikálni párja felé, így a szervezete védőbástyája - a rendszertelen menzesz mögé - menekül.

Bizonytalan nőiség


A görcsök mögött azonban állhat ennél nehezebben megfogható ok, például a női önbecsülés vagy önbizalom hiánya is. Amikor valaki nem tartja magát elég vonzónak, szépnek, nem tartja magát igazi nőnek, esetleg ha kislány vagy serdülőkorában súlyosan sérült a női énképe. Ám állhat a szinte elviselhetetlen görcsök mögött egy gyerekkorban elviselt szexuális bántalmazás is.

Nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy a hosszan elhúzódó fájdalmas vérzést nem kell elviselni, ám mielőtt tablettákhoz nyúlnánk, érdemes - ha kell, akár szakember segítségét is igénybe véve - utánajárni, mi a valós oka a fájdalomnak.

Amikor a menstruáció örömet hoz


Tanuljunk meg örülni annak, hogy nők vagyunk, és ha ennek szükségét érezzük, kényeztessük a lelkünket a menstruáció előtt és alatt: illatokkal, esti fényekkel, nőies ruhákkal.

iStockphoto

Egy fórumozó hölgy például kifejezetten a menstruáció érkezésére időzíti körmei ékesítését, így minden alkalommal gyönyörű, csillogó strasszokkal kényezteti a szemét és a lelkét. Másnak azonban meglehet egészen másra van szüksége, habzó zuhanyra vagy egy meleg takaró alatti kucorgásra, szép zenére vagy csak arra, hogy azokon a napokon legyenek türelmesebbek vele mindazok, akik szeretik.

Ha mindez elérhetővé és megélhetővé, természetessé válik, hogy éppen a menstruáció alatt érhetnek kellemes, kényeztető pillanatok, akkor egyre kevésbé görcsöl majd rá a szervezet a vérzésre.

A görcsök ellen speciális tornagyakorlatokkal is védekezhetünk. Van, aki akkor érzi csak jól magát, ha a menzesz első napját a saját otthonában, akár ágyban tölti. Ha megteheti, miért ne? A legtöbb nő ezt a luxust nem élheti át, ám még a munkahelyen is érdemes lopni egy-egy nyugodtabb félórát arra, hogy rendbe szedjük magunkat, vagy légző- és nyújtógyakorlatokkal egy nyitott ablak közelében csillapítsuk a feszültséget.


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Kassai Tini


Tizenhat kilós daganatot műtöttek ki egy nő hasábólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110126-tizenhat-kilos-joindulatu-daganatot-mutottek-ki-egy-no-hasabol-hondurasban.html Hiába kiáltozott, nem segítettek - Kórházi WC-ben szült egy nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110126-hiaba-kialtozott-nem-segitettek-korhazi-wcben-szult-egy-no.html Szerelmi légyott miatt bénult meg egy nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110121-szerelmi-gesztus-miatt-benult-meg-egy-no-ujzelandon.html Így lesz a női nemi szerv egyre csak kívánatosabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110114-igy-lesz-a-noi-nemi-szerv-egyre-csak-kivanatosabb.html 50 feletti celebnők, akik még ma is kívánatosak/lifenetwork/lifemagazin/20110111-50-feletti-celebnok-akik-meg-ma-is-kivanatosak.html Miért élnek tovább a nők, mint a férfiak?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110106-miert-elnek-tovabb-a-nok-mint-a-ferfiak.html